Bästa moderkortet 2021 – vilken passar för gaming? [GUIDE]

Moderkortet är grunden i datorn och är den som ser till att de andra delarna i datorn presterar fullt ut. Vill du alltså få ut max av din processor och grafikkort så gäller det att ha ett bra moderkort. Moderkort nämns dock inte så ofta och det kan därför vara svårt att veta vilket det bästa moderkortet är. Därför har jag tagit fram listan bästa moderkortet 2021. 

Här under finns en tabell över de bästa moderkorten 2021. Därefter kommer en del saker som är bra att veta innan man köper ett moderkort. Avslutningsvis går jag igenom de olika moderkorten på listan. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. ASUS ROG Z490 Maximus XII HERO (WI-FI) - bästa Intel-moderkortet 2021

2. ASUS ROG Crosshair VIII Hero - bästa AMD-moderkortet 2021

3. ASUS ROG Strix Z490-F Gaming - bästa moderkortet för gaming 2021

4. GIGABYTE Z390 UD - bästa budget moderkortet för Intel 2021

5. Gigabyte B450 GAMING X - bästa budget moderkortet för AMD 2021

Vad är ett moderkort?

Ja vad är egentligen ett moderkort och vad har det för uppgift? Enkelt förklarat skulle man kunna säga att ett moderkort sammanlänkar alla komponenter och möjliggör kommunikation mellan dem. Den är datorns kommunikationscentral. Alla datorns komponenter måste passera moderkortet på ett eller annat sätt. 

Det är alltså inte bara grafikkort och processor som är viktigt i en dator, vilket många verkar tro.

Vad ska man tänka på innan man köper ett moderkort?

 • Hur mycket pengar är du beredd att lägga på ett moderkort? Detta styrs mycket av vad för andra komponenter du har och hur kraftfulla de är. För att få ut max av ett riktigt bra grafikkort så behöver du ha ett riktigt bra moderkort. Ju dyrare dina andra komponenter är, desto mer behöver du lägga på moderkortet. 
 • Det finns olika storlekar. Moderkort till stationära datorer finns i olika storlekar för att passa både stora och små chassin. De vanligaste storlekarna är ATX och Micro-ATX men ATX är helt klart vanligast. Håller du på att bygga en dator anpassad för tunga saker som exempelvis gaming så passar ATX bättre. 
 • Tänk på framtiden. Moderkorten har sina begränsningar och du kan därför inte bara uppgradera de andra komponenterna när du känner att du behöver mer kraft. Har du ett billigt moderkort så kommer du behöva byta det samtidigt som du byter ut de andra delarna. Det kan därför vara smart att köpa ett dyrare moderkort för att i framtiden slippa byta ut det.
 • Moderkortet styr vilka andra delar som kan användas. Alla moderkort är inte kompatibla med alla andra komponenter. Läs därför gärna på så att moderkortet passar dina andra komponenter i datorn.

Bästa moderkortet 2021

När jag har tagit fram listan över de bästa moderkorten 2021 så har jag framförallt tittat på priset och prestandan.

ASUS ROG Z490 Maximus XII HERO (WI-FI) – bästa Intel-moderkortet 2021

 • Möjlighet till överklockning
 • Grym kylning
 • Inbyggt Wifi 6

ASUS ROG Z490 Maximus XII HERO är det bästa moderkortet för Intels processorer.

Detta moderkort kommer att klara av även framtidens processorer ett bra tag. Den grymma kylningen gör dessutom att den inte låter speciellt mycket. Det inbyggda Wifi 6 möjliggör också en snabb nätverksanslutning, vilket är väldigt viktigt om du exempelvis spelar spel.

ASUS ROG Crosshair VIII Hero – bästa AMD-moderkortet 2021

 • Inbyggt Wifi 6
 • Grym kylning
 • GameFirst V

ASUS ROG Crosshair VIII Hero är det bästa AMD-moderkortet 2021. Detta moderkort kommer inte att behöva bytas ut på ett bra tag.

Inbyggt Wifi 6 gör att du kommer kunna ha en väldigt snabb internetanslutning. GameFirst V är ett verktyg som optimerar anslutningen och gör den mer lagg-fri, vilket gör uppkopplingen ännu bättre.

Vattenkylningen är grym och ser till att moderkortet inte blir överhettat.

ASUS ROG Strix Z490-F Gaming – bästa moderkortet för gaming 2021

 • Passar bra för gaming
 • Kompatibel med de flesta Intel processorer
 • LED-belysning

Detta moderkort passar dig som vill ha ett bra moderkort som passar för gaming. Dessutom har den inbyggd LED-belysning, vilket gamers älskar.

Det är kompatibelt med de flesta av Intels processorer, dessutom så kommer den klara av Intels 10:e-generations processorer.

GIGABYTE Z390 UD – bästa budget moderkortet för Intel

 • Väldigt prisvärd
 • Kompatibel med: Pentium, Core i9, Core i7, Core i3, Core i5, Celeron
 • Perfekt för billiga datorbyggen

GIGABYTE Z390 UD är det bästa budget-moderkortet för Intel processorer. I detta moderkort får du allt som man egentligen behöver i nuläget. Tyvärr lär inte detta moderkort klara av framtidens kraftfulla processorer och grafikkort. Det kan man dock inte heller förvänta sig för detta priset.

Detta moderkort passar dig som håller på att bygga en dator med liten budget.

Gigabyte B450 GAMING X – bästa budget moderkortet för AMD

 • Väldigt prisvärd
 • Passar bra för gaming
 • Kompatibel med AMD Ryzen

Gigabyte B450 GAMING X är det bästa budget-moderkortet för AMD. Med detta moderkort får du ett moderkort som klarar av dagens nivå. Problemet blir framtiden, när processorn och grafikkortet behöver bytas ut och ersätts med något kraftfullare.

I dator sammanhang så kostar detta moderkort inte speciellt mycket och passar dig som håller på att bygga en billig stationär dator.

Allt gott, Oliver

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *