Bästa grafikkortet 2023 – bästa grafikkortet för pengarna

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Det finns idag flera olika grafikkort från olika tillverkare. De två största och mest populära tillverkarna är NVIDIA och AMD. De har ständigt en kamp om vem so kan leverera bäst grafikkort för pengarna. För oss som vill köpa ett grafikkort så kan det ibland vara svårt att veta vilket som är det bästa grafikkortet. Därför har jag tagit fram listan bästa grafikkortet 2023.

Här nedan kommer en tabell över de bästa grafikkortet 2023. Därefter följer information om vad man behöver tänka på innan man köper de bästa grafikkortet för pengarna. Avslutningsvis så går jag igenom de olika produkterna på listan och ger min syn på dem.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen, BilligTeknik och Komplett.

1. ASUS GeForce RTX 3060 Ti TUF OC V2- bästa grafikkortet 2022

2. Gigabyte Radeon RX 6700 XT AORUS Elite - bästa grafikkortet för pengarna 2022

3. ASUS TUF Radeon RX 6800 XT 16GB Gaming OC - bästa AMD grafikkortet 2022

4. ASUS GeForce GTX 1660 Super 6GB TUF OC - bästa budget grafikkortet 2022

5. ASUS TUF GeForce RTX 3080 Ti OC 12GB Gaming - bästa premium grafikkortet 2022

6. ASUS TUF GeForce RTX 3070 Ti OC Gaming 8GB - bästa grafikkortet för gaming 2022

I nuläget är det stor brist på grafikkort då efterfrågan är extremt hög samtidigt som utbudet är extremt lågt. Därav kan en del av de produkterna som jag har med i artikeln tyvärr vara slutsålda. Testa därför gärna att kolla in BilligTeknik som inte bara har nya grafikkort utan också begagnade. Komplett har glädjande nog börjat få in en del grafikkort.

NVIDIA:s RTX-serie

Det har nu gått ett par år sedan NVIDA lanserade sin RTX-serie. Även ifall alla grafikkorten i den serien var mycket dyrare så blev det ändå en succé.

Det som utmärkte denna serie av grafikkortet var att den hade ray tracing som gjorde spelupplevelsen mycket bättre.

Utöver ray tracing så innebar RTX-serien ingen större uppgradering och den ansågs därför på förhand vara för dyr. Därför lanserade NVIDIA RTX super serie. Den innehöll större uppgraderingar och grafikkortets prestanda blev 25% bättre än den första RTX-serien.

Den nya serien med stora uppgraderingar innebar att folk tyckte de var prisvärda.

Vad är Ray tracing?

Den största nyheten med NIVIDIA:s RTX-serie var ray tracing.

Ray Tracing gör spelupplevelsen mer verklig. Skuggor, ljuseffekter och reflektioner blir mycket mer verkliga.

Ursprungligen så har man använt denna teknik inom filmbranschen men nu även i grafikkorts-branschen. Innan ansågs den vara för krävande och onödig inom grafikkorts-branschen. Men nu finns den alltså för första gången i ett grafikkort.

Hur fungerar ray tracing?

Ray tracing är en hårdvara som är separat inbyggt i RTX-seriens grafikkort. Fysiker har studerat hur verkligt ljus beter sig, vilket man sedan använder sig av för att spelet ska bli mer verkligt. Skuggor, reflektioner och ljuseffekter blir då mer verkliga.

Bakom ray tracing ligger mycket matematik och fysik beräkningar. Det är därför inte så konstigt att ray tracing är krävande.

Vad ska man tänka på innan man köper ett grafikkort?

Alla datorprylar som lanseras har ständigt nya tekniker och kvaliteter. Det är därför svårt att hänga med i vad man bör ha när man köper ett grafikkort.

Här kommer därför lite saker som kan vara bra att tänka på innan du köper bästa grafikkortet 2023.

Behöver man ha ett grafikkort med ray tracing?

Nej det behöver du inte ha men spelupplevelsen kommer att bli bättre med ray tracing.

Du behöver också ha en kraftfull gamingdator för att kunna nyttja ray tracing då det är väldigt krävande.

Ray tracing gör ljuset i spelet mer realistiskt, tycker man inte att ljuset är viktigt så är ray tracing onödigt.

De flesta spel som lanseras nu och framåt har dock stöd för ray tracing. Det är därför troligt att ray tracing kommer att vara standard i framtiden. Det är nog dock några år bort tills ray tracing helt är standard bland grafikkort och gamers.

Prisklassen

För de allra flesta gamers så räcker det med att köpa ett grafikkortet i den mellersta prisklassen. Lägger man 3000-6000 kr får man ett bra grafikkort som klarar av att spela de flesta spelen.

