Bästa ram-minne 2023 [GUIDE]

Senast uppdaterad september 21, 2023 av Oliver

Ram-minnet är en viktig del i din dator. Ram-minnet är avgörande för hur snabbt processorn kan jobba och hur mycket prestanda du får ut ur datorn. Beroende på vilket ram-minne du har desto fler program och applikationer kan du ha igång samtidigt, utan att datorn blir seg. Vilket ram-minne ska man då köpa? Det är inte helt enkelt att veta och därför har jag gjort research för att ta fram listan bästa ram-minne 2023. 

Här nedan kommer en tabell över listan av de bästa ram-minnena 2023. Därefter kommer en del information som kan vara bra att ha med sig när man köper ett ram-minne. Avslutningsvis går jag igenom lite mer detaljerat kring de olika produkterna.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. Kingston Fury Beast Black 32GB (2x16GB) Expo - bästa ram-minne 2023

2. Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) - bästa budget ram-minne 2023

3. Corsair Dominator Platinum RGB 32GB (2x16GB) - bästa gaming ram-minnet 2023

Vad är ram-minne?

Ram står för Random Access Memory. På svenska händet även att det kallas för internminne, primärminne eller arbetsminne. Utan ett ram-minne så kommer inte datorn att vilja starta. Med andra ord är den nödvändig för att datorn ska fungera. 

Ram-minnet jobbar tillsammans med processorn och sparar data som processorn behöver just då eller inom kort tid. Detta innebär att när du startar ett program på datorn så sparas den datan i ram-minnet. Ett bra ram-minne klarar av att ha många program igång utan att låta processorn vänta. 

När processorn får vänta på att ram-minnet ska lagra eller ge ut information till processorn så dras datorns prestanda ner. När datorn sedan stängs av så rensas ram-minnet. 

Hur mycket ram-minne kan jag ha?

Du kan egentligen ha hur mycker ram-minne du vill om du har plats för det. För bärbara datorer brukar det dock endast finnas två platser för ram-minnen. Stationära datorer har ofta 4 platser där du kan sätta in ram-minnen. Detta innebär att du är begränsad till antalet platser som din dator har. 

Vilket ram minne ska jag ha?

Den senaste DDR-standarden är DDR5. Har du inte köpt ett nytt moderkort på sistone är risken stor att den inte klarar av DDR5 ram-minnen. Kolla därför vad ditt moderkort klarar av innan du beställer ram-minne.

Skillnaderna mellan DDR5 och DDR4 kan enklast förklaras genom en tabell.

EgenskapDDR5DDR4
BandbreddHögre bandbreddLägre bandbredd
KlockfrekvensHögre frekvenserLägre frekvenser
StrömförbrukningLägre strömförbrukningHögre strömförbrukning
KapacitetStörre kapacitetMindre kapacitet
BakåtkompatibilitetEj bakåtkompatibel med DDR4Ej bakåtkompatibel med DDR3

Sammanfattningsvis erbjuder DDR5 en betydande prestandaökning jämfört med DDR4 tack vare ökad bandbredd, högre klockfrekvenser och bättre energieffektivitet. Det är en lämplig lösning för användare som vill ha den senaste tekniken och de bästa prestandan för sina datorer, men det kan kräva en uppgradering av både RAM och moderkort. DDR5 blir bara vanligare och vanligare och är nu standard på marknaden.

När du bestämmer vilket ram-minne du ska ha bör du titta på vilken generation som moderkortet har stöd för. Du bör även fundera på hur mycket ram-minne som du behöver. 

Hur mycket ram-minne behövs?

Ju mer ram-minne desto mer data kan sparas i datorns “korttidsminne”. Med andra ord så skadar det inte att ha så mycket ram-minne som möjligt. Värt att tänka på dock är att den även ska vara snabb. 

För en stationär dator med Windows 10 så räcker 8 GB om du surfar runt med flera flikar uppe. Spelar du istället spel och speciellt krävande spel så bör du ha 16 eller 32 GB. 

Kan man blanda ram minnen?

Ram-minnen som har olika hastigheter går att blanda. Värt att tänka på är dock att arbetsminnets hastighet blir det ram-minnet som har lägst hastighet. Det går även att blanda ram-minnen med olika storlekar (GB). 

Alla moderkort gillar dock inte att blanda minnen. Läs därför gärna i manualen, det brukar finnas en flik där med support CPU/memory.

Vilket ram minne passar min dator?

När du ska byta ram-minne i datorn så är det ganska simpelt att ta reda på vilken typ av ram-minne som ska ersätta. 

På ram-minnet brukar det nämligen vara en etikett där egenskaperna står. Där står det vilken form som kontakten har (Dimm eller So-dimm) och vilken generation ram-minnet är. Exempelvis ifall ditt ram-minne är So-dimm och DDR3 då ska ersättare också vara det. 

Om ram-minnet är Non ECC ska även ersättaren vara det. Ifall det är Non ECC kan du lista ut genom att räkna antalet “chip” på varje minneskort. Är antalet inte delbart med 3 eller 5 så är det Non ECC, är det däremot delbart med 3 eller 5 så är det ECC. Non ECC är dock vanligast. 

Bästa ram-minne 2023

När jag har satt ihop listan så har jag tittat främst på hastighet, storlek och pris men även mycket mer.

1. Kingston Fury Beast Black 32GB (2x16GB) Expo – bästa ram-minne 2023

  • DDR4
  • 3200 MHz
  • Formfaktor DIMM

Kingston Fury Beast Black 32GB (2x16GB) Expo är det bästa ram-minnet 2023. Här får du mycket för pengarna. Det syns även på de goda kundrecensioner som produkten fått.

Storleken ligger på 32 GB (2x16GB) vilket är tillräckligt med storlek för de allra flesta. Minneshastigheten ligger på 6000 MHz, vilket är väldigt högt. Den är också av generationen DDR5 vilket är den senaste på marknaden.


2. Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) – bästa budget ram-minne 2023

  • Fått väldigt bra recensioner
  • DDR4
  • Kan överklockas

Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) är det bästa budget ram-minnet 2023. Med detta ram-minne får du stabilitet och ett minne som har fått väldigt bra recensioner av användarna.

Det är möjligt att överklocka. Modulen sprider ut värmen vilket möjliggör en stor potential till överklockning. Den har också högre frekvens, lägre energiåtgång och bandbredd än DDR3-minnena.

Den är kompatibel med de flesta X99 och 100 serierna av moderkorten. Formfaktorn är Dimm och generationen är DDR4.


3. Kingston Fury Renegade RGB 32GB (2x16GB) – bästa gaming ram-minnet 2023

  • 32 GB i storlek
  • DDR5
  • Grymt snyggt

Kingston Fury Renegade RGB 32GB (2x16GB) är det bästa gaming ram-minnet 2023. Tack vare sin storlek på 32 GB (4x8GB) kommer du kunna ha igång krävande spel och andra krävande applikationer utan att prestandan dras ner.

Minnet är av generationen DDR5 och är av typen DRAM. Minneshastigheten är 6000 MHz med möjlighet att överklocka.

Ram-minnet har RGB-belysning vilket passar kanon ifall du ska bygga en cool gamingdator. Rent estetiskt finns det knappt något annat alternativ som kan mäta sig med denna produkt. Som många vet så är det ju viktigt för gamers att datorn ser cool ut och gärna lyser i olikaa färger.


Lämna en kommentar