Bygga egen dator eller köpa färdig?

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

En av de absolut vanligaste frågorna som finns bland gamers är om man ska bygga sin egen dator eller köpa en färdig dator. Det är inte helt lätt att veta då det finns både nackdelar och fördelar med båda alternativen. I denna artikeln ska vi därför gå igenom grundligt så att du i slutändan vet om du vill bygga din egna dator eller köpa en färdigbyggd. 

Många tycker att man ska köpa komponenterna till datorn för sig och sedan bygga ihop den själv. Detta eftersom man får mer för pengarna. Många känner samtidigt att man är osäker på hur man bygger ihop en egen dator och väljer därför att köpa en färdig dator. Förhoppningen efter att du läst denna artikeln är att du känner dig mer säker på ditt val inför ditt nästa datorköp.

Känner du kanske på dig att du borde köpa en färdigbyggd dator? Läs då gärna min lista över de bästa gamingdatorerna på marknaden!

Hur mycket kan du om datorer?

Det är inte särskilt avancerat att sätta ihop sin egen dator om man har lite kunskap. Det finns dessutom mycket information och hjälp på Youtube som man kan ta hjälp utav. 

Har du aldrig tidigare byggt en dator och vet inte alls hur man gått tillväga så kan en färdigbyggd dator vara bra. 

Rent krasst är svaret att om man bygger en egen dator får man mer för pengarna. Man behöver dock lägga ned tid på att bygga ihop den och ifall något är fel får du felsöka själv.

Bygga egen dator eller köpa färdig?

Få går tillbaka till att köpa färdigbyggd dator

Det bör också sägas att de som har byggt sin egen dator sällan får för sig att köpa en färdig dator nästa gång. Detta eftersom de märker att processen att leta upp komponenter till att bygga ihop den är en väldigt kul process. 

När du väl har byggt din första dator så blir andra gången så mycket lättare att det blir svår motiverat att köpa en färdig dator.

Fördelar med att köpa en färdig dator

Den absolut största fördelen med att köpa en färdig dator är att den är just färdig. Du behöver i princip bara sätta in sladdarna och trycka på startknappen. 

Du slipper alltså lägga massa tid på att sätta in alla datorkomponenter i chassit. Du slipper också problemen som ibland dyker upp när man bygger sin egna dator. Hos många aktörer kommer datorn med Windows och andra program redan förinstallerade. Vilket innebär att du spar in både tid och eventuellt krångel även där. 

När du köper en färdigbyggd dator hos en seriös aktör så brukar de ha väldigt bra service. Detta gäller både innan och efter man köper en dator hos dem. När du satt upp allt och stöter på något problem så brukar de kunna hjälpa dig direkt genom kundservice.

Skulle något vara ett allvarligt fel så att datorn inte går att använda så brukar det gå att få den utbytt. En förutsättning är dock att du har någon form av garanti. 

En fördel för dig som är nybörjare och inte kan så mycket om datorkomponenter är att du slipper tänka på vilka komponenter som passar med vilka. De färdigbyggda datorerna har komponenter som passar utmärkt tillsammans. Detta gör att de kommer att hålla länge och funka bra när de används. 

En del företag erbjuder också någon form av drulleförsäkring när du köper en dator hos dem. 

 • Börja spela direkt
 • Tillgång till support vid eventuella fel
 • Komponenterna passar utmärkt med varandra
 • Drulleförsäkring ibland

Läs gärna också: bästa gaming laptop 2021.

Nackdelar med att köpa färdig dator

Den absolut största nackdelen med att köpa en färdig dator är att det i slutändan alltid blir dyrare. När du köper en färdigbyggd dator så betalar du delvis för att få den just färdig. Du ska inte behöva krångla och sätta ihop den. 

En nyköpt dator som är färdigbyggd innehåller också oftast många olika program från tillverkaren. Vissa är bra att ha men vissa behövs knappt. Det kan betyda att din dator är långsammare än vad den behöver vara pga de onödiga programmen. 

En annan nackdel är att om du ändrar något i datorn själv så försvinner garantin. Du kan alltså inte själv börja hålla på och byta ut delar eller liknande. Det gäller egentligen alla produkter så det är inget konstigt med det. Ändrar du något i någon annan produkt så hävs garantin också. 

Du kan inte heller välja fritt vilka komponenter som ska finnas med. Oftast köper du datorn som den är utan att kunna göra några ändringar. Vissa aktörer har dock en del alternativ som du kan välja mellan men du kan inte välja helt fritt. Det kan dock vara bra och dåligt. Du riskerar inte heller att plocka ihop delar som inte alls funkar bra med varandra, men du kan inte heller välja fritt. 

 • Nästan alltid dyrare
 • Kan innehålla onödiga program
 • Garantin försvinner om du börjar fixa och dona med datorn
 • Kan inte välja komponenter fritt

Fördelar med att bygga datorn själv

En fördel är att det är billigare att bygga datorn själv. Det kan man inte ignorera då det är ett faktum. Hur mycket billigare det blir är svårt att säga då det beror på vilken prisklass du befinner dig i. Lägger du 10 000 kr på datorkomponenter så kanske du spar 1000-2000 kr. Det är inte fy skam och det är pengar du exempelvis kan köpa spel för eller ett par nya headset. 

När du köper komponenterna separat innebär det också att du vet exakt vad din dator innehåller. Det kan du såklart göra med en färdigbyggd dator också ifall du tar dig tid och kolla igenom beskrivningen. Chansen är dock stor att du inte kommer att komma ihåg det lika länge som om du hade byggt den själv. Bygger du den själv kommer du ha stenkoll på vad den innehåller. 

En annan fördel är att om du bygger datorn själv så är chansen relativt stor att du byter ut vissa delar när de blir för dåliga. Att uppgradera datorn med nya delar kan förlänga livstiden mycket. Har du byggt datorn själv är också chansen större att du lär dig hur man byter ut datorkomponenter. 

När du bygger datorn själv kan du också välja och vraka bland alla komponenter. Istället för att allt är förvalt i den färdigbyggda datorn kan du alltså välja själv hur mycket du vill lägga på de olika delarna. Är tanken att datorn ska användas till gaming så kanske man vill lägga ännu mer pengar på ett riktigt bra grafikkort. Då skulle man också kunna “snåla” in på något av det andra för att göra det möjligt att köpa det bästa grafikkortet. 

 • Billigare att bygga datorn själv
 • Koll på innehållet i datorn 
 • Nyttig erfarenhet

Nackdelar med att bygga datorn själv

Den absolut största nackdelen med att bygga datorn själv är om det är något fel. Är det fel på produkten så kan du skicka tillbaka den till butiken och få en ny. Det tar dock några dagar eller veckor och det är väldigt segt att gå och vänta på en del när allt man vill är att börja använda datorn. 

Skulle något däremot gå sönder när du bygger din dator så är du körd. Det finns ingen garanti som gäller ifall du råkar knäcka något eller liknande. 

Eftersom att du själv bygger ihop datorn och inte låter proffs göra det så är allt ditt fel ifall något blir fel vid byggandet. Ansvaret på att sätta ihop datorn ligger på dig och det finns ingen garanti som kan hjälpa dig. Den enda garantin som hjälper är ifall det är ett fel på produkten från tillverkarens sida. 

Du behöver också ha kunskap om hur man bygger en dator. Även om det inte är jättesvårt så är det inte bara att koppla lite kablar och så är det klart. Det tar tid och du behöver vara kunnig. Youtube kan vara bra att använda för att se hur man går tillväga när man bygger en dator. 

 • Tar tid
 • Om något går fel under byggandet är det ditt fel.
 • Fel på produkten innebär att du kommer få vänta till datorn är redo att användas
 • Du behöver veta hur man bygger en dator

När ska man köpa en färdig dator?

Det finns många tillfällen då det kan vara bra att köpa en färdig dator. Den bästa anledningen till att köpa en färdig dator är dock att du vill slippa allt krångel med att sätta ihop den. Man vill bara sätta upp den och börja använda den direkt. 

Har man också svårt att välja komponenter till sin dator och inte vet vad som funkar bra tillsammans så är en färdig dator ett bra alternativ också. 

Det är också idag fullt möjligt att välja ut komponenterna men sedan betala lite för att få det monterat hos butikerna. Det kan vara värt om man ändå vill välja alla komponenter men ändå vill ha garantin som medföljer när de utför byggandet. 

Är du däremot student och har det lite kärvt om pengar så kanske inte en färdig dator är optimalt om du vill få mest ut av dina pengar.

När ska man bygga sin egna dator?

Att bygga sin egna dator är nästan alltid rätt val förutsatt att man har kunskapen. har man inte kunskapen så är det bättre att låta någon annan montera den, exempelvis butiken. Då får du garanti på datorn men kan ändå välja dina komponenter. 

Är du däremot relativ kunnig så bör du bygga din egna dator. Då får du mest för pengarna och du kan prioritera på vad du vill lägga pengarna på. Vill du lägga lite extra pengar på grafikkortet så kan du göra det. 

När du väl byggt din första dator så kommer du känna att det inte var så svårt. Det finns mängder av Youtube material som man kana använda sig av för att göra det enklare. 

Precis som med allt är det svårt första gången men det blir mycket lättare andra gången.

Allt gott, Oliver

Lämna en kommentar