Bästa smarta högtalare 2023

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Smarta högtalare växer i popularitet och alla de stora teknikbolagen har lanserat produkter inom segmentet. För många är det dock fortfarande oklart vad en smarta högtalare är och vad den kan göra. Tanken är att denna artikeln inte bara ska svara på vad smarta högtalare är utan också vilka som är de bästa. Fortsätt läs för att se listan bästa smarta högtalare 2023. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och HiFi Klubben.

1. Sonos One Gen 2 - bästa smarta högtalaren 2022

2. Google Nest Audio Charcoal - bästa budget smart högtalare 2022

3. Google Nest Hub 2nd gen Chalk - bästa smarta högtalare med skärm 2022

Vad är smarta högtalare?

En smart högtalare är en högtalare som har röstassistent (Siri, Google assistant eller Alexa) inbyggd. Genom särskilda ord och instruktioner kan man sedan få den att göra saker åt en. Naturligtvis kan den även göra det som en vanlig högtalare kan göra. Många smarta högtalare har bra ljud. 

Vad kan en smart högtalare göra?

Frågan borde nästan var det omvända – vad kan den inte göra? En smart högtalare kan göra extremt många olika saker. Den kan exempelvis svara på frågor, styra andra uppkopplade enheter i hemmet eller läsa upp nyheter. Den kan med andra ord göra lite allt möjligt. Blir du bra på att använda den så kommer du också märka att du spar tid och att vardagen blir lättare. Att kunna få sin kalender uppläst på morgonen är något som jag själv tycker är hur bra som helst. 

Något annat som är väldigt användbart är att skapa rutiner. Exempelvis kan en rutin vid väckning vara att assistenten tänder lamporna och spelar en liten trudelutt. På samma sätt skulle du kunna skapa en kvällsrutin där du säger “godnatt” och assistenten då släckar alla lampor.  

Hur använder man en smart högtalare?

För att aktivera röstassistenten i högtalaren så använder du dig av ett aktiveringsord. Genom att exempelvis säga “hey Siri” så kommer den att aktiveras. Därefter kan du säga vad du vill att den ska hjälpa dig med.

Högtalaren brukar vissa antingen genom att en lampa börjar lysa eller med ett kort ljud att den hört ditt aktiveringsord. 

Vilka smarta högtalare finns det?

Det finns flera olika företag som har lanserat olika smarta högtalare på senaste. De största är dock Amazon, Apple Sonos och Google. 

Det finns idag också flera olika digitala assistenter där de tre största är Amazons Alexa, Google Assistant och Apples Siri. Apples Siri har tyvärr tappat en del i jämförelse med de två andra. Dessutom är du begränsad av att bara kunna använda Apples enheter för ditt smarta hem.

Förstår smarta högtalare svenska?

I dagsläget är det endast Google assistant och Siri som förstår svenska. Många funktioner släpps först på engelska innan dem sedan introduceras till den svenska röstassistent-marknaden. Detta innebär att man får vänta ett tag på de nya funktionerna innan dem kommer till Sverige. 

Behöver man uppdatera sin digitala assistent?

Nej det behöver man inte. Tillverkaren uppdaterar med nya funktioner automatiskt. Det kan därför vara värt att hålla lite koll så att man vet vad för nya funktioner som tillkommit. 

Även de smarta högtalarna uppdateras automatiskt då de är uppkopplade mot internet. De smarta högtalare som finns i tv apparater brukar uppdateras i samband med att teven uppdateras.

Att tänka på innan du köper en smart högtalare

Kompatibilitet. Har du andra smarta produkter eller har du tänkt att skaffa det så behöver du se så att den smarta högtalaren är kompatibel med dessa. Om inte de smarta lamporna är kompatibla med den smarta högtalaren så behöver du kanske tänka om. 

Är ljudet det viktiga? Du behöver fundera på om ljudet i din smarta högtalare är det viktiga eller om det egentligen är den digitala assisten du vill åt. Om det är den du vill åt så kan det räcker med ett okej ljud i själva högtalaren. Vill du dock ha ett bra ljud får du vara beredd att betala lite extra.
Vill du ha en skärm? En del smarta högtalare har en inbyggd skärm. Det kan vara smidigt om du exempelvis ber assistenten ta fram ett recept när du står i köket.

Bästa smarta högtalare 2023

Så har det blivit dags att presentera listan bästa smarta högtalare 2023. När jag tagit fram listan har jag främst tittat på pris, ljudkvalitet, egenskaper och kompatibilitet med digitala assistenter.

1. Sonos One Gen 2 – bästa smarta högtalaren 2023

  • Användarvänlig och enkel
  • Google Assistant, Alexa och Siri kan användas
  • Stilren design

Sonos One Gen 2 är den bästa smarta högtalaren 2023. Med denna högtalaren får du riktig kvalitet i form av riktigt bra ljud men också mikrofon. Oavsett var du står i rummet så kommer högtalaren att snappa upp din röst. När LED-lampan lyser så vet du att den är aktiverad.

Särskilt bra med Sonos högtalare är att Google Assistant, Alexa och Siri kan användas. Det gör att du inte blir begränsad på samma sätt som om endast Siri hade funkat. Då hade du bara kunnat använda dig av apples enheter för att bygga ditt smarta hem.

Högtalaren är även mycket användarvänlig och enkel att komma igång med. Dessutom släpper Sono kontinuerligt nya funktioner som uppdateras automatiskt. Synka med andra smarta produkter från Sonos kan du också göra lätt.

Med denna högtalare får du även mycket bra ljud.


2. Google Nest Audio Charcoal – bästa budget smart högtalare 2023

  • Billig
  • Google Assistant
  • Liten och snygg design

Google Nest Audio Charcoal är den bästa budget smarta högtalaren 2023. Köper du denna högtalaren får du väldigt mycket ljud för pengarna. Trots att den är så liten och är billig så får du en riktigt schysst ljudupplevelse. Parkopplar du två stycken av dessa högtalare så kan du njuta av stereoljud.

Att den är så liten och diskret gör att du kan gömma den i hemmet om du så vill. personligen tycker jag att den är tillräckligt snygg för att kunna stå synlig.

Högtalaren funkar tillsammans med andra Nest-högtalare, bildskärmar och Chromecast.

Högtalaren använder sig av Google Assistant vilket enligt mig är den bästa.


3. Google Nest Hub 2nd gen Chalk – bästa smarta högtalare med skärm 2023

  • Skärm
  • Google Assistant
  • Relativt bra ljud

Google Nest Hub 2nd gen Chalk är den bästa smarta högtalaren med skärm 2023. detta främst på grund av sitt pris.

När du köper denna högtalaren betalar du inte så mycket för själva högtalaren i sig utan snarare för den digitala assistenten. Även om ljudet är bättre än en Ipad så är det ändå inte så bra. Funkar helt klart att använda för att spela exempelvis musik men förvänta dig ingen sjuk ljudupplevelse.

Med Google Assistant kan du få hjälp med flertalet saker i din vardag.

Högtalaren är mycket väl värd sitt pris.


1 svar på ”Bästa smarta högtalare 2023”

Lämna en kommentar