Hur mycket ström drar din hemelektronik?

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

I en tid där elpriset är högt så är det många som börjar fråga sig hur mycket el som hemelektronik egentligen drar. Hur mycket ström som dras beror mycket på vilken hemelektronik som det handlar om.

Hur mycket ström drar din dator?

En laptop drar under 50 watt per timme. En stationär dator drar däremot mellan 200 och 800 watt per timme. En gamingdator ligger i den övre delen av spannet då de är mer krävande. Beroende på vad du gör på datorn kommer den dra olika mycket el.

Hur mycket ström drar en spelkonsol?

En spelkonsol drar ungefär 150 watt. Använd inte spelkonsolens funktioner för att se på film om du i stället kan göra det med tevens vanliga funktioner. Använder spelkonsolen dras mer el.

Hur mycket el drar din tv?

Hur mycket ström din el drar är svårt att säga då det beror på flera olika faktorer. Hur stor den är, dess ålder och i vilket skärmläge du tittar, är alla faktorer som påverkar strömförbrukningen. En LED-tv med storleken 42 tum drar ungefär 60-80 watt. Huvudregeln är att ju större teven är desto mer ström drar den.

Hur mycket ström drar en router?

En router drar ungefär 10-15 watt. Även här kan det bero på hur gammal den är och hur hög prestanda den har.

Läs gärna min artikel bästa mesh routern.

Hur mycket ström drar en skrivare?

En skrivare drar vanligtvis mellan 15-30 watt.

Hur minskar man hemelektronikens energiförbrukning?

  • Använd strömsparläge. Om strömsparläge finns och du inte tänkt använda den på ett tag så sätt den i strömsparläge. Den drar dock ström även i strömsparläge.
  • Stäng av den. Många låter datorn stå på hela dagen trots att man inte använder den alls under flera timmar. Stäng då hellre av den.
  • Kolla energimärkningen. Ska du köpa nytt? När du ska köpa ny elektronik så kolla på energimärkningen för att se till att du får en produkt som är energieffektiv.

Lämna en kommentar