Bästa grafikkortet 2020 – bästa grafikkortet för pengarna

Det finns idag flera olika grafikkort från olika tillverkare. De två största och mest populära tillverkarna är NVIDIA och AMD. De har ständigt en kamp om vem so kan leverera bäst grafikkort för pengarna. För oss som vill köpa ett grafikkort så kan det ibland vara svårt att veta vilket som är det bästa grafikkortet. Därför har jag tagit fram listan bästa grafikkortet 2020.

Här nedan kommer en tabell över de bästa grafikkortet 2020. Därefter följer information om vad man behöver tänka på innan man köper de bästa grafikkortet för pengarna. Avslutningsvis så går jag igenom de olika produkterna på listan och ger min syn på dem.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. NVIDIA GeForce RTX 2070 Super - Bästa grafikkortet 2020

2. NVIDIA GeForce RTX 2060

3. AMD Radeon RX 5700 XT

4. AMD Radeon RX 5500 XT

5. NVIDIA GeForce RTX 2080 Super

NVIDIA:s RTX-serie

Det har nu gått ett par år sedan NVIDA lanserade sin RTX-serie. Även ifall alla grafikkorten i den serien var mycket dyrare så blev det ändå en succé.

Det som utmärkte denna serie av grafikkortet var att den hade ray tracing som gjorde spelupplevelsen mycket bättre.

Utöver ray tracing så innebar RTX-serien ingen större uppgradering och den ansågs därför på förhand vara för dyr. Därför lanserade NVIDIA RTX super serie. Den innehöll större uppgraderingar och grafikkortets prestanda blev 25% bättre än den första RTX-serien.

Den nya serien med stora uppgraderingar innebar att folk tyckte de var prisvärda.

Vad är Ray tracing?

Den största nyheten med NIVIDIA:s RTX-serie var ray tracing.

Ray Tracing gör spelupplevelsen mer verklig. Skuggor, ljuseffekter och reflektioner blir mycket mer verkliga.

Ursprungligen så har man använt denna teknik inom filmbranschen men nu även i grafikkorts-branschen. Innan ansågs den vara för krävande och onödig inom grafikkorts-branschen. Men nu finns den alltså för första gången i ett grafikkort.

Hur fungerar ray tracing?

Ray tracing är en hårdvara som är separat inbyggt i RTX-seriens grafikkort. Fysiker har studerat hur verkligt ljus beter sig, vilket man sedan använder sig av för att spelet ska bli mer verkligt. Skuggor, reflektioner och ljuseffekter blir då mer verkliga.

Bakom ray tracing ligger mycket matematik och fysik beräkningar. Det är därför inte så konstigt att ray tracing är krävande.

Vad ska man tänka på innan man köper ett grafikkort?

Alla datorprylar som lanseras har ständigt nya tekniker och kvaliteter. Det är därför svårt att hänga med i vad man bör ha när man köper ett grafikkort.

Här kommer därför lite saker som kan vara bra att tänka på innan du köper bästa grafikkortet 2020.

Behöver man ha ett grafikkort med ray tracing?

Nej det behöver du inte ha men spelupplevelsen kommer att bli bättre med ray tracing.

Du behöver också ha en kraftfull gamingdator för att kunna nyttja ray tracing då det är väldigt krävande.

Ray tracing gör ljuset i spelet mer realistiskt, tycker man inte att ljuset är viktigt så är ray tracing onödigt.

De flesta spel som lanseras nu och framåt har dock stöd för ray tracing. Det är därför troligt att ray tracing kommer att vara standard i framtiden. Det är nog dock några år bort tills ray tracing helt är standard bland grafikkort och gamers.

Prisklassen

För de allra flesta gamers så räcker det med att köpa ett grafikkortet i den mellersta prisklassen. Lägger man 3000-6000 kr får man ett bra grafikkort som klarar av att spela de flesta spelen.

Den lägsta prisklassen kan vara aktuell för dig som innan inte haft någon bra spelgrafik eller som helt enkelt inte vill göra krävande saker på datorn. Då räcker ett grafikkort i de billigare regionerna helt klart.

Att köpa ett grafikkort i den dyraste prisklassen är något som gemene man inte bör göra. Visst du får riktigt bra prestanda, men du kommer inte kunna nyttja den då de flesta inte spelar spel som kräver det. Det kan däremot vara en idé att köpa ett dyrare grafikkort ifall du vill använda det under flera års tid.

Viktigt att påpeka också att det inte endast är grafikkortet som är viktigt för spelupplevelsen. Minne och processor är två andra saker som också spelar roll, även om de påverkar mycket mindre.

Grafikprocessor

Grafikprocessorns uppgift är att avlasta datorns processor i grafikarbetet. Den är precis som datorns processor, kärnan i komponenten.

Grafikprocessorn består av flera kärnor och därför också olika snabb.

Tekniken har gått framåt så luras inte av grafikprocessorns antal kärnor. En gammal grafikprocessor med fler kärnor är oftast sämre än en med färre kärnor som är ny.

Kollar man på två nya grafikprocessor så är fler kärnor oftast bättre. Då klarar de av mer arbete.

Grafikprocessorns hastighet mäts i MHz och brukar kallas klockhastighet. Ju högre klockhastighet, desto bättre.

Grafikminne

Grafikminnet på de olika grafikkorten kan också skilja sig åt. Grafikminnet är till för att grafikprocessorn inte ska behöva använda sig av datorns RAM-minnet.

Storleken på minnet anges i GB. Storlekarna på grafikminnet varierar ifrån allt mellan 2 till 8 GB. De med 8 GB är oftast de med bäst prestanda.

Storleken på grafikminnet behöver dock inte avgöra om ett grafikkort är bra eller dåligt. Ett stort grafikminne innebär dock att fler högupplösta texturer kan användas. Det är också viktigt att grafikprocessorn snabbt kan komma åt grafikminnet.

Grafikkort som använder sig grafikminnena GDDR5, GDDR6 och GDDR5X är mycket snabbare än DDR3-minnen. Det har även dykt upp HBM-grafikkort som är en ny teknologi.

Har du en bra gamingskärm med hög upplösning så behöver du ha ett stort grafikminne.

Vad har du för skärm?

Ett bra grafikkort kommer inte kunna använda sin fulla potential ifall datorskärmen är dålig.

Är datorskärmen dålig så kommer du inte kunna uppleva den grafik som ett bra grafikkort kan leverera.

Gillar du gaming så bör du ha en gamingskärm, vilken som är den bästa gamingskärmen kan du läsa mer om här.

NVIDIA eller AMD?

Detta är den eviga frågan inom gaming och det är också den som splittrar gamers i olika läger. En del fullkomligt älskar NVIDIA medan en del älskar AMD.

Åsikterna är många men kort och gott så är det två saker som sticker ut.

AMD anses bland gamers ha mer prisvärda och billigare grafikkort. NVIDIA däremot anses ha de bästa och kraftfullaste grafikkorten men är också dyrare.

Specialiserat sig på olika prisklasser

NVIDIA har ett stort utbud av grafikkort som finns inom alla olika prisklasser. AMD däremot har nästan helt struntat i den dyraste prisklassen. Detta eftersom att NVIDIA är i en klass för sig när det kommer till att göra extremt kraftfulla grafikkort.

AMD har istället lagt ned sitt krut på att göra prisvärda grafikkort i den mellersta prisklassen samt den billigaste. Den mellersta prisklassen är ungefär 3000-6000 kr.

I den mellersta prisklassen så är det relativt jämnt mellan de båda giganterna. AMD anses dock av kunniga gamers ha mer prisvärda alternativ. Eftersom de helt struntar i den dyraste prisklassen så kan de också lägga ned mer fokus på den mellersta. Det är därför väldigt troligt att man får mest för pengarna med ett AMD-grafikkort i mellersta prisklassen.

På senare tid har NVIDIA steppat upp och kommit med bland annat RTX super serien. Där är grafikkorten extremt prisvärda och prislappen är inom den mellersta prisklassen.

Mjukvaran hos de olika tillverkarna

NVIDIA:s mjukvara heter Geforce experience och AMD:s heter AMD Radeon Adrenaline.

De båda mjukvarorna är ganska lika. I mjukvarorna kan du exempelvis optimera prestandan när du spelar spel.

NVIDIA:s mjukvara ger dock rekommenderade prestandainställningar vilket är väldigt bra. Skulle jag därför behöva välja vilken mjukvara jag gillar mest så är det NVIDIA:s.

Går det att ha ett NVIDIA-grafikkort och en AMD-processor?

Ja, NVIDIA:s grafikkort går att använda tillsammans med en AMD-processor. Det gäller även AMD-grafikkort som kan användas tillsammans med andra processortillverkare, exempelvis Intel.

När det kommer till gamingskärmar så kan det dock uppstå lite problem. Teknologin som många gamingskärmar använder sig av idag är antingen G-Sync eller FreeSync.

Ett NVIDIA-grafikkort kan idag användas tillsammans med både G-Sync och FreeSync, något som inte gick i början. AMD-grafikkort däremot funkar endast med FreeSync.

Du kan fortfarande använda skärmarna, men teknologin kommer inte att fungera om grafikkortet inte stöds.

Det är viktigt att ha med sig ifall man tänkt att köpa en gamingskärm eller redan har en som använder sig av denna teknologin.

Läs gärna också: bästa gamingskärmen 2020.

Vilken grafikkortstillverkare är bäst?

Det beror lite på vad man själv tycker är viktigt. Vill du ha Ray tracing så måste du välja NVIDIA då AMD inte har något grafikkort med den teknologin. De förväntas dock komma med ray tracing teknologin 2021.

Även om AMD:s grafikkort i mellan prisklassen är mer prisvärda generellt så ären del enskilda grafikkort från NVIDIA minst lika bra.

Kort och gott kan man säga att vill du ha så hög prestanda som möjligt, då är NVIDIA att föredra. Vill du istället ha ett riktigt prisvärt grafikkort så är AMD bäst men det finns en del prisvärda NVIDIA-grafikkort.

Båda tillverkarna är dock väldigt bra och oavsett vilket grafikkort du väljer så lär du bli nöjd.

Hur har jag tänkt när jag gjort listan bästa grafikkortet 2020?

Jag har försökt att väga in så många olika faktorer som möjligt. De viktigaste faktorerna har dock varit prestanda, pris och minne.

Min förhoppning är också att hitta bästa grafikkortet för pengarna.

Bästa grafikkortet 2020

Här kommer listan på det bästa grafikkortet 2020.

1. NVIDIA GeForce RTX 2070 Super – bästa grafikkortet 2020

 • Klockhastighet 1815 MHz
 • Grafikminne på 8 GB
 • Stöder VR

NVIDIA GeForce RTX 2070 Super är det bästa grafikkortet 2020. Grafikkortet har en outstanding prestanda och klarar av allt den kan tänkas ställas inför.

Med ett grafikminne på 8 GB så kommer det inte vara några problem där. Faktum är att med detta grafikkort lär du inte ha speciellt många problem alls.

Grafikprocessorn är också kraftfull med en klockhastighet på 1815 MHz

Fläktarna som hör till grafikkortet är också kraftfulla och sänker temperaturen.

Grafikkortet är dessutom förberett för VR vilket är kanon. Dessutom så har den ju Ray tracing också vilket gör spelupplevelsen grym.

NVIDIA GeForce RTX 2070 Super passar dig som vill ha det bästa grafikkortet 2020. Grafikkortet har en väldigt kraftfull prestanda och inte extremt dyrt.


2. NVIDIA GeForce RTX 2060 – bästa grafikkortet för pengarna

 • Klockhastighet på 1680 MHz
 • Prisvärt
 • GDDR6 grafikminne med storleken 6 GB

NVIDIA GeForce RTX 2060 är det bästa grafikkortet för pengarna.

Grafikkortet har 6 GB grafik minne och en snabb lösning i form av GDDR6. Klockhastigheten är också snabb.

