Hur länge håller en dator och när ska den bytas ut?

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Innan man köper en dator så vill man gärna veta hur länge den håller. När man väl har köpt en dator så vill man däremot veta när det är dags att byta ut den. Därför har jag satt ihop en information och en guide för hur länge en dator håller och när det är dags att byta ut datorn. 

Hur länge håller en dator?

Hur länge håller en dator?

Detta skiljer sig lite beroende på om man har en stationär dator eller en laptop. Det beror också på när man räknar datorn som obrukbar. Hur mycket man sliter på den genom att exempelvis spela krävande spel påverkar också datorns livslängd. 

Det ska också sägas att datorernas livslängd hela tiden blir längre i takt med att tekniken går framåt. De blir alltså inte bara snabbare utan klarar också av att hålla en bra nivå under en längre period. 

Men hur länge håller en dator? En dator håller generellt i 5-6 år. En laptop brukar hålla lite kortare tid än vad en stationär dator gör. En dator behöver dock inte vara obrukbar bara för att den är 5 år gammal. Många datorer, speciellt stationära funkar att använda ytterligare ett par år. 

Har du en stationär dator kan du dessutom byta ut komponenter som inte funkar längre och sätta in nya delar. Då kan du förlänga livslängden rejält. 

Är du sugen på en ny gamingdator så läs gärna min artikel om den bästa gamingdatorn.

När är det dags att byta dator?

Detta är en väldigt svår fråga att svara på då det beror mycket på vad du använder datorn till och när du själv upplever datorn som seg. Använder du datorn för att besvara mail och surfa så kommer du inte behöva byta dator lika snabbt som om du hade spelat spel.

När är det då dags att byta dator? Här kommer en del generella tecken och saker man kan titta på för att bestämma om det är dags att köpa nytt. 

  • Datorn är långsam. Detta är väl troligtvis den vanligaste anledningen till att man byter ut en dator. I takt med att datorn blir äldre, program blir mer krävande och nya spel skapas så lär den bara bli ännu långsammare. Börjar den bli seg när du tittar Youtube och kollar Aftonbladet så kan det vara dags för att köpa nytt. 
  • Du kan inte längre uppdatera datorn. Kan du inte längre uppdatera programvaror på datorn så är det verkligen dags att byta ut den. En dator som inte har den senaste programvaran kan lämna ett säkerhetshål. 
  • Datorn låter mycket och blir väldigt varm. Spelar man spel på en laptop så vet man vad jag menar. När en dator börjar bli gammal så börjar den låta och bli väldigt varm när den utför krävande uppgifter. Detsamma gäller en stationär dator, där kan du dock åtgärda värmen genom att sätta in en fläkt. Det lär dock inte påverka datorns livslängd något nämnvärt. 
  • Batteriet tar slut väldigt snabbt. Detta gäller endast bärbara datorer. Batteriet kan oftast vara det som är det första tecknet på att det är dags att byta ut den. Är batteriet dåligt så byt ut den, den kommer bara att ge dig huvudvärk då du behöver ladda den hela tiden.

Är du på jakt efter en gaminglaptop så se gärna min lista över de bästa gaminglaptopsen.

Allt gott, Oliver

Lämna en kommentar