Bästa ram-minne 2021 [GUIDE]

Ram-minnet är en viktig del i din dator. Ram-minnet är avgörande för hur snabbt processorn kan jobba och hur mycket prestanda du får ut ur datorn. Beroende på vilket ram-minne du har desto fler program och applikationer kan du ha igång samtidigt, utan att datorn blir seg. Vilket ram-minne ska man då köpa? Det är inte helt enkelt att veta och därför har jag gjort research för att ta fram listan bästa ram-minne 2021. 

Här nedan kommer en tabell över listan av de bästa ram-minnena 2021. Därefter kommer en del information som kan vara bra att ha med sig när man köper ett ram-minne. Avslutningsvis går jag igenom lite mer detaljerat kring de olika produkterna.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. G.Skill Trident Z RGB Series 16GB (2x8GB) - bästa ram-minne 2021

2. Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) - bästa budget ram-minne 2021

3. Corsair Vengeance RGB PRO SL 32GB (4x8GB) - bästa 32 GB premium ram-minne 2021

4. Corsair Dominator Platinum RGB 32GB (4x8GB) - bästa gaming ram-minnet 2021

Vad är ram-minne?

Ram står för Random Access Memory. På svenska händet även att det kallas för internminne, primärminne eller arbetsminne. Utan ett ram-minne så kommer inte datorn att vilja starta. Med andra ord är den nödvändig för att datorn ska fungera. 

Ram-minnet jobbar tillsammans med processorn och sparar data som processorn behöver just då eller inom kort tid. Detta innebär att när du startar ett program på datorn så sparas den datan i ram-minnet. Ett bra ram-minne klarar av att ha många program igång utan att låta processorn vänta. 

När processorn får vänta på att ram-minnet ska lagra eller ge ut information till processorn så dras datorns prestanda ner. 

När datorn stängs av så rensas ram-minnet. 

Hur mycket ram-minne kan jag ha?

Du kan egentligen ha hur mycker ram-minne du vill om du har plats för det. För bärbara datorer brukar det dock endast finnas två platser för ram-minnen. Stationära datorer har ofta 4 platser där du kan sätta in ram-minnen. Detta innebär att du är begränsad till antalet platser som din dator har. 

Vilket ram minne ska jag ha?

De flesta datorer har idag generationen DDR4. I slutet av 2021 eller 2022 kommer det att gå att köpa DDR5. 

Skillnaden mellan DDR4 och de äldre generationerna, exempelvis DDR3 är hastigheten eller själva kontakten som man monterar ram-minnet i. Det innebär att om du har ett moderkort som har stöd för DDR4 så kan du inte använda DDR3. Detsamma gäller om moderkortet har stöd för DDR3, då kan inte DDR4 användas. 

När du bestämmer vilket ram-minne du ska ha bör du titta på vilken generation som moderkortet har stöd för. Du bör även fundera på hur mycket ram-minne som du behöver. 

Hur mycket ram-minne behövs?

Ju mer ram-minne desto mer data kan sparas i datorns “korttidsminne”. Med andra ord så skadar det inte att ha så mycket ram-minne som möjligt. Värt att tänka på dock är att den även ska vara snabb. 

För en stationär dator med Windows 10 så räcker 8 GB om du surfar runt med flera flikar uppe. Spelar du istället spel och speciellt krävande spel så bör du ha 16 eller 32 GB. 

Kan man blanda ram minnen?

Ram-minnen som har olika hastigheter går att blanda. Värt att tänka på är dock att arbetsminnets hastighet blir det ram-minnet som har lägst hastighet. Det går även att blanda ram-minnen med olika storlekar (GB). 

Alla moderkort gillar dock inte att blanda minnen. Läs därför gärna i manualen, det brukar finnas en flik där med support CPU/memory.

Vilket ram minne passar min dator?

När du ska byta ram-minne i datorn så är det ganska simpelt att ta reda på vilken typ av ram-minne som ska ersätta. 

