Behöver man virusskydd till datorn?

Senast uppdaterad november 20, 2022 av Oliver

Idag har gemene man väldigt mycket information och saker som den håller kärt på sin dator. Datorn har växt och växt i betydelse för oss och idag gör vi nästan allt på den. Vi gör allt från bankärenden till lagrar familjefoton. All denna information vill man ju skydda, men behöver man ett virusskydd för det? Jag har gjort en del research och nedan hittar du allt du behöver veta. 

Äntligen har den stora rean BLACKWEEK dragit igång! För att du enkelt ska kunna hitta de bästa erbjudandena har jag tagit fram en särskild artikel som listar de bästa erbjudandena. Klicka här för att komma dit!

Inlägget innehåller reklam genom affiliatelänk till Kaspersky.

Vad är ett datorvirus?

Alla har säkert hört att om man är inne på skumma sidor så kan man få virus på datorn. Men vad är egentligen ett datorvirus?

Ett datorvirus finns oftast i en fil eller i ett Word-dokument. När du sedan laddar ned den infekterade filen så läggs den som “vilande” i ditt system. När filen sedan startas så aktiveras viruset och börjar sprida sig i datorns system. 

Det finns också datormaskar som kan skada din dator. Den kan man råka ut för om man laddar ned en infekterad fil eller så kan man bli infekterad genom nätverksanslutningen. Den behöver inte startas för att den ska aktiveras utan den börjar direkt att angripa din dators system. En datormask infekterar alltså din dator snabbare än ett virus.

Vad gör ett virusskydd?

Ett virusskydd har som uppgift att skydda datorn mot skadliga angrepp. Detta gör den genom att ständigt jobba i bakgrunden, oavsett vad du gör på datorn. Virusskyddet granskar filer, webbplatser och skyddar din information. Kort och gott så kollar den igenom allt du gör på datorn för att se till att du inte använder något som kan komma att skada datorn. 

Utvecklingen av virus är ständigt på väg framåt och de blir fler och fler. En stor del av virusskyddets arbete är därför att ständigt hålla sig uppdaterad på de senaste potentiella hoten mot din dator.

Behöver man virusskydd?

I dagens läge där det ständigt dyker upp nya sätt att infektera en dator med virus så skulle jag säga att man behöver ett virusskydd. Utan virusskydd så räcker det med att du gör ett fel, exempelvis laddar ned en infekterad fil så kan det få ödesdigra konsekvenser. 

Skulle du bli utsatt för ett virus så riskerar du att bli av med bankinformation, bilder och hela datorn kan bli oanvändbar. För mig personligen så är det värt att köpa ett antivirusprogram för att vara på den säkra sidan. Det behöver dock inte betyda att just du tycker att det är värt det. 

Skulle du landa i att du ska köpa ett virusskydd så tycker jag du bör titta på Kaspersky. De är väldigt bra och har ofta erbjudanden.

Räcker det med Windows Defender?

Är du bara ute efter ett väldigt basic skydd mot attacker så räcker det med Windows Defender. Hackers kommer ständigt på nya sätt att komma åt dina uppgifter och antivirusprogram som man betalar för uppdateras ständigt för att möta de nya hoten. Windows Defender är inte riktigt lika snabba och därför bör du som har mycket viktig information på datorn, inte nöja dig med Windows Defender.

Allt gott,

Oliver

Lämna en kommentar