Bästa multiroom högtalare 2023

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Något som blivit populärt på sistone är multiroom högtalare som gör att familjen kan lyssna på olika saker på olika ställen i hemmet. Det är dock inte helt enkelt att veta vad som skiljer dem olika multiroom högtalarna åt och inte heller lätt att veta vilken man bör köpa. Därför har jag tagit fram listan bästa multiroom högtalare 2023. 

Innan listan presenteras kan det dock vara bra att veta vad en multiroom högtalare är och vad du bör fundera över innan du köper en. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för HiFi Klubben och Kjell & Company.

1. Sonos One Gen 2 - bästa multiroom högtalare 2022

2. Audio Pro A10 - bästa budget multiroom högtalare 2022

3. Sonos Five - bästa premium multiroom högtalare 2022

Vad är en multiroom högtalare?

Multiroom högtalare möjliggör att kunna spela upp musik eller annat ljud i flera olika rum i hemmet. Det innebär att du inte behöver ta med dig högtalaren mellan rummen. Allt du behöver ha med dig är din mobil så att du kan styra högtalarna via en app. 

Högtalarna i systemet kommunicerar mellan varandra via Wifi eller ett separat nätverk.

Till skillnad mot ett högtalarsystem så är multiroom högtalare trådlösa och utspridda över hela huset. Ett högtalarsystem är ofta ihopkopplade med kablar.  

Varför ska man ha multiroom högtalare?

Det förenklar livet litegrann helt enkelt. Att kunna fortsätta lyssna på podcasten när du går på toa är grymt. 

För den som lyssnar på mycket musik, podcasts eller ljudböcker är det en väldigt bra investering att skaffa multiroom högtalare. Skulle du få för dig att spela olika låtar i olika rum kan du också göra det. 

Ett tips kan vara att köpa en eller två multiroom högtalare till att börja med. Allt eftersom du får råd eller känner behov av fler så kan du köpa fler. Notera dock att de behöver vara kompatibla med varandra så du kan inte köpa multiroom högtalare från olika tillverkare.  

Digital assistent eller inte?

En del multiroom högtalare har inbyggda röstassistenter som exempelvis Google Assistant och Alexa. Det innebär att de även är smarta högtalare. Dessa kan du starta med hjälp av aktiveringsord och sedan få hjälp av dem. Exempelvis kan de läsa upp din kalender eller tända lamporna om du har smarta lampor. 

Antalet rum

Optimalt är att ha en högtalare i varenda rum men det blir väldigt dyrt och troligtvis behöver de flesta inte det heller. En bra ide kan därför vara att ha en multiroom högtalare i varje rum där du tänkt lyssna. Glöm inte att de också är trådlösa och därför kan flyttas mellan rummen. 

Storleken på rummet kan också vara värt att tänka på. Har du väldigt stora rum kanske du ska satsa på lite kraftfullare multiroom högtalare. 

Bästa multiroom högtalare 2023

Så har det blivit dags att presentera listan bästa multiroom högtalare 2023. När jag tagit fram listan har jag främst tittat på pris, egenskaper och kundrecensioner.

1. Sonos One Gen 2 – bästa multiroom högtalare 2023

  • Smart högtalare
  • Mycket bra ljud
  • Användarvänlig

Sonos One Gen 2 är den bästa multiroom högtalaren 2023. Sonos är troligtvis bäst på marknaden när det kommer till multiroom högtalare. Troligtvis på grund av sin kombination av design, ljudkvalitet och sin användarvänlighet.

Trots sin stilrena och kompakta design levererar den ett riktigt bra ljud. Genom deras app kan du styra musiken precis så som du vill ha den. Har du inte tillgång till mobilen så kan du i stället prata med högtalaren eftersom det är en smart högtalare. Den funkar med de flesta digitala assistenterna. t.ex Google Assistant, Alexa och Siri. Genom muntliga instruktioner kan du då få musiken att pausas.

Appen är mycket användarvänlig och högtalaren är enkel att installera. Det är också smidigt att ansluta den till andra Sonos-högtalare (eller andra smarta Sonos-enheter).


2. Audio Pro A10 – bästa budget multiroom högtalare 2023

  • Bra ljud
  • Mycket prisvärda
  • Kan anslutas via Wifi eller bluetooth

Audio Pro A10 är den bästa budget multiroom högtalaren 2023. För sitt pris får du förvånansvärt bra ljud. Ljudet är dynamiskt och basen är helt okej. Om vardagsurmmet är stort hade jag övervägt att ha två stycken för att få en riktigt bra ljudupplevelse.

Designen är kompakt och stilren. Den ser ut att kosta mer än vad den faktiskt gör. Priset är tacksamt då du slipper bli ruinerad om du vill bygga ut multiroom-systemet i hela huset.

På ovansidan har du flera olika knappar, bl.a. Play/Pause och volymknappar. Den har även röststyrning genom Amazons assistent Alexa.

Appen är ganska användarvänlig även om den inte är så snygg och ibland är lite långsam.


3. Sonos Five – bästa premium multiroom högtalare 2023

  • Grym ljudkvalitet
  • Användarvänlig
  • Snygg design

Sonos Five är den bästa multiroom högtalaren 2023. Att det blev Sonos igen på listan är inte så förvånande med tanke på att de troligtvis är bäst på marknaden.

Med denna kompakta högtalare får du ett grymt ljud som fyller hela vardagsrummet. Vill du ha en ännu bättre ljudupplevelse kan du koppla ihop två stycken Sonos Five för att få stereoljud. Ansluter du även en subbas (subwoofer) från Sonos så har du ett riktigt grymt högtalarsystem.

Du kan styra många av högtalarens funktioner antingen genom knappar på högtalaren eller genom appen.

Självklart sker integrationen med andra Sonos-högtalare problemfritt.


Lämna en kommentar