Bästa processorn 2021 – Vilken passar för gaming?

Processorn är en av de viktigaste komponenterna om inte den viktigaste komponenten i en dator. En kraftfull processor är väldigt viktig om du ska redigera videos och bilder men den är också nästan lika viktig som grafikkortet när det kommer till gaming. Idag finns det många olika processor från olika företag och därför har jag gjort research och tagit fram listan bästa processorn 2021. 

Här nedan presenterar jag en tabell över listan bästa processorn 2021. Därefter ger jag lite tips på vad man ska tänka på innan man köper en processor. Avslutningsvis går jag in mer i detalj på produkter som tar plats på listan. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. Intel Core i9-9900K - Bästa processorn 2021

2. Intel Core i5-9600K - bästa budget processorn

3. AMD Ryzen 7 3700X - bästa processorn i mellanklassen

4. AMD Ryzen 9 3950X - bästa premium processorn 2020

5. Intel Core i5-10600K - bästa processorn för gaming 2021

6. Intel Core i9-10900K - bästa processorn för videoredigering

Vad gör en processor?

Innan man köper en processor så kan det vara bra att veta vad den gör och vilken uppgift den har. Att processorn är datorns kärna vet de allra flesta men vad gör den egentligen?

Man skulle kunna säga att processorn är arbetsledaren, den styr och säger åt de andra komponenterna vad som behöver göras. Processorn får instruktioner från programvaran så att den vet vad som behöver göras.

Ju bättre processorn är desto snabbare kan den beräkna olika saker och diktera andra komponenters arbetsuppgifter.  

Enkelt uttryckt så kan man säga att processorn sköter beräkningarna som sedan grafikkortet visar på datorskärmen. 

Klockfrekvensen

Oftast när man kollar och jämför olika processorer så är det klockfrekvensen som man tittar på. Den anges i gigahertz (gHz) och är ett mått på hur många klockcykler per sekund som processorn klarar av. 

Klockfrekvensen har knappt höjts de senaste 10-20 åren. Detta eftersom tillverkarna istället lagt krut på att effektivisera processorn så att den klarar av fler saker på varje klockcykel. De blir inte heller lika varma och drar inte lika mycket ström som de gjorde förr i tiden. 

Vad ska man då ha för någon klockfrekvens? Över 3.0 gHz men gärna ytterligare lite högre. Då får du en processor som klarar av tunga beräkningar och som också klarar av att göra många beräkningar. 

Processorkärnor

Klockfrekvensen och antalet kärnor som processorn har är det som avgör hur snabb processorn är. 

En processor kan ha flera kärnor. Det innebär att den kan sprida ut arbetet på de olika kärnorna och på så vis bli effektivare. 

En del processorer kan också genom teknologi lura operativsystemet att det finns fler kärnor. Hittar du en processor som har 8 kärnor men 16 trådar, då innebär det att operativsystemet kommer fördela arbetet på 16 istället för 8. 

Många program och spel kräver inte så många kärnor. Därför behöver du inte ha extremt många. Enligt mig så är 8 stycken optimalt.

Vad ska man tänka på innan man köper en processor?

Det finns extremt många olika processorer ute på marknaden och det kan därför vara svårt att veta vad man ska titta efter, alla ser ju nästan likadana ut. Därför ska jag här nedan gå igenom en del saker som kan vara bra att tänka på innan du köper en processor. 

Intel eller AMD?

Den första saken som man behöver fundera på är vilken tillverkare som man ska välja. Det finns egentligen 2 stora tillverkare som är de som gör upp om att vara nummer 1 på marknaden. Vilken av dem som du ska välja beror lite på vad du är ute efter. 

AMD är vanligtvis billigare, de är lite som de mobiltillverkare som utmanar Apple. De andra mobiltillverkarna har produkter som är mer prisvärda men ändå väljer många Apple, ungefär likadant är det mellan AMD och Intel. Har AMD och Intel två produkter som är likadana så är AMD:s billigare i 8 av 10 fall. 

Bara för att du oftast får betala mer om du köper en Intel produkt så innebär inte det att du inte får bättre prestanda. Fördelen med Intel är att de generellt har bättre prestanda än AMD:s processorer. Är du alltså ute efter en så stark processor som möjligt så är det hos Intel du bör titta. 

Hur mycket får det kosta?

Som med alla köp av datorprylar så kan det vara smart att bestämma sig på förhand för hur mycket pengar man ska lägga. Det kan annars lätt bli att man spenderar mer än vad man borde. 

Hur mycket behöver man då betala för att få en bra processor? För mellan 2000-3000 kr så får du en bra processor som är kraftfull och som passar de flesta. 

Vad ska du göra på datorn?

Beroende på vad du ska göra så är olika processorer bäst. 

 • Gaming – då är Intels olika processorfamiljer bäst, exempelvis i5, i7 och i9. Ska du ha en riktigt bra processor som ska hjälpa dig och din gamingupplevelse så kostar det ofta en del. Se gärna min lista för att se vilken processor som jag anser är den bästa processorn för gaming. 
 • Foto och videoredigering – Det är två uppgifter som sätter processorn på prov. Vill du redigera videos och bilder i hög kvalitet så kommer du behöva titta i den dyraste prisklassen. Har du en stor budget så skulle jag välja i9-9900K eller Ryzen 9 3900X. Annars så skulle jag kolla bland Intels i7-familj eller AMD:s Ryzen 7-familj. 
 • Vanligt arbete – Ja, då funkar egentligen vilken som. Ska du inte utföra saker som spela spel, redigera videos eller ha igång andra krävande program så behöver du inte ha en så stark processor. Jag vill dock ändå slå ett slag för att lägga ned en del krut på processorn då den ju är hjärnan i datorn. Eftersom du inte behöver lägga så mycket pengar på grafikkortet om du inte ska spela spel så kan det vara klokt att lägga de pengarna på en riktigt bra processor.