Med detta grafikkort kommer du att klara av att spela alla möjliga spel. För de allra mest krävande spelen så går det inte riktigt att spela på de högsta inställningarna. Det är priset man får betala för att detta grafikkort är lite billigare än exempelvis 1:an på listan.

Ray tracing finns med i detta grafikkort, vilket ger en mer verklighets trogen spelupplevelse.

NVIDIA GeForce RTX 2060 passar dig som vill ha ett prisvärt RTX-grafikkort. Med Ray tracing så lär du få en grym spelupplevelse.


3. AMD Radeon RX 5700 XT – bästa AMD grafikkortet

 • 1610 MHz men möjlighet till snabb klockhastighet på 1750 MHz
 • Grafikprocessorn har ny arkitektur
 • 8 GB grafikminne med GDDR6
 • PCIe 4.0!

AMD Radeon RX 5700 XT är det bästa AMD-grafikkortet. Grafikkortet är från AMD, men tillverkat av ASUS.

Det bästa med detta grafikkort är enligt mig grafikprocessorn som innehåller den nya RDNA-arkitekturen. Denna nya teknik ger dig en bättre prestanda, grafik och smidigare spel. Dessutom så är den riktigt energieffektiv vilket innebär att mindre el går åt och att den inte blir lika varm som den annars hade blivit.

Grafikkortet är också det första med PCIe 4.0 som ger dubbel bandbredd mellan grafikkortet och processorn. Det leder till mer intensiv grafik.

För att nyttja PCIe 4.0 till max så behöver du ha en Ryzen-processor från 3000-serien och ett X570-baserat moderkort. Det funkar dock även med PCIe 3.0 så du behöver inte vara orolig för att köpa detta grafikkort.

AMD Radeon RX 5700 XT passar dig som vill ha ett AMD-grafikkort som är riktigt prisvärt. AMD är oftast mer prisvärt än NVIDIA och det visar dem prov på här.


4. AMD Radeon RX 5500 XT – bästa budget grafikkortet 2020

 • Billigt
 • 4 GB grafikminne och GDDR6
 • PCIe 4.0
 • klockhastighet på 1647 MHz

AMD Radeon RX 5500 XT är ett extremt billigt grafikkort. Trots sitt billiga pris så gör den vad den ska.

Klockhastigheten är på 1647 MHz, vilket är ovanligt för ett grafikkort i denna prisklass.

Grafikminnet är på 4 GB, vilket brukar vara tillräckligt för de flesta. Dessutom har den GDDR6.

Grafikkortet kommer att klara av de allra flesta spelen men inte med de högsta inställningarna. Bryr du dig inte om att ha de högsta inställningarna så är detta ett grafikkort för dig.


5. NVIDIA GeForce RTX 2080 Super – bästa premium grafikkortet

 • NVIDIA Turing™-arkitektur
 • Klockhastighet på 1680 MHz men med snabb klockhastighet på 1890 MHz
 • VR-förberedd
 • 8 GB grafikminne med GDDR6

NVIDIA GeForce RTX 2080 Super är det bästa premium grafikkortet. Det har en outstanding prestanda och klarar av alla spel på högsta inställningarna.

Med en klockhastighet på upp till 1890 MHz så är detta ett riktigt snabbt grafikkort.

Den nya NVIDIA Turing™-arkitekturen gör grafikkortet mer energieffektivt och spelupplevelsen mer realistiskt och bättre. Är du sugen på AI så klarar GPU:n av AI algoritmer.

Ray tracing är med i även detta grafikkort, vilket ger en mer verklig spelupplevelse.

Grafikkortet till hör också RTX-super serien vilket innebär att den har 25% bättre prestanda än den vanliga RTX-serien.

NVIDIA GeForce RTX 2080 Super passar dig som vill ha ett riktigt monster-grafikkort. Med detta grafikkort kommer du enkelt kunna spela alla spel som finns idag och även framtidens spel på höga grafikinställningar.


Läs gärna också: bästa gaming laptop 2020.

Allt gott, Oliver

Relaterade inlägg

3 reaktioner på ”Bästa grafikkortet 2020 – bästa grafikkortet för pengarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *