Bästa processorn 2023 – Vilken passar för gaming?

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Processorn är en av de viktigaste komponenterna om inte den viktigaste komponenten i en dator. En kraftfull processor är väldigt viktig om du ska redigera videos och bilder men den är också nästan lika viktig som grafikkortet när det kommer till gaming. Idag finns det många olika processor från olika företag och därför har jag gjort research och tagit fram listan bästa processorn 2023. 

Här nedan presenterar jag en tabell över listan bästa processorn 2023. Därefter ger jag lite tips på vad man ska tänka på innan man köper en processor. Avslutningsvis går jag in mer i detalj på produkter som tar plats på listan. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Komplett.

1. Intel Core i7-12700K - Bästa processorn 2022

2. AMD Ryzen 5 5500 - bästa budget processorn

3. Intel Core i9-12900K - bästa premium processorn

4. Intel Core i5-12600K - bästa processorn för gaming 2022

5. Intel Core i9-10900K - bästa processorn för videoredigering

Vad gör en processor?

Innan man köper en processor så kan det vara bra att veta vad den gör och vilken uppgift den har. Att processorn är datorns kärna vet de allra flesta men vad gör den egentligen?

Man skulle kunna säga att processorn är arbetsledaren, den styr och säger åt de andra komponenterna vad som behöver göras. Processorn får instruktioner från programvaran så att den vet vad som behöver göras.

Ju bättre processorn är desto snabbare kan den beräkna olika saker och diktera andra komponenters arbetsuppgifter.  

Enkelt uttryckt så kan man säga att processorn sköter beräkningarna som sedan grafikkortet visar på datorskärmen. 

Klockfrekvensen

Oftast när man kollar och jämför olika processorer så är det klockfrekvensen som man tittar på. Den anges i gigahertz (gHz) och är ett mått på hur många klockcykler per sekund som processorn klarar av. 

Klockfrekvensen har knappt höjts de senaste 10-20 åren. Detta eftersom tillverkarna istället lagt krut på att effektivisera processorn så att den klarar av fler saker på varje klockcykel. De blir inte heller lika varma och drar inte lika mycket ström som de gjorde förr i tiden. 

Vad ska man då ha för någon klockfrekvens? Över 3.0 gHz men gärna ytterligare lite högre. Då får du en processor som klarar av tunga beräkningar och som också klarar av att göra många beräkningar. 

Processorkärnor

Klockfrekvensen och antalet kärnor som processorn har är det som avgör hur snabb processorn är. 

En processor kan ha flera kärnor. Det innebär att den kan sprida ut arbetet på de olika kärnorna och på så vis bli effektivare. 

En del processorer kan också genom teknologi lura operativsystemet att det finns fler kärnor. Hittar du en processor som har 8 kärnor men 16 trådar, då innebär det att operativsystemet kommer fördela arbetet på 16 istället för 8. 

Många program och spel kräver inte så många kärnor. Därför behöver du inte ha extremt många. Enligt mig så är 8 stycken optimalt.

Vad ska man tänka på innan man köper en processor?

Det finns extremt många olika processorer ute på marknaden och det kan därför vara svårt att veta vad man ska titta efter, alla ser ju nästan likadana ut. Därför ska jag här nedan gå igenom en del saker som kan vara bra att tänka på innan du köper en processor. 

Kylpasta är även bra att ha för att föra bort så mycket värme från processorn till kylpaketet som möjligt. Har du bestämt dig för att fortsätta använda din gamla processor ett tag till kan det vara klokt att byta kylpasta. Byt kylpasta ungefär vart tredje år.

Intel eller AMD?

Den första saken som man behöver fundera på är vilken tillverkare som man ska välja. Det finns egentligen 2 stora tillverkare som är de som gör upp om att vara nummer 1 på marknaden. Vilken av dem som du ska välja beror lite på vad du är ute efter. 

AMD är vanligtvis billigare, de är lite som de mobiltillverkare som utmanar Apple. De andra mobiltillverkarna har produkter som är mer prisvärda men ändå väljer många Apple, ungefär likadant är det mellan AMD och Intel. Har AMD och Intel två produkter som är likadana så är AMD:s billigare i 8 av 10 fall. 

Bara för att du oftast får betala mer om du köper en Intel produkt så innebär inte det att du inte får bättre prestanda. Fördelen med Intel är att de generellt har bättre prestanda än AMD:s processorer. Är du alltså ute efter en så stark processor som möjligt så är det hos Intel du bör titta. 

Hur mycket får det kosta?

Som med alla köp av datorprylar så kan det vara smart att bestämma sig på förhand för hur mycket pengar man ska lägga. Det kan annars lätt bli att man spenderar mer än vad man borde. 

Hur mycket behöver man då betala för att få en bra processor? För mellan 2000-3000 kr så får du en bra processor som är kraftfull och som passar de flesta. 

Glöm inte heller att du behöver en bra processorkylare. Med en dålig processorkylare kommer du inte kunna få ut max av processorn. Här kan du läsa mer om de bästa processorkylarna.

Vad ska du göra på datorn?

Beroende på vad du ska göra så är olika processorer bäst. 

 • Gaming – då är Intels olika processorfamiljer bäst, exempelvis i5, i7 och i9. Ska du ha en riktigt bra processor som ska hjälpa dig och din gamingupplevelse så kostar det ofta en del. Se gärna min lista för att se vilken processor som jag anser är den bästa processorn för gaming. 
 • Foto och videoredigering – Det är två uppgifter som sätter processorn på prov. Vill du redigera videos och bilder i hög kvalitet så kommer du behöva titta i den dyraste prisklassen. Har du en stor budget så skulle jag välja i9-9900K eller Ryzen 9 3900X. Annars så skulle jag kolla bland Intels i7-familj eller AMD:s Ryzen 7-familj. 
 • Vanligt arbete – Ja, då funkar egentligen vilken som. Ska du inte utföra saker som spela spel, redigera videos eller ha igång andra krävande program så behöver du inte ha en så stark processor. Jag vill dock ändå slå ett slag för att lägga ned en del krut på processorn då den ju är hjärnan i datorn. Eftersom du inte behöver lägga så mycket pengar på grafikkortet om du inte ska spela spel så kan det vara klokt att lägga de pengarna på en riktigt bra processor.

Bästa processorn 2023

Slutligen var det dags för att gå igenom listan och gå in mer i detalj på vad som är bra hos de respektive processorerna.

Är du också på jakt efter ett nytt grafikkort så rekommenderar jag dig att läsa min artikel om de bästa grafikkorten.

1. Intel Core i7-12700K – Bästa processorn 2023

 • 12 kärnor och 20 trådar
 • Extremt prisvärd
 • Kommer att klara av tunga uppgifter även om flera år

Intel Core i7-12700K är den bästa processorn 2023 enligt mig. Den har allt du behöver, bra klockfrekvens (3,6 gHz), stort cacheminne, 8 kärnor samt 16 trådar.

Med denna processor kan du göra allt möjligt utan problem, oavsett om det är videoredigering eller spela spel. Intels i9:or har faktiskt visat sig vara extremt populär bland gamers.

För dig som inte nöjer dig med klockfrekvensen kan du överklocka den, under förutsättning att du har ett moderkort från Intels Z-serie. Den kan maximalt överklockas till 5 GHz.

Anledning till att Intel Core i7-12700K är bäst i test vad gäller bästa processorn 2023 är för att den är så extremt prisvärd. Du får nästan en lika kraftfull processor som nummer tre på listan men till nästan 30% billigare pris. Skulle jag själv byggt en ny dator för mer än 20 000kr idag hade denna varit ett givet val.


2. AMD Ryzen 5 5500 – bästa budget processorn

 • 6 kärnor och 12 trådar
 • Klockfrekvensen är 3.6 GHz med möjlighet till överklockning upp till 4.2 GHz
 • Bra prestanda för pengarna

AMD Ryzen 5 5500 är en processor som funkar bra både till en kontorsdator och en gamingdator. Den klarar också av videoredigering.

Processorn har 6 kärnor och 3.6 GHz i klockfrekvens vilket är oerhört bra för en processor i denna prisklass. Dessutom är den ganska energisnål och blir inte speciellt varm. Vilket gör den ännu mer tacksam för plånboken.

Den största nackdelen med denna processor är att den antagligen inte lär hålla sin höga prestanda under lika lång tid som de andra på denna listan. För den arbetsbelastning som gäller nu så funkar den bra, men i framtiden när saker blir tyngre kommer den inte kunna prestera lika bra.

Processorn passar dig som bygger en lite billigare dator eller som helt enkelt inte behöver en så stark processor utan hellre lägger krut på andra komponenter.


3. Intel Core i9-12900K – bästa premium processorn

 • 16 kärnor och 24 trådar
 • 3.2 GHz
 • PCIe 5.0

Ska du bygga en riktig monster-pc så bör du välja Intel Core i9-12900K. Dess grymma prestanda gör den till vinnare av bästa premium processorn.

Den har en klockfrekvens på 3.2 GHz med möjlighet till överklockning upp till 5.2 GHz. Det räcker med råge även för den som gör de mest processor-krävande sakerna på datorn. Med tanke på dess styrka kommer den även passa bra i en dyr gamingdator.

Processorn är Intels nya flaggskepp och är brutalt kraftfull. Processorn passar dig som ska bygga en dator för en rejäl månadslön och vill ha en riktigt kraftfull processor. Värt att tänka på är att denna processorn drar ganska mycket ström och dessutom kräver en gedigen kylning.


4. Intel Core i5-12600K – bästa processorn för gaming 2023

 • 3.6 GHz och kan överklockas till 4.9 GHz
 • 10 kärnor och 16 trådar
 • Väldigt prisvärd

Intel Core i5-12600K är den bästa processorn för gaming 2023. Det är lätt att pengarna rusar iväg när man är ute efter komponenter som är bra till gaming. Denna processor får man till ett väldigt lågt pris sett till vad man får av den.

3.6 GHz med möjlighet till överklockning upp till 4.9 GHz är riktigt bra sett till det pris du betalar. Den har också 6 kärnor och 16 trådar vilket är väldigt bra sett till dess pris.

Enda nackdelen är att den drar ganska mycket ström, men det gör tyvärr de allra flesta processorerna.

Processorn är byggd för spel och således passar den också dig som tänkt bygga en gamingdator. Priset är också överkomligt vilket gör att den kan passa in i många datorbyggen. Den är tämligen unik med tanke på dess prestanda och dess pris.


5. Intel Core i9-10900K – bästa processorn för videoredigering

 • Perfekt för video och bildredigering
 • Intels 10:e generation
 • 10 kärnor och 20 trådar

Intel Core i9-10900K lanserades i maj 2021 och är den bästa processorn för videoredigering. Den viktigaste komponenten i datorn när man redigerar videos är processorn. Sysslar du därför med det så kommer du behöva lägga lite extra pengar för att få en optimal processor.

10 kärnor och 20 trådar gör den grym för videoredigering. Med denna processor kommer du kunna redigera mycket och länge utan problem. Även när du spelar spel och startar andra program så kommer du märka att det går riktigt snabbt.


Saknas det någon processor föreslagen för ett speciellt ändamål? Tveka inte att skriva en kommentar så tittar jag på det.

Allt gott, Oliver

2 svar på ”Bästa processorn 2023 – Vilken passar för gaming?”

Lämna en kommentar