Den lägsta prisklassen kan vara aktuell för dig som innan inte haft någon bra spelgrafik eller som helt enkelt inte vill göra krävande saker på datorn. Då räcker ett grafikkort i de billigare regionerna helt klart.

Att köpa ett grafikkort i den dyraste prisklassen är något som gemene man inte bör göra. Visst du får riktigt bra prestanda, men du kommer inte kunna nyttja den då de flesta inte spelar spel som kräver det. Det kan däremot vara en idé att köpa ett dyrare grafikkort ifall du vill använda det under flera års tid.

Viktigt att påpeka också att det inte endast är grafikkortet som är viktigt för spelupplevelsen. Minne och processor är två andra saker som också spelar roll, även om de påverkar mycket mindre.

Grafikprocessor

Grafikprocessorns uppgift är att avlasta datorns processor i grafikarbetet. Den är precis som datorns processor, kärnan i komponenten.

Grafikprocessorn består av flera kärnor och därför också olika snabb.

Tekniken har gått framåt så luras inte av grafikprocessorns antal kärnor. En gammal grafikprocessor med fler kärnor är oftast sämre än en med färre kärnor som är ny.

Kollar man på två nya grafikprocessor så är fler kärnor oftast bättre. Då klarar de av mer arbete.

Grafikprocessorns hastighet mäts i MHz och brukar kallas klockhastighet. Ju högre klockhastighet, desto bättre.

Grafikminne

Grafikminnet på de olika grafikkorten kan också skilja sig åt. Grafikminnet är till för att grafikprocessorn inte ska behöva använda sig av datorns RAM-minnet.

Storleken på minnet anges i GB. Storlekarna på grafikminnet varierar ifrån allt mellan 2 till 8 GB. De med 8 GB är oftast de med bäst prestanda.

Storleken på grafikminnet behöver dock inte avgöra om ett grafikkort är bra eller dåligt. Ett stort grafikminne innebär dock att fler högupplösta texturer kan användas. Det är också viktigt att grafikprocessorn snabbt kan komma åt grafikminnet.

Grafikkort som använder sig grafikminnena GDDR5, GDDR6 och GDDR5X är mycket snabbare än DDR3-minnen. Det har även dykt upp HBM-grafikkort som är en ny teknologi.

Har du en bra gamingskärm med hög upplösning så behöver du ha ett stort grafikminne.

Vad har du för skärm?

Ett bra grafikkort kommer inte kunna använda sin fulla potential ifall datorskärmen är dålig.

Är datorskärmen dålig så kommer du inte kunna uppleva den grafik som ett bra grafikkort kan leverera.

Gillar du gaming så bör du ha en gamingskärm, vilken som är den bästa gamingskärmen kan du läsa mer om här.

Nätaggregat

Ett nätaggregat är också viktigt ifall du är på jakt efter ett kraftfullt grafikkort. Det kommer nämligen förlänga livslängden på grafikkortet.

Nätaggregatets uppgift är att omvandla strömmen från vägguttaget till elektricitet som komponenterna kan använda sig av.

Läs gärna: bästa nätaggregat.

NVIDIA eller AMD?

Detta är den eviga frågan inom gaming och det är också den som splittrar gamers i olika läger. En del fullkomligt älskar NVIDIA medan en del älskar AMD.

Åsikterna är många men kort och gott så är det två saker som sticker ut.

AMD anses bland gamers ha mer prisvärda och billigare grafikkort. NVIDIA däremot anses ha de bästa och kraftfullaste grafikkorten men är också dyrare.

Specialiserat sig på olika prisklasser

NVIDIA har ett stort utbud av grafikkort som finns inom alla olika prisklasser. AMD däremot har nästan helt struntat i den dyraste prisklassen. Detta eftersom att NVIDIA är i en klass för sig när det kommer till att göra extremt kraftfulla grafikkort.

AMD har istället lagt ned sitt krut på att göra prisvärda grafikkort i den mellersta prisklassen samt den billigaste. Den mellersta prisklassen är ungefär 3000-6000 kr.

I den mellersta prisklassen så är det relativt jämnt mellan de båda giganterna. AMD anses dock av kunniga gamers ha mer prisvärda alternativ. Eftersom de helt struntar i den dyraste prisklassen så kan de också lägga ned mer fokus på den mellersta. Det är därför väldigt troligt att man får mest för pengarna med ett AMD-grafikkort i mellersta prisklassen.

På senare tid har NVIDIA steppat upp och kommit med bland annat RTX super serien. Där är grafikkorten extremt prisvärda och prislappen är inom den mellersta prisklassen.

Mjukvaran hos de olika tillverkarna

NVIDIA:s mjukvara heter Geforce experience och AMD:s heter AMD Radeon Adrenaline.

De båda mjukvarorna är ganska lika. I mjukvarorna kan du exempelvis optimera prestandan när du spelar spel.

NVIDIA:s mjukvara ger dock rekommenderade prestandainställningar vilket är väldigt bra. Skulle jag därför behöva välja vilken mjukvara jag gillar mest så är det NVIDIA:s.

Går det att ha ett NVIDIA-grafikkort och en AMD-processor?

Ja, NVIDIA:s grafikkort går att använda tillsammans med en AMD-processor. Det gäller även AMD-grafikkort som kan användas tillsammans med andra processortillverkare, exempelvis Intel.

När det kommer till gamingskärmar så kan det dock uppstå lite problem. Teknologin som många gamingskärmar använder sig av idag är antingen G-Sync eller FreeSync.

Ett NVIDIA-grafikkort kan idag användas tillsammans med både G-Sync och FreeSync, något som inte gick i början. AMD-grafikkort däremot funkar endast med FreeSync.

Du kan fortfarande använda skärmarna, men teknologin kommer inte att fungera om grafikkortet inte stöds.

Det är viktigt att ha med sig ifall man tänkt att köpa en gamingskärm eller redan har en som använder sig av denna teknologin.

Läs gärna också: bästa gamingskärmen.

Vilken grafikkortstillverkare är bäst?

Det beror lite på vad man själv tycker är viktigt. Vill du ha Ray tracing så måste du välja NVIDIA då AMD inte har något grafikkort med den teknologin. De förväntas dock komma med ray tracing teknologin 2023.

Även om AMD:s grafikkort i mellan prisklassen är mer prisvärda generellt så ären del enskilda grafikkort från NVIDIA minst lika bra.

Kort och gott kan man säga att vill du ha så hög prestanda som möjligt, då är NVIDIA att föredra. Vill du istället ha ett riktigt prisvärt grafikkort så är AMD bäst men det finns en del prisvärda NVIDIA-grafikkort.

Båda tillverkarna är dock väldigt bra och oavsett vilket grafikkort du väljer så lär du bli nöjd.

Hur har jag tänkt när jag gjort listan bästa grafikkortet 2023?

Jag har försökt att väga in så många olika faktorer som möjligt. De viktigaste faktorerna har dock varit prestanda, pris och minne.

Min förhoppning är också att hitta bästa grafikkortet för pengarna.

Bästa grafikkortet 2023

Här kommer listan på det bästa grafikkortet 2023.

1. ASUS GeForce RTX 3060 Ti TUF OC V2- bästa grafikkortet 2023

 • Klockhastighet på 1755 MHz
 • Tre inbyggda fläktar
 • Väldigt prisvärt

ASUS GeForce RTX 3060 Ti TUF OC V2 är det bästa grafikkortet 2023. Med detta grafikkort kommer du ha en grym upplevelse oavsett om du spelar spel eller bara surfar runt. Den är särskilt byggd med gaming i åtanke.

Grafikkortet har en klockhastighet på 1755 MHz och 8 GB GDDR6-minne. Med andra ord så är det ett riktigt kraftpaket.

Grafikkortet har väldigt bra kylning i form av tre bra fläktar. Själva grafikkortet är också byggd på ett sätt som gör att man får ut max av fläktarnas kylning. Grafikkortet är också byggt för att hålla länge, vilket är trevligt med tanke på dess pris.

Grafikkortets pris är också väldigt tacksamt och en stor anledning till varför det är vinnare i bäst i test 2023 bland grafikkorten. Även om grafikkorten har gått upp i pris så är det grafikkort fortfarande överkomligt. Dess prisklass passar in i de allra flesta datorbyggen.


2. Gigabyte Radeon RX 6700 XT AORUS Elite – bästa grafikkortet för pengarna 2023

 • 12 GB minne
 • Klockhastighet kan överklockas upp till 2622 MHz
 • Extremt prisvärt

Gigabyte Radeon RX 6700 XT AORUS Elite är det bästa grafikkortet för pengarna. Med detta kort får du all kraft du behöver och mer därtill. Dessutom till ett pris vilket gör att man inte behöver gråta sig till sömns.

Grafikkortet har en klockhastighet som kan överklockas upp till 2622 MHz och 12 GB GDDR6-minne vilket är grymt. Troligtvis kan det överklockas ytterligare lite till om du har väldigt bra kylning.Kortet är dessutom väldigt tyst och fläktarna håller nere temperaturen bra.

Grafikkortet har även RGB-belysning där du själv kan styra färgerna.

Detta grafikkort passar dig som vill ha ett kraftfullt grafikkort men som är väldigt prisvärd. Grafikkortet är i den övre prisklassen men är ändå överkomlig för många om man väljer andra billiga komponenter i sitt bygge.


