Bästa SSD hårddiskar 2023 – bästa SSD för gaming

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Ska du uppgradera datorn eller kanske köpa en helt ny så behöver du definitivt lägga en del fokus på att skaffa en bra SSD-hårddisk. SSD är nämligen väldigt mycket snabbare än de vanliga hårddiskarna som man använde för flera år sedan. Men vilken SSD är den bästa? Det är inte helt lätt att veta och därför har jag tagit fram listan bästa SSD hårddiskar 2023.

Här nere kan du se en tabell över listan på de bästa SSD-hårddiskarna och efter det kommer en del information som kan vara bra att veta innan man gör ett köp. Avslutningsvis går jag in mer i detalj på de olika SSD-hårddiskarna som finns med på listan bästa SSD hårddiskar 2023. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. Samsung SSD 870 EVO 500GB - bästa SSD hårddisk 2022

2. Crucial MX500 - bästa budget SSD 2022

3. Samsung 870 QVO 1TB - bästa premium SSD 2022

4. Samsung 970 EVO Plus 500 GB- bästa SSD för gaming 2022

Vad är en SSD?

Ja, många vet faktiskt inte vad en SSD är. Själva ordet SSD står för Solid State Drive. På gamla hårddiskar så sparades data ned i roterande skivor på diskarna. En SSD sparar istället ned datan på elektroniska chip. 

På en SSD sparas exempelvis bilder, program och spel. 

Varför ska man välja en SSD?

Huvudargumentet till varför en SSD är bättre än de vanliga hårddiskarna är att den läser av datan så mycket snabbare. Det gör att du kan spara ned spel och bilder väldigt mycket snabbare än vad du kan med de gamla hårddiskarna. 

SSD-hårddiskarna är mer tystgående. Den är också mindre känslig för stötar, vilket gör den perfekt för laptops men också stationära datorer. 

SSD:en ger mer prestanda men har oftast mindre lagringsutrymme, eller du får i vart fall betala mer för varje GB lagringsutrymme. Jag personligen upplever dock att det är väldigt sällan som man behöver mer lagringsutrymme än vad SSD-hårddiskarna har, speciellt om man har 500GB. 

Läs gärna också: Bästa chassit.

Hur stor SSD-disk ska man köpa?

På marknaden idag finns det SSD-diskar mellan 120 GB och 8 TB. Det som avgör hur stor SSD-disk du behöver är egentligen hur mycket du tänkt spara ned. 

Har du inte tänkt att spara ned mycket spel, bilder eller stora program så räcker 250 GB. Ifall du däremot tänkt att ha ett par spel nedladdade och kanske några tyngre program så behövs 500 GB. Är du en gamer som gillar att spela många olika spel och kanske spara ned videos på när du spelar så bör du välja kanske 800 GB. Du behöver definitivt inte välja en SSD som har 1 TB eller mer, det skulle vara om du har ett extremt behov av utrymme. 

Hur länge håller en SSD-disk?

En SSD-disk tar förr eller senare slut, den är med andra ord inte oförstörbar. SSD-diskarnas celler kan användas mellan 1000 och 5000 gånger innan den är utsliten. Därför lämnar tillverkarna ofta en garantiperiod. Garantiperioden är uträknad på hur lång tid SSD-disken minst ska hålla under normal användning. Är garantiperioden exempelvis 5 år så ska den hålla i minst 5 år. Men ju mer du använder den desto snabbare kommer den bli utsliten efter det att garantiperioden gått ut. 

Har du en dator med både SSD och vanlig hårddisk?

Ifall du har en dator med SSD och en vanlig hårddisk så kan du välja vad du ska spara ned på vilken disk. Det kan därför vara bra att veta vad man ska lägga på vilken disk för att få ut maximal effekt. 

Tyngre saker som du vill spara ned, exempelvis filmer vill du spara ned där det går snabbast, vilket är på en SSD. Andra mindre saker som exempelvis bilder och dokument går snabbt att spara ned på en vanlig hårddisk. Det är därför ingen ide att “slösa” på SSD-diskens utrymme för dessa mindre saker.

Bästa SSD hårddiskar 2023

När jag har satt ihop denna lista över de bästa SSD hårddiskarna 2023 så har jag tittat på priset, storleken på utrymmet, garantiperioden och mycket mer.

1. Samsung SSD 870 EVO 500GB – bästa SSD hårddisk 2023

 • 500 GB
 • Extremt prisvärd
 • Väldigt populär

Samsung SSD 870 EVO 500GB är vinnare i mitt test för att ta fram bästa SSD hårddisken 2023. Har du hört namnet på någon SSD så är det säkert den här, detta då den är väldigt populär. Att den är populär är inte så konstigt då den gör allt man kan förvänta sig och lite till, samtidigt som den inte kostar särskilt mycket.

Förutom att vara extremt prisvärd så är den väldigt snabb och stabil. Den är dessutom anpassad för både stationära och bärbara datorer.

Samsung 860 EVO finns med olika mängder lagringsutrymme men här har jag valt 500 GB. Detta då jag upplever att den genomsnittlige personen inte behöver mer. Den finns även i 1 TB, 2 TB och 4 TB men kostar då desto mer.


2. Kingston A400 480GB 2.5″ SATA – bästa budget SSD 2023

 • 480 GB
 • Snabb
 • Prisvärd

Kingston A400 480GB 2.5″ SATA är den bästa budget SSD för mig. Ska du ha en ännu billigare SSD än det här så får du ingen bra kvalitet.

Med denna SSD får du en snabb SSD som läser och skriver alla olika filtyper snabbt. Den kommer kanske inte vara sinnesjukt snabb men den är tillräckligt snabb för att du inte ska känna att det tar alldeles för lång tid.

Denna SSD passar dig som håller på att uppgradera eller bygga en lite billigare stationär dator. Den passar också dig som inte har ett så stort behov av en SSD men som ändå vill ha det för de tillfällen då man behöver det.


3. Samsung 870 QVO 1TB – bästa premium SSD 2023

 • Släpptes 2020
 • Ersätter Samsung 860 QVO-serien
 • Överkomlig prislapp

Samsung 870 QVO är den bästa premium SSD 2023. Tyvärr finns den inte med lägre lagringsutrymme än 500 GB. Att den inte finns med lägre lagringsutrymme visar dock att vi är på väg i en riktning där saker blir större och tar mer utrymme.

Trots att den bör räknas som “premium” så är den ändå inte så dyr. Håller du på och bygger en dator för över 10 000 kr så bör du definitivt fundera över att lägga in denna SSD:n.

Då den ersätter Samsung 860 QVO-serien så är det naturligt att den är snabbare på att avläsa och skriva filerna. Särskilt bra med denna modellen är att den har dubbel livslängd jämfört med den förra modellen.


4. Samsung 970 EVO Plus 500 GB- bästa SSD för gaming 2023

 • Grym V-NAND teknologi
 • Läs och skrivhastigher: upp till 3 500 och 3 300 MB/s
 • Värmeavledare

Samsung 970 EVO Plus är den bästa SSD för gaming 2023. Dess otroliga läs och skrivhastighet är i en helt annan klass jämför med de andra på listan.

Lagringsutrymmet ligger på 500 GB men den går även att få med mer utrymme. Personligen hade jag starkt övervägt att välja om man tänkt att spela spel som tar mycket plats.

Som gamer har du säkert upplevt att datorn blivit varm och börjat ge ifrån sig ljud. Denna SSD kommer dock inte bidra till någon större temperatur ökning då den har en effektiv värmeavledare.

Allt gott,

Oliver

3 svar på ”Bästa SSD hårddiskar 2023 – bästa SSD för gaming”

 1. Men Oliver, “Denna SSD kommer dock inte bidra till någon större temperatur ökning då den har en effektiv värmeavledare.” – den kommer ändå att frånge sig värmen i chassit och således bidra till höjd temperatur i chassit. Däremot så är värmen den bildar försumbar till helheten.

  Svara
  • Ja, det är därför jag skriver att den inte höjer temperaturen i någon större utsträckning. Precis som du skriver är värmen som bildas försumbar till helheten.

   Svara

Lämna en kommentar