Bästa nätaggregat 2023 – [GUIDE]

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Utan ström fungerar inte datorn, därför är nätaggregatet viktigt. Nätaggregatet är också oftast en av de första komponenterna i datorn som slutar fungerar. Många som behöver köpa nytt vet dock inte vilken man ska välja. Därför har jag tagit fram listan bästa nätaggregat 2023. 

Här under finns det en tabell på listan över de bästa nätaggregaten. Därefter kommer saker som är viktiga att tänka på innan man köper ett nätaggregat. Avslutningsvis går jag in mer detaljerat på de olika nätaggregaten på listan. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Komplett.

1. ASUS ROG Thor 850W - bästa nätaggregat 2022

2. Kolink Core Series 700W- bästa budget nätaggregatet 2022

3. Corsair RM750X - bästa nätaggregatet under 1500 kr

Vad gör ett nätaggregat?

Innan man köper ett nätaggregat så är det bra att veta vad det är och vad dess uppgift är. Enkelt förklarat så är nätaggregatet den komponent som ser till att de andra komponenterna får ström och att datorn fungerar. Den tar strömmen som kommer från vägguttaget och gör om den till den elektricitet som komponenterna använder sig av. 

Nätaggregat ges alldeles för lite vikt när man köper en ny dator. Med ett bra nätaggregat kommer datorn vara mer stabil och de andra komponenternas livslängd kommer att bli längre. 

Läs gärna också om de bästa grafikkorten.

Saker att tänka på innan man köper ett nätaggregat

  • Vilken effekt behöver nätaggregatet ha? Nätaggregatets effekt mäts i W och det är den som man oftast pratar om när man jämför olika nätaggregat. En dator som ska användas till gaming bör ha minst 650 W för att klara av att försörja kraftfulla grafikkort med ström.
  • Hur effektiv är nätaggregatet på att omvandla strömmen? Som jag nämnde innan så omvandlar nätaggregatet strömmen från vägguttaget till elektricitet som passar datorns delar. När denna omvandling sker så brukar man “förlora” en del av strömmen, man får inte ut lika mycket elektricitet som innan omvandlingen. Ett bra nätaggregat behåller 80-90% av elektriciteten efter omvandlingen. 
  • Hur mycket får ett nätaggregat kosta? Det är egentligen upp till dig hur mycket du vill lägga på ett nätaggregat. Det ska dock sägas att ett riktigt bra nätaggregat förlänger livslängden på datorns andra komponenter. För lite mindre än en tusenlapp kan du få ett bra nätaggregat. Vill du dock ha ett riktigt bra så får  du gå upp mot 1000-1500kr. 
  • Köp ett nätaggregat från ett välkänt företag. Nätaggregat från okända företag som är väldigt billiga är inte att rekommendera. De fungerar ofta dåligt och kan till och med vara en säkerhetsrisk.

Läs gärna också: Bästa SSD:n.

Bästa nätaggregat 2023

När jag har gjort listan över de bästa nätaggregaten har jag bland annat kollat på pris, effekt och hur effektiv den är.

1. ASUS ROG Thor 850W – bästa nätaggregat 2023

Detta nätaggregat passar dig som vill ha det bästa och som vill att nätaggregatet ska hålla en bra nivå under lång tid.

Med tanke på dess pris så kan man förvänta sig en del premium funktioner. Förutom att de har en 80 PLUS® Platinum-effektivitetscertifiering som tyder på att den är effektiv så har de också en kondensator från Japan. Dessutom finns det belysning som man kan synka med Asus Aura Sync.

Den är också väldigt tystgående och blir inte lika varm som andra nätaggregat.

2. Kolink Core Series 700W- bästa budget nätaggregatet 2023

Är du på jakt efter ett billigt men bra nätaggregat så ska du välja Kolink Core Series 700W. I mitt test så är det de bästa budget nätaggregatet 2023.

Detta nätaggregat passar dig som bygger en billig dator eller som helt enkelt behöver byta ut nätaggregatet i en äldre dator.

Trots sitt pris så gör den sitt jobb med bravur. Kolink är ett känt märke och inget dåligt no-name företag.

3. Corsair RM750X V2 – bästa nätaggregatet under 1500 kr

Detta nätaggregat från Corsair passar dig som inte vill lägga en hel förmögenhet på ett nätaggregat, men som ändå inte nöjer sig med ett budgetalternativ.

Nätaggregatet är väldigt tystgående och har dessutom en bra kylning så att det inte blir överhettat.

Den har hela 90 % i energieffektivitet, vilket är kanon då det innebär att du får ut mycket av den ström som kommer ifrån vägguttaget.

Dessutom är den väldigt enkel att installera.

1 svar på ”Bästa nätaggregat 2023 – [GUIDE]”

Lämna en kommentar