3. ASUS TUF Radeon RX 6800 XT 16GB Gaming OC – bästa AMD grafikkortet 2023

 • Klockhastigheten är överklockad till 2340 MHz
 • Tre inbyggda fläktar
 • 16 GB grafikminne med GDDR6

ASUS TUF Radeon RX 6800 XT 16GB Gaming OC är det bästa AMD-grafikkortet. Grafikkortet är från AMD, men tillverkat av ASUS.

Det som får grafikkortet att stå ut från mängden är dess kylning. Kortet har nämligen tre inbyggda fläktar och med en hel del andra funktioner för att maximera kylningen. Tack vare dess kylning kommer överklockning inte vara något problem.

Grafikkortet har genomgått ett 144 timmar långt test hos tillverkaren för att se till att det är kompatibelt med de senaste spelen.

Upplev realistisk belysning, skuggor och reflektioner tillsammans med fantastisk detaljåtergivning tack vare DirectX® Raytracing (DXR), variabel hastighetsskuggning (VRS) och AMD FidelityFX-funktioner, optimerade för AMD RDNA ™ 2-arkitektur.

ASUS TUF Radeon RX 6800 XT 16GB Gaming OC passar dig som vill ha ett AMD-grafikkort som är riktigt prisvärt. AMD är oftast mer prisvärt än NVIDIA och det visar dem prov på här. Kortet fungerar särskilt bra tillsammans med en processor från AMD:s 5000-serie.


4. ASUS GeForce GTX 1660 Super 6GB TUF OC – bästa budget grafikkortet 2023

 • Billigt
 • 6 GB grafikminne och GDDR6
 • Klockhastighet på 1530 MHz men kan överklockas upp till 1845 MHz

ASUS GeForce GTX 1660 Super 6GB TUF OC är ett extremt billigt grafikkort. Trots sitt billiga pris så gör den vad den ska.

Klockhastigheten är på 1530 MHz, vilket är ovanligt för ett grafikkort i denna prisklass.

Grafikminnet är på 6 GB, vilket brukar vara tillräckligt för de flesta. Dessutom har den GDDR6.

Grafikkortet är gjort för gaming och passar således ett datorbygge med tajt budget.

Grafikkortet kommer att klara av de senaste spelen men inte med de högsta inställningarna. Bryr du dig inte om att ha de absolut högsta inställningarna så är detta ett grafikkort för dig.


5. ASUS TUF GeForce RTX 3080 Ti OC 12GB Gaming – bästa premium grafikkortet 2023

 • Bra kylning
 • 12 GB minne
 • AI-rendering

ASUS TUF GeForce RTX 3080 Ti OC 12GB Gaming är det självklara valet för dig som är ute efter ett premium grafikkort. Med detta grafikkort kommer du kunna spela på höga grafikinställningar under flera år.

Grafikkortet har ett minne på 12 GB GDDR6X-minne och med möjlighet att överklocka klockhastigheten upp till 1785 MHz.

AI-rendering har möjliggjorts genom NVIDIA DLSS och gör bilden grym. Både bildkvaliteten och bildhastigheten blir bättre.

Grafikkortet har tre fläktar inbyggt och flera andra funktioner som gör att kortet kyls ned. Det är dessutom ganska tystlåtet.

Enda minuset med kortet är att den tar ganska stor plats.

Detta är en riktig trotjänare till grafikkort. Du vet vad du kommer få ut av den och den kommer att fungera under lång tid. Med detta grafikkort kan du enkelt spela de senaste spelen på de högsta inställningarna.


6. ASUS TUF GeForce RTX 3070 Ti OC Gaming 8GB – bästa grafikkortet för gaming 2023

 • Prisvärd
 • Överklockad till 1815 MHz
 • 8 GB minne

ASUS TUF GeForce RTX 3070 Ti OC Gaming 8GB är det bästa grafikkortet för pengarna 2023. Främst tack vare sitt pris som gör att det är överkomligt för många datorbyggare.

I detta grafikkort får du mycket kraft till ett bra pris. Grafikkortet är överklockat till 1815 MHz. Det har möjliggjorts tack vare kortets grymma kylning. Den har tre fläktar inbyggda samt flera andra funktioner avsedda för att leda bort värme.

AI-rendering har möjliggjorts genom NVIDIA DLSS och gör bilden grym. Både bildkvaliteten och bildhastigheten blir bättre. Detta leder till en grym spelupplevelse.

Grafikkortet har även gått igenom ett 144 timmar långt test vid tillverkning för att säkerställa god prestanda.


Läs gärna också: bästa gaming laptop.

Allt gott, Oliver

10 svar på ”Bästa grafikkortet 2023 – bästa grafikkortet för pengarna”

Lämna en kommentar