Bästa mesh router 2023 – bästa mesh wifi 2023

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Att använda sig av ett mesh router-system blir bara mer och mer populärt. En stor bidragande orsak är att det idag inte kostar en förmögenhet. En annan orsak är att folk stör sig på förlorad wifi-anslutning i större utsträckning. Idag förväntas man ha bra täckning om man har wifi. Har du problem med att du förlorar anslutningen eller att anslutningen blir svag när du befinner dig i vissa rum hemma eller på jobbet? Då bör du titta på ett mesh router-system. Det är dock svårt att veta vilken mesh router som är bäst, därför har jag tagit fram listan bästa mesh router 2023.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. Asus ZenWiFi XT8 - AX6600 - bästa mesh routern 2022

2. Google Nest Wifi - bästa budget mesh router 2022

3. Linksys Velop - bästa premium mesh routern 2022

Hur fungerar ett mesh-nätverk?

Tanken med ett Mesh-nätverk är att du ska kunna ha bra uppkoppling mot wifi oavsett om du befinner dig i vardagsrummen eller källaren. 

En vanlig router skickar iväg radiosignalerna från en plats (den plats där den står). Ett Mesh-nätverk använder sig istället av noder för att förlänga räckvidden och på så vis möjliggöra uppkoppling i hela hemmet. Noderna placeras ut på olika ställen i hemmet. Det brukar vara ganska enkelt att sätta upp ett mesh-nätverk då de konfigueras med hjälp av en app. 

När behövs mesh-nätverk?

Ett mesh-nätverk behövs om du upplever problem med wifi-uppkopplingen när du är i vissa delar av hemmet. Har du en stor bostad är risken stor att det inte räcker med en vanlig router som står i någon hörna. Då är ett mesh-nätverk något för dig. Har du en liten bostad med bara något enstaka rum så behöver du troligen inte något mesh-nätverk. 

Är mesh router eller vanlig router bäst?

En mesh router är att föredra då du kan sätta upp ett mesh-nätverk och få grym uppkoppling i hela hemmet. Bor du i en lite bostad spelar det ingen roll. 

Hur långt räcker mesh-nätverk?

Det beror på hur ditt hem ser ut (om det är tjocka väggar osv) och hur många noder du sätter ut. Sätter du ut tillräckligt många noder kommer du få grym wifi-täckning. 

Genom noder kan man förlänga mesh-routerns räckvidd med två tredjedelar. 

Hur placerar man ut mesh-nätverket?

Noderna placerar du ut i bostaden på lämpliga platser. Eftersom de inte behöver kommunicera med mesh-routern utan kan kommunicera med andra noder så behöver de inte nödvändigtvis vara nära routern. Är det ett hus med två våningar så borde det räcka med en mesh-router och sedan en eller två noder. Det bästa är väl kanske att testa sig fram och se vad som är mest optimalt i ditt hem. 

Bästa mesh router 2023 – bästa mesh wifi 2023

 Ja, vilken mesh wifi är egentligen bäst i test? Svaret finner du här nedan, men först vill jag förklara snabbt hur jag kommit fram till vilken mesh router som är bäst i test 2023. Jag har kollat på pris, egenskaper, kundrecensioner och mycket mer. Jag har inte haft möjlighet att rent fysiskt testa produkterna i listan.

1. Asus ZenWiFi XT8 – AX6600 – bästa mesh routern 2023

  • Tri-band
  • Stor räckvidd
  • WPA3

Asus ZenWiFi XT8 – AX6600 är den bästa mesh routern 2023. Med denna mesh-router får du grym räckvidd som kan täcka upp till 6 rum. Är det inte tillräckligt så kan du köpa ett 2-pack. Det gäller främst dig som har mer än en våning och vill ha täckning i varje hörn.

Routern har tre band. Ett 2.4 GHz och två 5 GHz-band. Dessutom har den WPA3 som är den senaste krypteringsstandarden. Den har bra säkerhet med andra ord.

Denna mesh-router har grym räckvidd och gedigen säkerhet. Det gör den till bäst i test 2023 av mesh-routrarna.


2. Google Nest Wifi – bästa budget mesh router 2023

  • Ingår 2 st noder
  • Google Assistant inbyggd
  • Ger täckning för hela hemmet

Google Nest Wifi är den bästa budget mesh routern 2023. I paketet ingår 2 st noder som kan placeras ut i hemmet för maximal täckning. Enligt tillverkaren (Google) ska de kunna täcka upp till 210 kvadratmeter om inte planlösningen är dålig. Tjocka väggar kan också påverka.

Den är även utrustad med högtalare och röstassistenten Google Assistant. Genom att prata med den kan du alltså kunna pausa musik eller hantera wifi-nätverket.

Detta mesh-nätverk passar dig som vill ha stabil och snabb anslutning till ett lågt pris.


3. Linksys Velop – bästa premium mesh routern 2023

  • 2-pack
  • Täckning även utomhus
  • WiFi 6 BSS (Basic Service Set) Coloring-teknik

Linksys Velop är den bästa premium mesh routern 2023. Med dess teknik i kombination med Wifi 6 så får du täckning till och med utomhus. Perfekt om du har smarta enheter ute i trädgården som behöver wifi-uppkoppling.

Med WiFi 6 BSS (Basic Service Set) Coloring-teknik elimineras störningar från andra wifi-nätvekr för att möjliggöra en stabilare anslutning. Det är kanon om du bor i ett villaområde eller lägenhetshus.

Detta är ett 2-pack. Förslagsvis har du dem i olika ändar av hemmet eller på olika våningar.


Lämna en kommentar