Bästa moderkortet 2023 – vilken passar för gaming? [GUIDE]

Senast uppdaterad oktober 2, 2023 av Oliver

Moderkortet är grunden i datorn och är den som ser till att de andra delarna i datorn presterar fullt ut. Vill du alltså få ut max av din processor och grafikkort så gäller det att ha ett bra moderkort. Moderkort nämns dock inte så ofta och det kan därför vara svårt att veta vilket det bästa moderkortet är. Därför har jag tagit fram listan bästa moderkortet 2023. 

Här under finns en tabell över de bästa moderkorten 2023. Därefter kommer en del saker som är bra att veta innan man köper ett moderkort. Avslutningsvis går jag igenom de olika moderkorten på listan. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Komplett.

1. ASUS PRIME Z790-P WIFI - bästa Intel-moderkortet 2023

2. ASUS PRIME X670-P WIF - bästa AMD-moderkortet 2023

3. ASUS ROG STRIX Z690-F GAMING WIFI - bästa moderkortet för gaming 2023

4. ASUS PRIME H610M-A WIFI D4 - bästa budget moderkortet för Intel

5. ASUS TUF B550 PRO - bästa budget moderkortet för AMD

Vad är ett moderkort?

Ja vad är egentligen ett moderkort och vad har det för uppgift? Enkelt förklarat skulle man kunna säga att ett moderkort sammanlänkar alla komponenter och möjliggör kommunikation mellan dem. Den är datorns kommunikationscentral. Alla datorns komponenter måste passera moderkortet på ett eller annat sätt. 

Det är alltså inte bara grafikkort och processor som är viktigt i en dator, vilket många verkar tro.

Vad ska man tänka på innan man köper ett moderkort?

 • Hur mycket pengar är du beredd att lägga på ett moderkort? Detta styrs mycket av vad för andra komponenter du har och hur kraftfulla de är. För att få ut max av ett riktigt bra grafikkort så behöver du ha ett riktigt bra moderkort. Ju dyrare dina andra komponenter är, desto mer behöver du lägga på moderkortet. 
 • Det finns olika storlekar. Moderkort till stationära datorer finns i olika storlekar för att passa både stora och små chassin. De vanligaste storlekarna är ATX och Micro-ATX men ATX är helt klart vanligast. Håller du på att bygga en dator anpassad för tunga saker som exempelvis gaming så passar ATX bättre. 
 • Tänk på framtiden. Moderkorten har sina begränsningar och du kan därför inte bara uppgradera de andra komponenterna när du känner att du behöver mer kraft. Har du ett billigt moderkort så kommer du behöva byta det samtidigt som du byter ut de andra delarna. Det kan därför vara smart att köpa ett dyrare moderkort för att i framtiden slippa byta ut det.
 • Moderkortet styr vilka andra delar som kan användas. Alla moderkort är inte kompatibla med alla andra komponenter. Läs därför gärna på så att moderkortet passar dina andra komponenter i datorn.

Bästa moderkortet 2023

När jag har tagit fram listan över de bästa moderkorten 2023 så har jag framförallt tittat på priset och prestandan.

1. ASUS PRIME Z790-P WIFI – bästa Intel-moderkortet 2023

 • Optimalt moderkort för 13:e generationens Intel® Core™-processorer
 • Snabb PDDR5-minne och PCIe® 5.0-anslutning
 • Effektiv kylning och omfattande lagringsmöjligheter

ASUS Prime Z790-P WIFI är det bästa Intel-moderkortet 2023. Moderkortet passarför avancerade datoranvändare och entusiaster. Med stöd för Intel® Core™-processorer från 13:e generationen och avancerade funktioner som DDR5-minne, PCIe 5.0 och omfattande kylningssystem, levererar detta moderkort enastående prestanda och tillförlitlighet. Oavsett om du är en hardcore gamer eller en krävande användare kommer ASUS Prime Z790-P WIFI att uppfylla dina behov och överträffa dina förväntningar. Med högkvalitativ konstruktion och avancerade funktioner är detta moderkortet ett utmärkt val för alla som söker det bästa inom datorbyggande.


2. ASUS PRIME X670-P WIFI – bästa AMD-moderkortet 2023

 • Optimal för AMD Ryzen 7000-processorer
 • Snabb Wi-Fi 6 och M.2 PCIe 5.0-anslutning
 • Effektiv kylning för stabilitet

ASUS PRIME X670-P WIFI är det bästa AMD-moderkortet 2023. Moderkortet är perfekt för användare och DIY-entusiaster som söker den bästa prestandan för sin AMD Ryzen processor. Med en kraftfull strömdesign, snabba anslutningsmöjligheter som Wi-Fi 6 och M.2 PCIe 5.0, och omfattande kylningsmöjligheter, är detta moderkort en vinnare.

Med stöd för DDR5 RAM och möjlighet till finjusterad prestanda, kan du maximera ditt systems potential. PCIe 4.0 och USB4-stöd ger ytterligare fördelar för avancerade användare.

Sammanfattningsvis är ASUS PRIME X670-P WIFI det bästa moderkortet för att bygga en kraftfull och pålitlig dator. Sök inte längre om du vill ha den bästa grunden för ditt system.


3. ASUS ROG STRIX Z690-F GAMING WIFI – bästa moderkortet för gaming 2023

 • Passar bra för gaming
 • Kompatibel med 12:e generationens Intel processor
 • LED-belysning

ASUS ROG STRIX Z690-F GAMING WIFI är det bästa moderkortet för gaming 2023. Dessutom har den inbyggd LED-belysning, vilket gamers älskar.

Det är kompatibelt med de flesta av Intels processorer, dessutom så kommer den klara av Intels 10:e-generations processorer.


4. ASUS PRIME H610M-A WIFI D4 – bästa budget moderkortet för Intel

 • Kompatibelt med 12:e gen Intel-processorer och DDR4 RAM
 • Stabil prestanda med kraftfull design och omfattande kylning
 • Anslutningar inkluderar PCIe 4.0 och Aura Sync RGB

ASUS PRIME H610M-A WIFI D4 är det bästa budget-moderkortet för Intel processorer. Moderkortet passar för användare som söker prestanda och tillförlitlighet till ett överkomligt pris.

Med stöd för 12:e generationens Intel®-processorer, DDR4-minne, PCIe 4.0 och omfattande anslutningsmöjligheter, är detta moderkort en utmärkt lösning för budgetmedvetna datorbyggare. Den robusta kraftdesignen och kylningslösningarna säkerställer stabilitet och långvarig användning, medan Aura Sync RGB ger möjlighet att anpassa utseendet på ditt system. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren användare kommer ASUS PRIME H610M-A WIFI D4 att leverera en imponerande prestanda till din dator.


5. ASUS TUF B550 PRO – bästa budget moderkortet för AMD

 • Kompatibelt med AMD Ryzen-processorer.
 • Robust kraftlösning och omfattande kylning.
 • Väldigt prisvärd

ASUS TUF B550 PRO är det bästa budget-moderkortet för AMD.

Med stöd för AMD Ryzen-processorer och en förbättrad kraftlösning med 12+2 DrMOS-effektsteg, garanteras en stabil och effektiv prestanda för ditt system. Dess omfattande kylmöjligheter, inklusive VRM-kylflänsar och dubbla M.2-kylflänsar, ser till att ditt moderkort håller sig svalt även under intensiva arbetsbelastningar.

För anslutningar och framtidssäkring erbjuder det PCIe 4.0 M.2, främre USB Type-C®, USB 3.2 Gen 2 Type-A och Type-C®-stöd. Dessutom levereras den med Intel® 2.5 Gb Ethernet och TUF LANGuard för en stabil nätverksanslutning.

Med TUF Gaming Alliance-funktioner för enklare byggning och kompatibilitet blir detta moderkort ett prisvärt val för budgetmedvetna användare som inte vill kompromissa med prestanda och pålitlighet.


Allt gott, Oliver

2 svar på ”Bästa moderkortet 2023 – vilken passar för gaming? [GUIDE]”

Lämna en kommentar