Bästa subwoofer 2023

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Vill du ha ett komplett ljud så behöver du en subwoofer i ditt ljudsystem. En subwoofer ger din ljudupplevelse en extra nivå då det blir mer levande. Vill du att ljudet ska få din kropp att skaka och kanske även väggarna? Då bör du skaffa en subwoofer.

Idag finns det många olika subwoofers ute på marknaden. Det kan därför vara svårt att veta vad som skiljer dem åt och vilken man bör välja. Därför har jag tagit fram listan bästa subwoofer 2023.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Komplett.

1. Klipsch R-112SW - bästa subwoofer 2022

2. Yamaha NS-SW050 - bästa budget subwoofer 2022

3. Sonos Sub Gen3 - bästa sonos subwoofer 2022

Vad är en subwoofer?

En subwoofer höjer basen i ditt ljudsystem. Den spelar de allra djupaste spåren som en vanlig högtalare inte klarar av. Subwoofern spelar inte låtens melodi/sång utan spelar basfrekvenserna. 

Aktiv eller passiv subwoofer

I aktiva subwoofers finns en förstärkare inbyggd, vilket inte finns i de passiva. Detta gör att en aktiv subwoofer är lättare att installera. Köper du en passiv subwoofer behöver du installera en förstärkare och konfiguera subwoofern själv. Detta gör att en passiv subwoofer tar mer plats då du måste ha en extern förstärkare. I mitt tycke är det värt att köpa en aktiv. 

Idag är de allra flesta subwoofers som säljs aktiva.

Trådbunden eller trådlös subwoofer?

Detta är en smakfråga egentligen. Vad gillar du mest är det som ska vara styrande för ditt beslut. 

Fördelen med trådlöst är uppenbar. Du slipper sladdar och det ser snyggare ut. Nackdelen är att trådlösa subwoofers generellt har sämre ljudkvalitet än trådbundna. Det händer dock mycket i utvecklingen av de trådlösa och gapet är inte alls så stort. Vissa trådlösa har bättre ljud än många trådbundna. 

Vad betyder subwooferns watt?

Watt-antalet är det som avgör hur högt en subwoofer klarar av att spela. Det finns fler parametrar men som huvudregel kan sägas att ju högre watten är desto högre kan den spela. Du bör dock inte stirra dig blind på watt-antalet när du väljer subwoofer utan det finns fler parametrar som avgör om basupplevelsen blir bra.

Kan man använda fler än en subwoofer?

Ja, det går bra. Upplever du att det inte är tillräckligt med en subwoofer så kan du skaffa en till. Var dock försiktig så att basen inte tar upp allt ljud så att du knappt kan höra musiken. Använder man sig av två subwoofers kan det vara en bra ide att placera dem i varsin ände av rummet. Gärna mitt emot varandra.

Var ska subwoofern placeras?

Det är inte superviktigt men du bör ändå testa lite olika ställen för att se vad du tycker är bäst. För att testa dig fram så kan du placera subwoofern på ett ställe och sedan spela en låt. Notera sedan vart mest bas samlas och testa sedan att byta ställe tills du blir nöjd. 

Vanliga platser att placera subwoofern på brukar vara vid teven eller i något av rummets hörn. 

Bästa subwoofer 2023

Så har det slutligen blivit dags att presentera listan bästa subwoofer 2023. Jag har främst tittat på pris, egenskaper och kundrecensioner.

1. Klipsch R-112SW – bästa subwoofer 2023

  • 600 watt
  • Trådbunden men går att göra trådlös
  • Aktiv

Klipsch R-112SW är den bästa subwoofern 2023. Subwoofern är inte bara snygg utan med denna kommer du även ta din ljudupplevelse till nästa nivå.

Klipsch är ett välkänt märke inom branschen och detta är en av deras topprodukter. Subwoofern har en helt digital förstärkare inbyggd vilket innebär att den är aktiv.

Med sina 600 watt kommer den leverera ett riktigt tryck. Det finns även ett standby-läge, perfekt när den inte ska användas på ett tag. Då sparar du el.

Vill du göra den trådlös kan du göra det med ett Klipsch WA-2 Wireless Subwoofer Kit.


2. Yamaha NS-SW050 – bästa budget subwoofer 2023

  • Aktiv
  • 50 watt
  • Populär

Yamaha NS-SW050 är den bästa budget subwoofern 2023. Detta är en populär subwoofer från Yamaha. Med sina 50 watt och Yamahas servoteknik kommer du inte bli besviken på ljudet. Dessutom passar dess design i alla hem.


3. Sonos Sub Gen3 – bästa sonos subwoofer 2023

  • Trådlös
  • Snygg
  • Två digitala D-förstärkare

Sonos Sub Gen3 är den bästa sonos subwoofern 2023. Denna subwoofer är extremt estetiskt snygg men kan också leverera ett grymt ljud. Den klarar av en frekvens ner till 25 Hz.

Förutom två digitala D-förstärkare har den även två vibrationsdämpande element som ger ett fylligare ljud.


Lämna en kommentar