Bästa nätverkskabel 2023 – bästa nätverkskabeln för gaming

Senast uppdaterad september 20, 2023 av Oliver

En nätverkskabel är nödvändig för att din enhet ska kunna kopplas upp mot nätverket. Det finns både färdiga nätverkskablar och kablar där du själv får sätta dit kontakter. Det är därför inte konstigt att det är svårt att välja vilken nätverkskabel man ska köpa. Därför har jag gjort en del research och satt ihop listan bästa nätverkskabel 2023.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company och Webhallen.

1. Halogenfri UTP-nätverkskabel Cat. 6a - Bästa nätverkskabeln 2023

2. UTP-nätverkskabel Cat. 6 för utomhusbruk - bästa nätverkskabeln för utomhusbruk

3. iiglo Nätverkskabel UTP Cat 6 - bästa nätverkskabeln för gaming

Nätverkskabelns uppgift

En nätverkskabel har till uppgift att ansluta en enhet, exempelvis en dator, till ett datornätverk. Den kan också användas för att ansluta routern till fiberuttaget och på så vis så får det trådlösa nätverket internetanslutning. 

Är du istället på jakt efter en ny router inom gaming så rekommenderar jag dig att läsa, bästa gamingroutern.

Olika nätverkskablar

Det finns flera olika kategorier av nätverkskablar för varierande pris. De vanligaste är dock Cat 5, Cat 6, Cat 7 och Cat 8. För dem finns det sedan flera underkategorier som exempelvis Cat5e. 

Det som främst skiljer dem åt är vilka internethastigheter dem klarar av. För att göra det enkelt för er att se skillnaden så har jag gjort en tabell. 

KategoriMax hastighet
Cat 5 100 Mbps
Cat 5e1 Gbps
Cat 610 Gbps
Cat 6a10 Gbps
Cat 710 Gbps
Cat 840 Gbps

Som du kan se är max hastigheten på några av dem lika hög. Det som skiljer dem åt är då bandbredden, en kabel med hög bandbredd klarar av att förmedla dataströmmar även vid höga frekvenser.

Vilken nätverkskabel ska man välja?

Vill man göra det lätt för sig och har mycket pengar så ska man köpa en dyraste. Det är dock inte nödvändigt om du ändå inte kan komma upp i de hastigheterna. 

När du bestämmer dig för vilken nätverkskabel du ska köpa så bör du ha i åtanke vilken hastighet som du har på ditt bredband. Har du 100/10 Mbit/s så behöver du ju inte ha en nätverkskabel som klarar av mycket mer än det. Viktigt är dock att ha i åtanke att bredbandshastigheterna blir snabbare och snabbare vilket innebär att nätverkskabel kan bli för dålig i framtiden.

Värt att tänka på att om du drar fasta installationer, där kablarna ska hålla under lång tid så bör du välja den nyaste och dyraste. Du vill ju inte att den ska bli för dålig och att du ska behöva göra om installationen. 

Hur lång nätverkskabel behöver man?

Det beror mycket på vad du själv har för behov. Har du enheten som du vill ansluta väldigt nära dig så behöver du ju av förklarliga skäl inte ha en så lång nätverkskabel. Har du däremot enheter väldigt långt bort, ja då behöver du en längre nätverkskabel. 

Fördelen med en lång nätverkskabel är ju att den når längre och du kan ansluta enheter längre i från. Nackdelen är dock att om du har enheten när så kommer kabeln att bli överflödig och det kommer att se fult ut. Det är ju inte snyggt när massa kablar bara ligger i en hög. 

Jag själv kör med en 2 meter lång nätverkskabel och tycker det funkar bra för mig.

Bästa nätverkskabel 2023

Slutligen har det blivit dags att gå igenom de olika nätverkskablarna på listan. När jag har tagit fram listan bästa nätverkskabel så har jag tittat på pris och hastighet samt mycket mer. Jag har även tittat på youtube och produktrecensioner på hemsidor.

1. Halogenfri UTP-nätverkskabel Cat. 6a – Bästa nätverkskabeln 2023

Denna nätverkskabel är den bästa 2023. Detta eftersom den är halogenfri och dessutom är väldigt prisvärd. Halogen är säkert som många vet, farligt för oss människor, därför är det bra att denna kabeln är halogenfri.

Nätverkskabeln klarar av upp till 10 GB/s vilket räcker gott och väl även i framtiden.

Den finns i flera olika längder så där lär definitivt hitta en som passar dig. Här nedan finner du de vanligaste men hos KjellCompany finns längder från 0,25 m till 50 m.


2. UTP-nätverkskabel Cat. 6 för utomhusbruk – bästa nätverkskabeln för utomhusbruk

Denna nätverkskabeln är optimal för dig som tänkt använda den utomhus. Har du tänkt att använda den inomhus så är det ingen bra ide pga plastens brandegenskaper.

Nätverkskabeln klarar av 1 GB/s i hastighet vilket är fullt tillräckligt. Den är också väldigt prisvärd.

Den finns i många olika längder där den kortaste är 10 m och den längsta 50 m. Du kan med andra ord dra den en bra bit.


3. iiglo Nätverkskabel UTP Cat 6 – bästa nätverkskabeln för gaming

iiglo Nätverkskabel UTP Cat6är den bästa nätverkskabeln för gaming. Varför? Jo för att den är så otroligt prisvärd och dessutom klarar av fullt tillräcklig hastighet.

Hastigheten som den klarar av är 1 GB/s vilket räcker helt klart för gaming.

Som gamer är det inte omöjligt att saker går sönder, därför tycker jag det är extra viktigt att kabeln ska vara billig. Billig är precis vad denna är och därför är det den bästa nätverkskabeln för gaming.

Den finns i mängder av längder där 0,3 m är det kortaste och 15 m det längsta.


Allt gott,

Oliver

1 svar på ”Bästa nätverkskabel 2023 – bästa nätverkskabeln för gaming”

Lämna en kommentar