Bästa studiedatorn 2021 – bästa studielaptopen 2021 [GUIDE]

En bra studiedatorn kan vara a och o för hur plugget går. Det finns få saker som man som student hatar mer än när datorns batteri tar slut snabbt eller när datorn är seg. Det är därför naturligt att många som ska börja studera därför vill se till att köpa en bra studiedator som håller länge. Det finns dock flera olika studielaptops som är bra och det är därför svårt att välja i denna djungeln. Jag har därför tagit fram listan bästa studiedatorn 2021. Självklart innehåller den bra budgetalternativ då jag vet att man som student ofta har en tajt budget. 

Här nedan kan du se en tabell på listan bästa studiedatorn 2021 och därefter kommer en hel del information som kan vara bra att veta innan man köper en dator för studier. Avslutningsvis går jag igenom de olika datorerna och ger min mer detaljerade syn på dem. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och NetOnNet.

1. Acer Aspire 5 - bästa studiedatorn 2021

2. HP Chromebook 14 " - bästa budget studiedatorn 2021

3. Huawei MateBook D - bästa mellanklass studiedatorn 2021

4. Acer Swift 3 - bästa premium studiedatorn 2021

5. Apple Macbook Air - för dig som gillar Mac-datorer

Spara in på grafikkortet när du köper en studiedator

En studiedator ska ju användas för studier vilket inte kräver ett monster-grafikkort. Det finns därför många tusenlappar att hämta hem genom att inte köpa en dator med ett bra grafikkort. 

Grafikkort är den som sköter grafiken i datorn. Grafiken som behöver levereras när för att visa ett Word-dokument är inte alls lika avancerad och krävande som om du spelar spel på datorn. Därför kan du med gott samvete spara in på grafikkortet. 

Även processorn behöver inte vara ett monster då Word-dokument och att kolla på videoklipp inte kräver så mycket. Vill du dock att studiedatorn ska hålla riktigt länge så kan det vara värt att välja en dator med en av de nyare processorerna. 

Är du kanske på jakt efter en laptop som man kan spela och studera på? Kolla då gärna in: Bästa gaminglaptop.

Vilken storlek på skärmen ska en studielaptop ha?

Detta är ganska individuellt och handlar mest om vad du själv gillar, gillar du stora skärmar så välj det. 

Det ska dock sägas att en mindre skärm är att föredra då det är smidigare och tar mindre plats i väskan. Det är också mycket enklare att anteckna på en mindre dator när man sitter i en tajt föreläsningssal. 

Under Corona-situationen när mycket av undervisningen sker på distans kan det dock vara värt att fundera på om man inte ska skaffa en lite större skärm när man ändå sitter hemma. 

Datorns batteritid

Som student är troligen batteritiden på datorn det allra viktigaste. Flera timmar i föreläsningssalar med dålig möjlighet till att ladda gör att en dålig dator lätt blir urladdad. 

Hur snabbt datorn blir urladdad beror såklart på vad du gör med den. Är du inne på krävande program eller kanske kollar youtube mellan föreläsningar så kommer den ladda ur snabbare. 

Som student bör du ha en dator som håller minst för 6 timmars användning när man använder den till anteckningar och att skriva i dokument. 

Mac eller Windows-dator för studier?

Inom laptop-branschen så är den ständiga frågan vilken som är bäst av Mac och Windows. Det är dock inte helt enkelt att svara på men jag tänkte summera det kort här under.

I en Windows dator får du mest för pengarna. De är oftast kraftfullare och har högre prestanda än en Mac-dator för samma pris. 

När du köper en Mac-dator från Apple så betalar du inte endast för datorns prestanda utan de betalar även för varumärket. Apple är ett gigantiskt och välkänt märke och för det kan de ta lite extra betalt när de säljer sina produkter. 

Som student vill man naturligtvis få så mycket man kan för sina pengar och jag rekommenderar därför att man köper en Windows-dator. Trots att Windows-datorer är prisvärdast så köper dock många studenter en Mac-dator. Detta då de gillar hur användarvänlig datorn är och dess snygga design. 

Läs gärna också: Bästa arbetsdatorn.

Viktigt att tänka på innan du köper en studiedator

 • Olika program/kurser ställer olika krav på hur kraftfull datorn ska vara. Program och kurser där du endast förväntas skriva anteckningar och olika uppgifter på datorn i dokument kräver inte så mycket av din dator. Går du istället en kurs i redigering av bilder eller filmer så kommer det kräva mer av datorns processor. Då kan det vara värt att lägga lite extra på en dator med en bra processor. 
 • Hur mycket får studiedatorn kosta?  Här kan det vara bra att fundera över hur mycket man tror man kommer använda sig av datorn och hur länge man vill den ska hålla. En dyrare dator håller generellt sett också längre. Samtidigt så har man inte särskilt mycket över som student, vilket gör att datorn gärna får vara billig och extremt prisvärd.
 • Hur länge har du tänkt att studera? Ju längre man tänkt studera desto mer motiverat är det att lägga några extra kronor på en riktigt bra studiedator.

Bästa studiedatorn 2021

När jag har tagit fram denna listan över de bästa studielaptopsen så har jag särskilt tittat på batteritiden och priset. Detta eftersom det är de 2 viktigaste sakerna för en student när det kommer till stuidedator.

1. Acer Aspire 5 – bästa studiedatorn 2021

 • Kraftfull prestanda
 • Batteritid upp till 8 timmars användning
 • Bra skärpa i skärmen

Acer Aspire 5 är den bästa studiedatorn 2021. Det är också den studiedatorn jag själv använder i mina studier och är otroligt nöjd.

Datorn har ett grafikkort och processor från AMD vilket är den tillverkare man får mest för pengarna hos. Grafikkortet och processorn är väldigt kraftfulla och lär klara alla program som kan tänkas behövas för att studera.

Batteritiden är bra, beroende på vad jag gör på datorn så räcker den i 5-8 timmar. Kollar jag en del Youtube och dylikt så självfallet laddar den ur snabbare än om jag skriver anteckningar. Ungefär 5 timmar håller den om man har distansundervisning skulle jag säga.

Skärmens skärpa är jag väldigt nöjd med också. Det är en IPS-skärm som gör att det är en fröjd att kolla på Youtube och Netflix.


2. HP Chromebook 14 ” – bästa budget studiedatorn 2021

 • Batteritid upp till 10,5 timmar
 • Extremt prisvärd
 • Väldigt billig

HP Chromebook är den bästa budget studiedatorn 2021. I denna dator får du det som behövs för att kunna klara av studierna.

Grafikkort och processor kommer från AMD och är väldigt bra sett till priset du betalar. HD-skärmen är också väldigt skarp och bra vilket även gör att du kan kollar på filmer mellan pluggandet.

Datorns största fördel är dock priset. Datorn är tillräckligt bra för att fungera för de allra flesta programmen i flera år. Slår man då ut summan på flera år så blir det inte mycket per år som datorn kostar dig.

Förutom priset så är också batteritiden en stor fördel med denna dator. HP har verkligen satsat på en enkel dator som klarar av att användas under lång tid, vilket är optimalt om du har många föreläsningar.


3. Huawei MateBook D – bästa mellanklass studiedatorn 2021

 • Batteritid upp till 14 timmar
 • 2K Fullview-skärm
 • Väger endast 2 kg

Huawei Matebook D passar dig som vill ha en gedigen studiedator som inte kostar skjortan men som ändå inte tillhör någon av budgetmodellerna.

Datorns främsta styrka är dess batteri som klarar av upp mot 10 timmar av film innan den blir urladdad. Du kan dessutom snabbladda den och få batteri som räcker flera timmar till.

Skärmen är högupplöst och levererar bra färger samt skärpa vilket även gör den bra för filmer och liknande.

Datorn klarar av redigering av bilder och även videos ifall du tänkt använda den för det.


4. Acer Swift 3 – bästa premium studiedatorn 2021

 • Väger extremt lite
 • 13,5 tums skärm
 • Batteritid upp 10 timmars användning

Acer Swift är den bästa premium studiedatorn 2021. För att nämna något som är ganska unikt med denna dator så kan det sägas att den har fingeravtrycksavläsare. Där kan du verifiera dig för Windows Hello enkelt och snabbt.

Acer Swift väger också extremt lite vilket gör den perfekt för dig som inte vill gå runt på campus med en tung ryggsäck. Designen är också väldigt “slimmad” och tunn vilket jag personligen tycker är väldigt snyggt. Skärmen är också endast 13,5 tum vilket passar dig som inte känner ett så stort behov av att ha en stor skärm.

Batteritiden är fullt tillräckligt för att du enkelt ska klara dig en dag på högskolan/universitet.


5. Apple Macbook Air – för dig som gillar Mac-datorer

 • Snygg design
 • Användarvänlig
 • Upp till 11 timmars batteri-tid

Apples Macbook Air är valet av studiedator för dig som gillar Apple. Det är kanske inte det bästa valet sett ur plånbokens perspektiv men du får ändå en trendig dator.

Det är svårt att säga något annat än att den är snygg och väldigt användarvänligt att använda.

Datorn har också upp till 11 timmars batteri men beroende på vad du gör på den så kan den bli urladdad mycket snabbare. Jag har tidigare haft en äldre modell av Macbook Air och när jag gjorde mer avancerade saker så blev datorn ganska varm. Det kan vara värt att ha med i åtanke.

Jag är lite missnöjd med kvaliteten på processorn, då jag tycker man kan förvänta sig mer av en dator för detta priset. Överlag är det dock en bra dator och den passar de alla studenter.


Allt gott,

Oliver

Relaterade inlägg

En tanke på “Bästa studiedatorn 2021 – bästa studielaptopen 2021 [GUIDE]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *