Vad är e-sport och hur stort är det?

Senast uppdaterad november 20, 2022 av Oliver

E-sport blir bara större och större, många förstår dock inte ännu vad e-sport faktiskt är och hur stort det är. I denna artikel går vi igenom vad e-sport är och massa mer!

Äntligen har den stora rean BLACKWEEK dragit igång! För att du enkelt ska kunna hitta de bästa erbjudandena har jag tagit fram en särskild artikel som listar de bästa erbjudandena. Klicka här för att komma dit!

Vad är e-sport?

E-sport eller elektronisk sport som det även kallas är ett samlingsnamn för alla tävlingar som sker i en virtuell miljö. Det kan alltså handla om datorspel, tv-spel, virtual reality spel och mobilspel.

Var kommer e-sport ifrån?

Att folk spelar datorspel mot varandra är inget nytt, datorspelare har gjort det i över 30 år. 

Runt 2000-talet blev datorer billigare och internet snabbare, vilket gjorde det mycket enklare för fler människor att vara med i gaming.

Det blev även lättare att kommunicera med människor världen över, så att folk kunde spela mot eller tillsammans med varandra.

Alla tycker inte att e-sport är en riktig sport, vissa tycker att det måste vara fysiskt krävande för att var en sport. Medans vissa tycker att skickligheten som krävs för e-sport gör det till en riktig sport. De som är proffs på e-sport lägger också ned extremt mycket tid, många gånger mer än exempelvis fotbollsspelare gör. Det är också en anledning till varför en del tycker att det är en sport.

Hur stort är e-sport?

Nu vet vi vad e-sport är och var det kommer från, men hur stort är det egentligen? Det finns tyvärr inte så mycket statistik kring e-sport men vi vet att spelarbasen fortsätter att öka.

Idag ser vi att e-sport intresset har ökat bland mer än utövarna själva. E-sport sänds bland annat live av stora företag som SVT och Aftonbladet.

Data från Newzoo 2017 visar att mer än 191 miljoner människor spelar mer än 4 dagar i veckan, 29% av dessa är kvinnor.

Vad är bra med e-sport?

E-sport är bra eftersom det ger personer som inte gillar traditionella sporter en chans att bli riktigt bra på något. Det kan även ge dig chansen att bli en professionell e-sportare, vilket kan ge dig en väl betalande lön beroende på vilket spel du blir proffs i.

Det är också bra då de ger möjlighet för folk som känner sig utstötta ur samhället att få känna sig deltagande. Idag finns det många personer som upplever sig utstötta och där är e-sport väldigt välkomnande. Spelar du ett spel så kan du ofta träffa nya folk där och kanske få nya vänner.

Hur blir man en e-sportare?

För att bli en e-sportare måste man först och främst vara bra på ett spel. Det finns nästan bara ett sätt att bli bra på ett spel, träna, träna, träna. Men andra saker som också spelar roll är att sova tillräckligt och fysisk träning på till exempel ett gym. 

Om du fortfarande är ung och går antingen i skolan eller på gymnasium finns det vissa skolor som har e-sport som en profil. Om det här allternativet är möjligt för dig ger det dig mer tid att träna på dina favoritspel. Profilerna erbjuder de flesta tävlingsinriktade spelen på marknaden. Om du vill se vilka gymnasium som erbjuder e-sport så kan du klicka här.

När du väl är tillräckligt bra måste du få dig hörd. Det spelar ingen roll om du är bäst i världen om du inte gör din röst hörd. Detta kan man göra på några olika sätt. Ett av de mest populära sätten är att streama på plattformar som till exempel twitch. Detta gör att lag som letar spelare  lättare kan hitta dig. 

Om man spelar ett spel med rating så kan du möta proffsspelare i dina matcher. Detta kan göra att du möter någon som vill had dig i sitt lag. För att detta ska funka måste du spela bra i de matcher du möter någon som har eller är med i ett lag.

När du väl har gått med i ett lag är det bäst om du ditt lag går med i en liga. Det finns ligor för alla de stora spelen. När ditt lag är med i en liga börjar man i den lägsta ligan men om ni vinner mycket kan ni snabbt komma till de högre ligorna. Men även om ni inte vinner så mycket gör det ingenting eftersom om du spelar bra kan du bli värvad i ett bättre lag i en högre liga.

Hur många kollar på e-sport?

Som vi vet är det många som spelar e-sport, men hur många kollar egentligen på det? 

I sverige kollar i genomsnitt 400 000 svenskar på e-sport per dag och under 2018 kollade 380 miljoner människor världen över såg live på e-sport. Detta var en ökning på ungefär 14% från året innan. De vanligaste spelen är League of Legends, Dota 2, Counter Strike Global Offensive, Overwatch och Fortnite. 

Men alla kollar inte live. Detta gör att det är ännu mer människor som ser på e-sport än vad statistiken visar. 

De främsta plattformarna man tittar på e-sport är Youtube och Twitch men det finns även andra plattformar som mixer.

Vilka spel ingår i e-sport?

Alla spel som kan utföras på dator, tv eller andra konsoler tillhör e-sport. Tanken med e-sport är att den ska vara till för alla och inkluderande. Därför kan man spela vilket spel som helst och ändå säga att man utövar e-sport.

Hur ser framtiden ut för e-sport?

Framtiden för e-sport ser ljus ut eftersom fler och fler har råd med datorer.

Newzoo har gjort en undersökning för hur e-sport kommer se ut 2021. Deras prognos visar att e-sport och spelbranschen tillsammans kommer att vara värda mer en traditionell sport. 

Enbart e-sport väntas vara värt 1,7 miljarder dollar, även om ordet e-sport inte kommer att användas lika mycket. Detta beror på att individuella spelare kommer bli mer framträdande och e-sport som namn antyder en grupp eller team av spelare.

/Oliver

1 svar på ”Vad är e-sport och hur stort är det?”

Lämna en kommentar