Bästa kylpasta 2023 – vilken kylpasta är bäst? [GUIDE]

Senast uppdaterad september 20, 2023 av Oliver

För att se till att processorn håller sig väl kyld och inte överhettas är kylpasta viktigt. För att hjälpa dig som är på jakt efter kylpasta så har jag tagit fram listan bästa kylpasta 2023.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Komplett och Webhallen.

1. Thermal Grizzly Kryonaut - bästa kylpastan 2022

2. ARCTIC COOLING MX-4 - prisvärd kylpasta

3. ArctiClean rengörningskit för CPU - bästa rengöraren för kylpasta

Vad är kylpasta?

Kylpasta är en smet som har en hög värmeledningsförmåga, som används för att förbättra värmeöverföringen mellan t.ex. en processor och en kylande komponent. Kylpasta kan också användas på andra komponenter än CPUn. T.ex. används kylpasta mellan en GPU och GPUns kylflänsar, men också mellan vissa av moderkortets chip och dess kylpaket.

Kylpasta kan bestå av diverse olika mikropartiklar från olika ämnen. De vanligaste pastorna för processorkylning är baserad på t.ex. silver, koppar, kol, zink, silikon mm, antingen som en bladning eller som enskilt ämne. Vissa av dessa kylpastor kan vara strömledande och andra leder inte ström alls. För enkelhetens skull kommer jag bara att gå in på de som inte är “flytande metall”, då de är lite mer komplicerade och prisbilden helt annan.

Varför ska man ha kylpasta till processorn?

Kylpastan säkerställer att processorns skyddande metallyta har full kontakt mot kylflänsen/kylplattan och minimerar risken för luftfickor mellan ytorna. Luft har nämligen extremt mycket sämre värmeledningsförmåga än de olika kylpastor som finns. Syftet är alltså att maximera värmeledningen och föra bort så mycket restvärme från processorn till kylpaketet som bara går.  

Hur länge håller kylpasta?

De allra flesta kända producenter skriver att de garanterar att deras kylpasta håller i 2-3 år i originaltuben efter första användningen och om den förvaras rätt. Många kvalitetskylpastor kan hålla betydligt längre än så men det förutsätter att tuben är oöppnad. 

Många entusiaster skriver att så länge pastan inte blivit för stel eller har börjat torka i tuben kan man använda den. Dock ska man ha med sig att prestandan kan försämras om det gått allt för lång tid.

Applicerad på processorn kan kylpastan håller längre än 2-3 år men mycket beror också på hur mycket man pressat sin processor.

När ska man byta kylpasta på processorn?

Här får man nog säga att det beror lite på. Dels beror det på vilken kvalite av pasta man valt att använda men också hur pass petig man är när det kommer till att ha just det bästa rent prestandamässigt. Det kan som sagt också bero på hur pass hårt man pressar sin CPU. Ju oftare och längre en processor “maxar” desto större risk är det att pastan blir sämre med tiden, men det beror såklart också på vilken kvalite det är på pastan. Vissa pastor klarar av betydligt “tyngre körning” än andra.

Det man bör ha med sig är att en pasta som blivit alltför gammal får sämre förmåga att leda bort värme och därmed drar temperaturen upp på din cpu. I vissa fall kan det handla om några fåtal grader men har kylpastan blivit riktigt dålig, t.ex. torkat rejält, finns risk att ledningsförmågan försämrats avsevärt och då pratar man troligen om temperaturer kring 5-10 grader vilket ändå är en del.

I de flesta av fallen, dvs. om man verkligen vill säkerställa att man klämmer ut allt ur sina prylar, är 2-3 år ett bra riktmärke. Med andra ord ungefär samma tid som producenterna garanterar att deras pasta håller.

Det finns dock ett tillfälle där tiden inte är avgörande. Det är när man lyft bort kylflänsen från CPUn. Man bör alltid byta pasta efter detta. Att “återanvända” pastan är en ganska dålig idé då risken för att luftfickor och ojämnhet bildas är stor. Dessutom kan damm och andra partiklar hamna i den gamla pastan.

Jag personligen håller oftast koll på mina temperaturer. Märker jag att temperaturen på CPUn försämrats avsevärt mot hur det var förut eller från början skulle jag nog tidigt misstänka försämring av pastan. 

Ett tips är att försöka få en överblick på (eller printa) CPU-temperaturer efter en nymontering, när man kör t.ex. “standardläge” på fläktarna. Kör ett program eller ett läge där du vet ungefär var temperaturerna ska ligga om allt är som det ska. Märker man att det diffar mycket efter ett eller två år kan det bero på att kylpastan försämrats.    

Hur tar man bort kylpasta?

För att effektivt ta bort kylpasta bör man använda sig av t.ex Isopropyl, som är en vätska bestående av 99% alkohol. Det finns också vätskor som är speciellt utvecklade för att ta bort just kylpasta från chip. Tillsammans med vätskan kan man använda sig av bomullspinnar och en mikrofiberduk. 

Man börja helt enkelt med att använda en bomullspinne för att “skrapa” bort den gamla pastan. Därefter kan man doppa en ny bomullspinne i isopropylen och fortsätta skrapa bort återstående pasta från processorn. Efter detta kan man hälla några droppar isopropyl på mikrofiberduken och fortsätta putsa CPUn. Mikrofiberduken fångar nämligen upp ev. fibrer som hamnat på CPUn. Slutligen kan man använda den torra delen av fiberduken för att putsa en sista gång.

Bästa kylpasta 2023

Ja, vilken kylpasta är bäst? Här nedan kommer mitt svar. Först vill jag dock säga att när jag tagit fram listan bästa kylpasta 2023 har jag tittat på flertalet funktioner, bl.a pris och egenskaper. Jag har inte testat de kylpastor som finns på listan fysiskt. 

1. Thermal Grizzly Kryonaut – bästa kylpastan 2023

  • Väldigt bra prestanda
  • Håller länge
  • Dyr

Thermal Grizzly Kryonaut är den bästa kylpastan 2023. Även om skillnaden mellan de mer syntetiska pastorna är små så finns det nog få eller inga pastor, som inte är flytande metall och inte strömledande, som är bättre än just Thermal Grizzly Kryonaut. Av de vanligaste och mest sålda pastorna på marknaden är denna topp 1 hos många entusiaster.


2. ARCTIC COOLING MX-4 – prisvärd kylpasta

  • Sprider ut sig snabbt och bra och når “maxprestanda” relativt snabbt
  • Enkel att använda
  • Kan hålla upp till 8 år efter installation

Det är svårt att hitta en pasta som är mer prisvärd än denna. Trots att den funnits med länge så är den otroligt bra för det pris man betalar. Bättre price/performance är svårt att hitta.


3. ArctiClean rengörningskit för CPU – bästa rengöraren för kylpasta

  • Bra medföljande instruktioner
  • Effektiv 
  • Något dyr

En smidig lösning om man själv inte orkar köpa in de produkter man behöver för att rengöra cpun. Kitet funkar riktigt bra dessutom.


1 svar på ”Bästa kylpasta 2023 – vilken kylpasta är bäst? [GUIDE]”

Lämna en kommentar