Bästa processorn 2021

Slutligen var det dags för att gå igenom listan och gå in mer i detalj på vad som är bra hos de respektive processorerna.

Är du också på jakt efter ett nytt grafikkort så rekommenderar jag dig att läsa min artikel om de bästa grafikkorten.

1. Intel Core i9-9900K – Bästa processorn 2021

 • 8 kärnor
 • Blir inte särskilt varm
 • Kommer att klara av tunga uppgifter även om flera år

Intel Core i9-9900K är den bästa processorn 2021 enligt mig. Den har allt du behöver, bra klockfrekvens (3,6 gHz), stort cacheminne, 8 kärnor samt 16 trådar.

Med denna processor kan du göra allt möjligt utan problem, oavsett om det är videoredigering eller spela spel. Intels 9:e generation (i9) har faktiskt visat sig vara extremt populär bland gamers.

För dig som inte nöjer dig med klockfrekvensen kan du överklocka den, under förutsättning att du har ett moderkort från Intels Z-serie.

2. Intel Core i5-9600K – bästa budget processorn

 • 6 kärnor
 • Klockfrekvensen är 3,7 GHz med möjlighet till överklockning upp till 4,6 GHz
 • Bra prestanda för pengarna

Intel Core i5-9600K är en processor som funkar bra både till en kontorsdator och en gamingdator. Den klarar också av videoredigering utan problem.

Processorn har 6 kärnor och 3,7 GHz i klockfrekvens vilket är oerhört bra för en processor i denna prisklass. Med ett moderkort som har Intels Z390-chipset så kan du dessutom överklocka den, ifall du inte är nöjd.

Den största nackdelen med denna processor är att den antagligen inte lär hålla sin höga prestanda under lika lång tid som de andra på denna listan. För den arbetsbelastning som gäller nu så funkar den bra, men i framtiden när saker blir ännu mer komplicerade kommer den inte kunna prestera lika bra.

3. AMD Ryzen 7 3700X – bästa processorn i mellanklassen

 • Väldigt prisvärd
 • 8 kärnor och 16 trådar
 • Lär hänga med ett bra tag

AMD Ryzen 7 3700X ligger i den dyrare delen av mellanklassen men här tycker jag att det faktiskt är extremt värt att välja denna processor. Risken annars i mellanklassen är att processorn efter några år får det väldigt svårt att hänga med. Denna processor är dock tillräckligt stark för att även klara av framtidens processor-beräkningar.

Processorn är väldigt prisvärd och du få mycket prestanda för pengarna.

Med processorns PCIe 4.0 anslutning kan du använda de kraftfullaste grafikkorten och moderkorten.

4. AMD Ryzen 9 3950X – bästa premium processorn

 • 16 kärnor och 32 trådar
 • AMD:s 3:e generation processor
 • PCIe Gen 4.0

Ska du bygga en riktig monster-pc så bör du välja AMD Ryzen 9 3950X. Dess grymma prestanda gör den till vinnare av bästa premium processorn.

För att ha denna prestanda så är den ganska energi snål, vilket alltid är ett plus när man letar datorkomponenter.

Den har en klockfrekvens på 3,5 GHz med möjlighet till överklockning upp till 4,7 GHz. Det räcker även för den som gör de mest processor-krävande sakerna på datorn.

Denna processorn är kanske den mest prisvärda på listan. Du får väldigt mycket för pengarna med denna processor.

5. Intel Core i5-10600K – bästa processorn för gaming 2021

 • 4.1 GHz
 • 6 kärnor och 12 trådar
 • Lågt pris

Intel Core i5-10600K är den bästa processorn för gaming 2021. Det är lätt att pengarna rusar iväg när man är ute efter komponenter som är bra till gaming. Denna processor får man till ett väldigt lågt pris sett till vad man får av den.

4.1 GHz med möjlighet till överklockning upp till 4.8 GHz är riktigt bra sett till det pris du betalar. Den har också 6 kärnor vilket är bättre än 4. Det hade dock gärna fått vara 8 kärnor men då hade den gått upp i pris en del.

Processorns föregångare är 9600K som är den bästa processorn i budgetklassen. Sett till skillnaden i pris så tycker jag dock att det är värt att gå upp lite i pris och välja denna processorn. Speciellt om man gillar gaming och videoredigering.

6. Intel Core i9-10900K – bästa processorn för videoredigering

 • Perfekt för video och bildredigering
 • Intels 10:e generation
 • 10 kärnor och 20 trådar

Intel Core i9-10900K lanserades i maj 2021 och är den bästa processorn för videoredigering. Den viktigaste komponenten i datorn när man redigerar videos är processorn. Sysslar du därför med det så kommer du behöva lägga lite extra pengar för att få en optimal processor.

10 kärnor och 20 trådar gör den grym för videoredigering. Med denna processor kommer du kunna redigera mycket och länge utan problem. Även när du spelar spel och startar andra program så kommer du märka att det går riktigt snabbt.

Saknas det någon processor föreslagen för ett speciellt ändamål? Tveka inte att skriva en kommentar så tittar jag på det.

Allt gott, Oliver

Relaterade inlägg

En tanke på “Bästa processorn 2021 – Vilken passar för gaming?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *