Bästa musikdatorn 2023

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Idag krävs det inte längre att du åker till en riktig musikstudio för att kunna spela in musik utan du kan göra det själv hemma. Till en börjarn räcker det med en helt vanlig stationär dator eller laptop men i takt med att musikfilerna blir fler och större behöver du ha en riktig musikdatorn. En bra musikdator kommer ladda ner filerna mycket snabbare och spara dig mycket tid. Du kan då lägga allt krut på det du verkligen vill göra – producera musik!

Här nedan har du en tabell över listan bästa musikdatorn 2023. Därefter kommer lite saker som kan vara bra att fundera över innan du bestämmer vilken musikdator du ska köpa. Avslutningsvis går jag in mer i detalj på de olika datorerna som tar plats på listan.

Äntligen har den stora rean BLACKWEEK dragit igång! För att du enkelt ska kunna hitta de bästa erbjudandena har jag tagit fram en särskild artikel som listar de bästa erbjudandena. Klicka här för att komma dit!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Komplett.

1. Komplett Workstation - R - bästa musikdatorn 2022

2. Apple Macbook Pro 16" M1 Pro - bästa laptop för musikproduktion 2022

Vilket program har du tänkt att arbeta i?

Detta är kanske den viktigaste saken att ha koll på. Vilket DAW (digital audio workstation) ska du arbeta i och vilket operativsystem är kompatibla med det? Exempelvis kan du inte använda Apples musikprogram Logic Pro X på en windows-dator. 

Generellt kan sägas att Windows är kompatibelt med fler program än Apples macOS. 

Det brukar även vara så att DAW har rekommenderade specifikationer för vad en dator bör innehålla för att fungera optimalt med deras program. Vet du vilket program du tänkt jobba i så kolla efter vad de rekommenderar för att vara säker på att allt flyter på problemfritt. 

SSD istället för HDD

Lagringsutrymme är viktigt för att du ska slippa behöva radera filer som du egentligen skulle vilja ha kvar. Det är ingen kul känsla att behöva göra sig av med filer bara för att få plats med nytt. För att inte riskera att hamna i detta problem behöver du därför mycket lagringsutrymme. Satsa på minst 512 GB men allra helst bör du sikta på 1 TB eller mer. 

Även om HDD ger mer lagringsutrymme för pengarna så bör du välja SSD som lagringsdisk. En SSD är nämligen mycket snabbare och du kommer tacka dig själv i framtiden för att du valde SSD och inte HDD. Med tanke på hur mycket filer som ska överföras och laddas ned i samband med musikproduktion så kommer du spara mycket tid med en SSD. 

Processorn

Kanske har du tidigare kollat hur mycket din nuvarande dator använder av processorns kapacitet vid musikproduktion. Många gånger så märker du då att procenten är mycket hög och att processorn går på högvarv. En kraftfull processor är viktig för att slippa lagg och att programmet råkar hänga sig när man som minst vill det. 

Musikproduktion ställer ganska höga krav på beräkningarna som processorn behöver göra. Det är därför väl värt att investera lite extra i en bra processor. 

Hur mycket ram-minne behövs för musikproduktion?

Ram-minne lagrar tillfällig information som processorn behöver komma åt snabbt. Där lagras ljudspårens data och information från plugins. 


En musikdator behöver 8-16 GB vanligtvis.Hur mycket som behövs beror på hur många ljudspår du använder och om du använder effekter eller samples.

Bästa musikdatorn 2023

När jag tagit fram listan bästa musikdatorn 2023 har jag främst tittat på priset, kundrecensioner och komponenternas egenskaper.

1. Komplett Workstation – R – bästa musikdatorn 2023

  • AMD Ryzen 7 5800X
  • 500 GB SSD
  • Passar för mer än musikproduktion

Komplett Workstation – R är den bästa musikdatorn 2023. Med denna dator får du inte bara en bra dator för musikproduktion utan en bra dator för allt kreativt skapande. Med denna datorn kan du redigera bilder, videos eller göra något annat kreativt.

Processorn är en stark AMD Ryzen 7 5800X. Tyvärr är det endast 500 GB SSD i standardutförandet. Har man budgeten tycker jag att det kan vara värt att anpassa datorn och uppgradera till 1 TB SSD.

Detta är en perfekt dator för en som vill producera musik eller som bara allmänt vill göra massa olika kreativa saker på datorn.


2. Apple Macbook Pro 16″ M1 Pro – bästa laptop för musikproduktion 2023

  • 10-kärnig processor
  • 512 GB SSD
  • 16.2 tum skärm

Apple Macbook Pro 16″ M1 Pro är den bästa laptopen för musikproduktion 2023.

Processorn M1 Pro från Apple som har hela 10-käränor. Perfekt med en så stark processor för att slippa lagg när du jobbar i programmet. Kör du Apples egna program för musikproduktion, Logic, är denna datorn helt perfekt.

512 GB SSD är bra för att vara en laptop och troligtvis tillräckligt för de flesta.

Som alla Mac-datorer är denna väldigt användarvänlig och enkel att använda.


Lämna en kommentar