Bästa trådlösa nätverkskort usb och PCIe 2023 – bästa wifi adapter [GUIDE]

Senast uppdaterad september 20, 2023 av Oliver

Ett mycket bra alternativ för dig som inte vill eller har möjlighet att dra en nätverkskabel är att använda sig av ett trådlöst nätverkskort. Dessa trådlösa nätverkskort finns både som trådlös PCI-express och usb. Men vilken av dem är egentligen bäst? Och vilket är det bästa trådlösa nätverkskortet 2023? För att besvara dessa frågor och många fler har jag satt ihop listan bästa trådlösa nätverkskort 2023. 

Här nedan kan du se en tabell över de som tar plats på listan bästa trådlösa nätverkskort 2023 Därefter går jag igenom information som är bra att ta del av innan du bestämmer dig för vilket trådlöst nätverkskort du ska köpa. Avslutningsvis går jag igenom mer i detalj de olika nätverkskorten som finns med på listan.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Komplett.

1. TP-Link Archer TX50E - bästa nätverkskort 2023

2. ASUS PCE-AX1800 - bästa budget nätverkskort 2023

3. TP-Link Archer TX20U Plus - bästa usb nätverkskortet och bästa wifi adapter 2023

4. ASUS USB-AC53 - bästa budget usb nätverkskort och wifi adapter 2023

Vad är PCIe

Det är långt ifrån alla som vet vad en PCI-express (PCIe) är och vad den gör. PCIe är ersättaren till PCI, AGP och PCI-X. Idag finns den femte generationen PCIe. 

PCIe har fyra olika anslutningar, x1,x4,x8 och x16. Siffran efter x:et visar på hur många banor anslutningen har. Utseendemässigt behöver det dock inte innebära att en x16 är större än en x4 exempelvis. Tillverkarna kan styra antalet anslutningar för att exempelvis optimera för flera grafikkort. 

I dessa anslutningar kan du sedan sätta in exempelvis nätverkskort. 

Nätverkskort

Ett nätverkskort behövs för att kunna komma ut på internet. Utan nätverkskort så kan du endast göra saker som inte kräver internetanslutning. Ett vanligt nätverkskort gör dock endast att du kan få internetanslutning genom att dra en kabel till datorn. Många vill slippa att dra den där kabeln och istället kunna ansluta till wifi trådlöst. Moderkortet har ofta stöd för internetanslutning via kabel, tyvärr inte alltid för trådlös anslutning. Köper du en gamingdator är chansen stor att något stöd för trådlös anslutning inte finns. 

För att kunna ansluta trådlöst med sin pc behöver man då ha en wifi adapter (usb) eller en trådlös PCI-express Wifi kort. Enkelt uttryckt så är nätverkskortet mellanhanden som sköter kommunikationen mellan router och datorn.

Tänk på att nätverkskortet ska ha samma nätverksstandard som routern för att fungera optimalt. Detta blir främst ett problem om routern är mycket gammal.

Trådlös PCI-Express eller usb wifi adapter?

Är du ute efter snabbast möjlig nätverksanslutning så ska du välja en bra trådlös PCI-express. Dessa är dock dyrare, vilket innebär att för den som är ganska nära routern eller som helt enkelt inte behöver så snabb anslutning så är en wifi adapter bättre. Den är billigare men också extremt enkel att installera. Det är i princip bara att sätta in den och ladda ned programvaran. Ett trådlöst PCI-express nätverkskort är visserligen inte heller så jättesvår att ansluta. 

Bästa trådlösa nätverkskort 2023

Ja, vilket trådlösa nätverkskort är bäst i test 2023? Det finner du här nedan men först vill jag förklara hur testet har gått till. När jag satt ihop listan bästa trådlösa nätverkskortet 2023 så har jag tittat på pris, egenskaper, kundrecensioner och diverse forumdiskussioner. Jag har alltså ej fysiskt testat produkterna på listan bästa wifi adapter 2023.

På listan finns både trådlösa PCIe wifi-kort och nätverkskort i form av usb.

1. TP-Link Archer TX50E – bästa nätverkskort 2023

 • Mycket prisvärd
 • Släppt i mitten av 2020
 • PCI-Express x1

TP-Link Archer TX50E är det bästa nätverkskortet 2023. Med detta kort kommer du att få en mycket bra trådlös anslutning för priset. Är det inga betongväggar eller liknande mellan dig och routern så bör du dessutom inte känna någon större skillnad mellan den trådlösa anslutningen och kabelanslutning.

Detta nätverkskort släpptes i mitten av 2020 vilket får räknas som ganska nyligen. Tillverkarna lägger inget större fokus på att komma ut med nya modeller varje år nämligen.

Nätverkskortet stödjer Wifi 6 vilket är den senaste wifi-generationen.

Ansluter nätverkskortet gör du genom att sätta fast den på en PCIe x1 plats och ansluta en kabel på moderkortet. Därefter skruvas den fast och man sätter på antennerna så att de sitter på utsidan av chassit. Kolla på denna videon om du är osäker.


2. ASUS PCE-AX1800 – bästa budget nätverkskort 2023

 • Möjliggör trådlös anslutning till överkomligt pris
 • Wifi 6
 • WPA3 nätverkssäkerhet

ASUS PCE-AX1800 är det bästa budget nätverkskortet 2023. Detta mycket prisvärda och billiga nätverkskort funkar kanon. Är du ute efter trådlös anslutning till ett överkomligt pris är denna det rätta valet.

Nätverkskortet klarar av nätverksstandarden wifi 6 vilket är den senaste nätverksstandarden. Det innebär bättre effektivitet och starkare genomströmning. Den klarar också av båda frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz. Antennerna gör att räckvidden blir stor och möjliggör snabb och stabil anslutning.

Med WPA3 får du god nätverkssäkerhet, vilket är kanon nu i tider där mycket internet-brottslighet sker.


3. TP-Link Archer TX20U Plus – bästa usb nätverkskortet och bästa wifi adapter 2023

 • Välkänt märke inom nätverk
 • USB 3.0
 • Ger mycket bra täckning och hastighet

TP-Link Archer TX20U Plus är det bästa usb nätverkskortet och wifi adapter 2023. Denna wifi adapter har mycket bra täckning och du får ut väldigt mycket av den maximala hastigheten du har. Med denna wifi adapter komemr du inte sakna kabeln då det inte märks någon skillnad.

Adaptern är kompatibel med USB 3.0. USB 3.0 är upp till 10 gånger snabbare än USB 2.0 så se till att ha en USB 3.0 port i datorn för att kunna nyttja nätverkskortets fulla potential. Lättare installation är svårare att hitta, sätt in den i USB-uttaget och ladda ned programvaran/drivrutinerna från tillverkaren. Den är även kompatibel med alla Wifi standarder och 802.11 a/b/g/n and ac enheter. Den klarar även av både 2,4 GHz och 5 GHz. 2,4 GHz är bra om du sitter väldigt långt från routern och ska göra lättare saker t.ex surfa. 5 GHz är den snabbaste men här är också täckningen sämre, den passar bra vid tyngre saker t.ex onlinespel.

Med wifi 6 nätverksstandard får du den senaste standarden och en grym hastighet. Dessutom har den WPA3 vilket ger god säkerhet.

Denna wifi adapter passar dig som har ett mycket stort hus eller lägenhet och vill få ut så mycket hastighet som möjligt, utan att använda kabel. Antennerna tillsammans med Beamforming-teknik koncentrerar signalen mot din router. Det leder till stabila och snabba anslutningar.


4. ASUS USB-AC53 – bästa budget usb nätverkskort och wifi adapter 2023

 • Billig och prisvärd
 • Kompatibel med USB 2.0
 • Klarar av både 2,4 GHz och 5 GHz

ASUS USB-AC531 är det bästa budget usb nätverkskortet och wifi adapter 2023. Denna smidiga wifi adapter ger en stabil och hög hastighet. Jämfört med de dyrare varianterna är den lite sämre när routern är ganska långt borta.

Med denna wifi adapter får du en smidig och prisvärd adapter som möjliggör trådlös anslutning till wifi. Den klarar av både 2,4 GHz och 5 GHz. Perfekt för dig som inte har jättelångt till routern eller som inte gör några tyngre saker som exempelvis spelar onlinespel.


Lämna en kommentar