Bästa processorkylare 2023 – bästa cpu kylare 2023

Senast uppdaterad september 20, 2023 av Oliver

Valet av processorkylare när du bygger din dator eller ska uppgradera den är mycket viktigt. Det sista du vill är att processorkylaren ska låta extremt mycket eller att den inte fyller sin funktion vilket kan leda till att processorn överhettas. För att hjälpa dig i denna djungel av processorkylare som finns på marknaden har jag tagit fram listan bästa processorkylare 2023. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Komplett och Webhallen.

1. Noctua NH-U12A - bästa processorkylare 2023

2. be quiet! Dark Rock 4 - bästa budget processorkylare 2023

3. NZXT Kraken Z73 / 360mm - bästa premium processorkylare 2023

Vad är en processorkylare och vad gör den?

En processorkylare har till uppgift är hålla nere processorns temperatur och avleda den restvärme eller varmluft som bildas och omsluter processorn när den belastas.

Det finns två primära sätt att kyla processorn på. Det ena sättet är genom luftkylning, närmare bestämt med hjälp av fläktar. En kylfläns fästs på processorn och luft från en eller flera fläktar riktas mot flänsen. Alternativet är att samtidigt avleda värmen och varmluften ifrån flänsen och vidare ut från chassit.

Det andra sättet är genom vattenkylning. I det fallet fästs en kylplatta, innehållandes kylvätska, på processorn. Plattan är sammankopplad med en radiator via tuber. Med hjälp av tuberna kan kylvätska cirkulera mellan plattan och radiatorn. Plattan som sitter på processorn tar alltså emot värmen som bildas av processorn och vätskan i plattan för vidare denna värme till radiotorn. Radiotorn kyler sedan den varma vätskan med hjälp av en stor kylfläns och fläktar. Kyld vätska skickas sedan tillbaka till plattan för att kyla processorn igen. Principen är alltså samma som för en bilkylare.

Luftkylning vs vattenkylning

Prestandamässigt är vattenkylning snäppet bättre än luftkylning. Generellt avger också vattenkylning mindre spillvärme från kylpaketet, vilket leder till lägre temperaturer i lådan. En annan aspekt många uppskattar är att vattenkylare brukar se estetiskt bättre ut. Ofta kommer de med diverse RGB-funktioner och speciella indikatorer som t.ex. visar temperaturen på processorn. 

Nackdelen är dock att vattenkylning är dyrare, kräver ofta mer plats än motsvarande luftkylare och kan kräva lite mer tid vid montering. Beroende på vilka fläktar som sitter på radiatorn kan vattenkylare ibland också avge mer ljud än många premium-luftkylare.          En annan nackdel, även om risken är liten, är läckage av vattensystemet om man skulle råka montera fel eller skada något.

Sammanfattat kan man säga att om man satsar på att köra extrem överklockning av processorn så ska man gå på de bättre vattenkylarna. Men gäller det vanlig gaming eller enklare överklockning kommer man väldigt långt med en bättre luftkylare, dessa är dessutom är betydligt billigare.

Vad är viktigt att tänka på innan man köper en cpu-kylare?

Ljudnivå – Den viktigaste aspekten för de flesta är ljudnivån. Man vill ha så bra kylning som bara går men man vill få ut så lite brus som möjligt från fläktarna. Ett bättre kylpaket ger bättre kylning vilket får ner fläktarnas arbetsbelastning, hastighet, vilket leder till lägre ljudnivå. Dock blir ju priset ofta högre ju tystare kylpaket man vill ha.

Storlek – Storleken på kylpaketet är ganska avgörande om man har ett begränsat utrymme i chassit. De bästa kylarna är oftast de som tar mest plats. Kylflänsarna till dessa, framförallt för luftkylarna, är tunga och kan vara både breda och höga. Vissa luftkylare är så höga att de inte kan monteras i mindre lådor de då träffar chassits sidokåpa. 

Gällande vattenkylare av det större slaget krävs tillräckligt brett och långt utrymme på toppen av eller i framdelen av chassit. Vattenkylarnas premiumvarianter kräver exempelvis 360mm utrymme för att kunna monteras mot chassits front/top. Mindre chassin kan ha svårt att få plats med dessa. 

Luftflöde i chassit – Kommer du ha tillräckligt bra luftflöde i ditt chassi? Kan du nämligen inte få in eller få ut tillräckligt mycket luft i chassit kommer det att påverka kylningen negativt. Det är viktigt att kallare luft kan flöda in i chassit på ett bra sätt, inte blockeras av diverse bråte och paneler, och sedan kunna flöda ut effektivt när den passerat processorn och de varmare delarna av datorn. Får man inte ut den varma luften kommer det att ackumulera högre temperaturer och processorns kylpaket bli varmare och varmare vilket leder till sämre prestanda. Det gäller alltså att ha bra eller rätt utrymme. En fungerande “fläkt-setup” i chassit är viktigt om man vill få ut det mesta av processorn och resterande kylning i datorn. 

Inte att förringa är också den generella temperaturen i rummet där datorn står. Är det för varmt i rummet kommer det nästan inte spela någon roll hur bra kylare du har. Det kommer att försvåra kylningen.

Andra fläktar i chassit – Har man andra fläktar i chassit kanske man inte behöver gå på den bästa och dyraste processorkylaren då de andra fläktarna kommer att få ner temperaturen i lådan och därmed också hjälpa processorkylaren att kyla processorn.

Pris

För de flesta som väljer en processorkylare kommer priset bli ganska avgörande. Det kan nämligen skilja sig rätt rejält mellan en bra och sämre kylare. Dessutom är skillnaden mellan en luftkylare och vattenkylare betydande. Som exempel kostar marknadens bästa luftkylare runt dryga tusenlappen idag medan marknadens bästa vattenkylare kan kosta det dubbla eller tredubbla.  

Utrymme i chassit

Vattenkylning fungerar inte i alla chassin då man behöver ha ett chassi som dels har tillräckligt mycket hålrum för luftflöde samt att chassit kan stödja kylpaketets storlek. Oftast måste det vara chassin i storleken midi-tower eller fulltower.

Som jag nämnde ovan är vissa av premiumfläktarna så höga att många chassin inte är breda nog att kunna ha dessa monterade över processorn. Det finns dock vissa chassin som är en “kompakt” version av en större låda men som också får plats med en högre fläkt.

Tillräckligt utrymme är också viktigt om man vill ha ett bra luftflöde i chassit. Mer utrymme tar  längre tid att värma upp och luften kan cirkulera friare.

Hur stort kylbehovet är – har du tänkt överklocka?

De flesta mid-range kylare klarar av de absolut flesta scenarier för den vanlige användaren och de håller också en bra ljudnivå. Börjar man däremot gå över mer mot överklockning av processor behöver man fundera lite extra. Överklockning kommer att belasta processorn mycket mer och således göra att den alstrar än mer värme. I regel klarar dock moderna processorer väldigt hög värme idag. Runt 60-75c (oklockat) vid gaming är normalt.

Lägg till fler faktorer om du har sådana. Brödtexten under faktorerna behöver inte vara någon större utläggning.  

Bästa processorkylare 2023 

Ja, vilken är den bästa cpu kylare 2023? Det får du strax veta men först vill jag berätta hur listan bästa processorkylare 2023 tagits fram. Jag har tittat på flera olika faktorer där de viktigaste har varit pris, egenskaper och funktionalitet. Det är dock svårt att sätta ihop en sådan här lista då det är individuellt vilken cpu kylare som passar just dig och dina behov. Jag har ej testat processorkylarna fysiskt. 

1. Noctua NH-U12A – bästa processorkylare 2023

  • Riktigt bra kylning  
  • Väldigt tyst
  • Enkel att montera

Noctua NH-U12A är den bästa processorkylaren 2023. Detta är förmodligen den bästa allroundkylaren som klarar av alla former av normal användning. Den klarar även en hel del överklockning. Den är väldigt tyst, har riktigt bra fläktar som skapar ett bra luftflöde, den har en bra kylfläns och kyler extremt bra för att vara en luftkylare. Den är också något mindre än motsvarande luftkylare från andra producenter. Detta är en fördel om man inte riktigt har platsen för större kylare. Den är dessutom relativt enkel att montera. 

Det finns egentligen inget dåligt att säga om den förutom priset, som är något högre för luftkylare. Å andra sidan får man väldigt mycket för pengarna. Den kan helt klart mäta sig med de bättre vattenkylare på marknaden.

Dessutom vill jag hävda att detta är den bästa processorkylaren för gaming om vi pratar price/performance. Den har allt man behöver och lite till. Dessutom kan man försäkra sig om att den kommer att gå att använda flera år senare till nästa processor om man byter upp sig. På allt detta kommer 6 års tillverkargaranti, vilket tyder på hur driftsäker den är.


2. be quiet! Dark Rock 4 – bästa budget processorkylare 2023

  • Mycket prisvärd
  • RGB-funktioner
  • Tyst

be quiet! Dark Rock 4 är den bästa budget processorkylaren 2023. En riktigt prisvärd luftkylare som trots priset gör ett riktigt bra jobb. Har man inga planer på att överklocka kraftigt eller köra riktigt tunga spel är detta ett bra alternativ. Har man dessutom andra kylare i lådan kommer denna att kunna nyttjas vid enklare överklockning. Den är dessutom väldigt lätt att montera.


3. NZXT Kraken Z73 / 360mm – bästa premium processorkylare 2023

  • Förmodligen den bästa kylningen man kan få idag
  • Många unika visuella effekter
  • Dyr

NZXT Kraken Z73 / 360mm är den bästa premium processorkylaren 2023. Den klarar av nästan allt man kan kasta på den. Den kyler kraftigt och är relativt tyst. Den har dessutom många specialfunktioner där man kan ställa in diverse visuella effekter som att t.ex. lägga till en egen bild eller gif som visas på kylarplattan som sitter på processorn.

Nackdelen med denna kylare är såklart priset och storleken. Den kostar åtminstone dubbelt så mycket som t.ex. Noctua NH-U12A. Den kräver dessutom ett tillräckligt stort chassi som också kan släppa igenom mycket luft.


1 svar på ”Bästa processorkylare 2023 – bästa cpu kylare 2023”

Lämna en kommentar