Hur blir man CS GO proffs?

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

E-sporten växer och så gör även CS GO. Tävlingarna blir större och större och det har därför gjort att många börjat fundera på hur man blir ett CS GO proffs. Jag har gjort lite research och här nedan ska jag försöka lära er hur man blir ett CS GO proffs. 

Äntligen har den stora rean BLACKWEEK dragit igång! För att du enkelt ska kunna hitta de bästa erbjudandena har jag tagit fram en särskild artikel som listar de bästa erbjudandena. Klicka här för att komma dit!

För att bli ett cs go proffs behöver du vara duktig både individuellt men också i lag. Är du tillräckligt duktig på de sakerna så kommer folk du möter lägga märke till det. Förhoppningsvis har de spelarna kontakter inom den professionella cs go scenen och lägger sedan ett gott ord om dig. Då kommer lag få upp ögonen för dig och du kommer kunna skriva kontrakt. 

Det är den enkla förklaringen men mer detaljerat kring hur man kan göra för att bli proffs och hur man blir bra på cs go går jag igenom här nedan.

Hur blir man bra på cs go?

En förutsättning för att kunna bli cs go proffs är att du är bra på cs go, därför startar vi där. Hur blir man bra på cs go? Det finns många olika sakerna du kan göra och inget behöver vara bättre än den andre. Snarare är det nog bäst att kombinera alla dessa olika saker.

Precis som när du tränar en viss övning som du vill bli bättre på så är det bäst att helt enkelt spela cs go matcher ifall du vill bli bättre. Det kallas specificitetsprincipen och innebär att du helt enkelt tränar på just det som du vill bli bättre på. Det i särklass bästa sättet att bli bra på cs go är att spela mycket matcher. Det finns inget bättre sätt att lära sig att bli bra på cs go matcher än att spela cs go matcher. Tycker du däremot att du testat att spela väldigt många matcher och tycker att du hamnat på en platå i din utveckling så är det nog dags för lite mer specifik träning på mindre moment. 

Att lära sig smokes på de olika banorna är ett exempel på ett mindre moment som man kan öva på. Det finns flera videos på youtube om olika smokes som man enkelt kan lära sig. Att kunna smokes är något som kommer att krävas när du väl är cs go proffs så det är lika bra att lära sig så snart som möjligt. 

En annan bra sak att öva på är ditt sikte eller som man brukar kalla det, aim. Har du ett bra aim kommer du att kunna vinna väldigt många individuella fajter i början av en runda. Att få ett snabbt kill är otroligt bra då ditt lag får övertaget.

Ett par bra gaming hörlurargör så att du enklare hör vart motståndarna är. Läs därför gärna min artikel om de bästa gaming hörlurarna.

Spelförståelse i cs go

Spelförståelse inom cs go är extremt viktigt men också väldigt svårt. Att kunna läsa motståndaren och kunna positionera sig bra är två positiva saker som kommer i från spelförståelsen. Då förstår du nog vilken nytta man kan ha av att ha en bra spelförståelse.

Spelförståelse är ofta något som du även kan föra med dig till andra spel om du slutar med cs go. Många spel bygger på liknande taktiska koncept och du kan då genom din spelförståelse förstå dem relativt enkelt. 

Hur tränar man upp spelförståelsen? Spelförståelsen är svår att träna upp specifikt. Det absolut bästa sättet att träna den på är genom att helt enkelt spela matcher. Att titta på proffs och se hur de rör sig samt tänker under en match är också nyttigt. Om du vill bli proffs så behöver du ju veta hur de rör sig och vad som går genom deras huvud under en match. En bra spelförståelse kommer att göra dig bättre på cs go.

Hur blir man ett cs go proffs?

Nu till den stora frågan, hur blir man ett cs go proffs. Att bli ett proffs inom någon sport är väldigt svårt och detsamma gäller för e-sport och cs go. Oftast handlar det om att du blir sedd av någon och att sedan denne tror på dig och ger dig chansen. Det kan vara en tränare eller någon med bra kontakter inom sporten. 

Cs go är ett svårt spel och det krävs oerhört många timmar för att bli tillräckligt individuellt duktig på spelet för att kunna jämföra sig med proffs. I sport sammanhang pratar man om att det krävs 10 000 timmar för att bli proffs och det gäller nog även cs go. Det krävs kanske inte exakt 10 000 timmar utan lite mindre men ni fattar poängen, det tar lång tid.

Ta små steg hela tiden

När du väl har kommit upp på en hög nivå individuellt är det dags för dig att hitta ett bra lag. Oddsen är extremt låga att du går ifrån att inte ha spelat i ett lag alls till att få ett kontrakt med en stor organisation. Du behöver därför hitta någon mindre organisation eller skapa ett lag med kompisarna. 

Sedan handlar det helt enkelt om att delta i tävlingar. I början lär ni få delta i väldigt små turneringar men ju mer ni spelar ihop så lär ni kunna gå upp en nivå. För att bli sedd av folk i från större organisationer så behöver du få deras ögon på dig. Det kan du göra genom att glänsa under tävlingar men också genom att vinna turnering efter turnering. 

Att skapa kontakter inom cs-världen är också något bra. Man vet inte vad för saker som kan dyka upp tack vare att man känner någon som känner någon osv. 

Troligtvis lär du hela tiden behöva byta upp dig en nivå vad det gäller organisationer. För varje hopp bör du få mer och mer i lön. Till slut bör du kunna leva på det, om än ganska knapert. Men lyckas du även där kan du vänta dig en rejäl löneökning i någon av de större organisationerna. 

Som du förstår nu så är chansen väldigt låg att gå i från helt okänd till att få ett kontrakt av organisationer som exempelvis Fnatic. Det handlar om att hela tiden ta små steg och på så vis jobba upp sig.

Allt gott, Oliver

Lämna en kommentar