Varför finns det inga grafikkort?

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Har du varit på jakt efter grafikkort i närtid så har du säkert märkt att det är brist på grafikkort. Surfar man runt på butikernas hemsidor märker man snabbt att det inte finns några grafikkort. Men varför finns det inga grafikkort och när kan utbudet på grafikkort komma tillbaka? Det går jag igenom här nedan i artikeln. 

Inlägget innehåller reklam genom affiliatelänk till BilligTeknik.

Brutalt köp intresse på grafikkort

Det råder inget tvivel om att folk verkligen är sugna på att köpa grafikkort. Anledningen till detta är troligtvis flera men de största är pandemin och kryptovalutor. Pandemin har lett till att fler spenderar mer tid framför datorn och därför vill uppgradera sitt grafikkort för att spela spel. Grafikkort är ju den viktigaste komponenten för gaming. Kryptovalutor har gått upp i värde i rasande takt under våren 2021 och det har gjort att mining av kryptovalutor har blivit populärt. Många “miners” har därför köpt upp många grafikkort. 

De första månaderna av 2021 så ökade köp intresset för grafikkort med hela 360% jämfört med samma period 2020 hos Prisjakt. Nästan alla populära grafikkort har blivit slutsålda hos butikerna. 

Det bör också tilläggas att det säkerligen har gått en del grafikkort till spelkonsoler. Även spelkonsoler har ju varit populärt att köpa i dessa tider. 

Är du på jakt efter nytt grafikkort? Kolla då in min artikel om de bästa grafikkorten.

Varför finns det inga grafikkort?

Ja varför finns det inga grafikkort i butikerna? Det beror inte enbart på att köpintresset har ökat markant utan det finns även andra förklaringar. 

Utbudet av grafikkort är även mycket mindre på grund av att produktionen av grafikkort minskade kraftigt i början av pandemin. Fabriker i Kina och andra länder stängde då ner och produktionen stod då nästan helt still. 

Enkelt förklarat har produktionen av grafikkort varit låg och tillsammans med en otrolig efterfrågan så har det lett till brist på grafikkort. Utbudet är litet och efterfrågan stor helt enkelt. 

Priserna på grafikkort har ökat markant

Nästan alltid ökar priserna när efterfrågan är högre än utbudet. Grafikkort är inget undantag. Om man lyckas hitta en butik som har grafikkort i lager så är det inte alls otänkbart att du får ge 30-40% mer nu än bara för ett år sedan. 

Denna prisökning lär ligga kvar tills dess att produktionen av nya grafikkort kommer igång igen på allvar. 

Begagnade grafikkort har ökat i pris

Ja, begagnade grafikkort har ökat markant i pris. Många grafikkorts-modeller har ökat med över 100% i pris. Riktigt populära modeller har ökat mer än så. 

Med andra ord så kan det vara en bra ide att sälja grafikkort som bara ligger och skräpar. 

Kan du tänka dig att köpa ett begagnat grafikkort så tycker jag du ska hålla utkik hos BilligTeknik, där har de både nya och gamla grafikkort.

När kommer grafikkorten tillbaka i butik?

Det är en väldigt svår fråga och man kan egentligen bara spekulera. Nu under andra kvartalet har produktionen kommit igång lite bättre. Mest troligt är dock att utbudet lär vara ganska lågt under hela 2021. Fabrikerna främst i Kina har en lång backlog av kunder att beta av så det lär ta sin tid. 

Det hänger också säkerligen på hur pandemin utvecklar sig nu under 2021. Börjar livet återgå till de normala så lär säkerligen många spendera mindre tid framför datorn än vad de gör nu. Då minskar även efterfrågan. Men detta är rena spekulationer och det enda man egentligen kan göra är att vänta och se. 

Lämna en kommentar