På ram-minnet brukar det nämligen vara en etikett där egenskaperna står. Där står det vilken form som kontakten har (Dimm eller So-dimm) och vilken generation ram-minnet är. Exempelvis ifall ditt ram-minne är So-dimm och DDR3 då ska ersättare också vara det. 

Om ram-minnet är Non ECC ska även ersättaren vara det. Ifall det är Non ECC kan du lista ut genom att räkna antalet “chip” på varje minneskort. Är antalet inte delbart med 3 eller 5 så är det Non ECC, är det däremot delbart med 3 eller 5 så är det ECC. Non ECC är dock vanligast. 

Bästa ram-minne 2021

När jag har satt ihop listan så har jag tittat främst på hastighet, storlek och pris men även mycket mer.

1. G.Skill Trident Z RGB Series 16GB (2x8GB) – bästa ram-minne 2021

 • DDR4
 • 3200 MHz
 • Formfaktor DIMM

G.Skill Trident Z RGB Series 16GB (2x8GB) är det bästa ram-minnet 2021. Här får du mycket för pengarna.

Storleken ligger på 16 GB (2x8GB) vilket innebär att den även klarar av att du spelar spel. Minneshastigheten ligger på 3200 MHz. Den är också av generationen DDR4 vilket är bra.

Den är Non ECC. och formfaktorn är DIMM. I benchmark-tester så har den presterat väldigt bra.


2. Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) – bästa budget ram-minne 2021

 • Fått väldigt bra recensioner
 • DDR4
 • Kan överklockas

Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) är det bästa budget ram-minnet 2021. Med detta ram-minne får du stabilitet och ett minne som har fått väldigt bra recensioner av användarna.

Det är möjligt att överklocka. Modulen sprider ut värmen vilket möjliggör en stor potential till överklockning. Den har också högre frekvens, lägre energiåtgång och bandbredd än DDR3-minnena.

Den är kompatibel med de flesta X99 och 100 serierna av moderkorten. Formfaktorn är Dimm och generationen är DDR4.


3. Corsair Vengeance RGB PRO SL 32GB (4x8GB) – bästa 32 GB premium ram-minne 2021

 • Snabb
 • Cool design
 • Optimerad för Intels och AMD:s DDR4 moderkort

Corsair Vengeance RGB PRO SL 32GB (4x8GB) är det bästa premium ram-minnet 2021. Med detta ram-minne kommer du kunna ha igång krävande spel och redigeringsprogram utan problem. Kortet har en total storlek på 32 GB (4x8GB).

Kortet är av generationen DDR4 och är optimerad för att passa till moderkort från Intel och AMD. Kompatibelt är det med följande modeller: Intel 300 Series, Intel 400 Series, Intel X299, AMD 300 Series, AMD 400 Series, AMD 500 Series, AMD TRX40. Stora möjligheter finns även att överklocka om behov för det finns.

Förutom att vara snabb så är den även optimal för dig som vill bygga en riktigt cool dator-rigg. Ram-minnet har nämligen RGB som kan anpassas till just de färgerna som du villa ha.


4. Corsair Dominator Platinum RGB 32GB (4x8GB) – bästa gaming ram-minnet 2021

 • 32 GB i storlek
 • DDR4
 • Grymt kylningssystem

Corsair Dominator Platinum RGB 32GB (4x8GB) är det bästa gaming ram-minnet 2021. Tack vare sin storlek på 32 GB (4x8GB) kommer du kunna ha igång krävande spel och andra krävande applikationer utan att prestandan dras ner.

Minnet är generationen DDR4 och har fromfaktorn DIMM. Minneshastigheten är 3200 MHz med möjlighet att överklocka. Det grymma kylningssystemet gör också att minnet hålls kylt även när de är överklockat och går på högvarv.

Ranm-minnet har RGB-belysning vilket passar kanon ifall du ska bygga en cool gamingdator. Den är också optimerad för de senaste DDR4 Intel och AMD moderkorten.


Lämna en kommentar