Bästa gamingskärmen 2023 – bästa datorskärmen för spel

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

När du tänker köpa en gamingskärm så ska du se det som en investering. med en bra gamingskräm så kan du få ut mer av din dator. Idag finns det flera olika gamingskärmar och aktörer på marknaden. Därför går vi igenom dem och listar den bästa gamingskärmen 2023.

En bra gamingskärm är viktig för att få en riktigt bra gaming-setup. Utan den så kommer bilden inte uppdateras och se särskilt bra ut när du spelar. Då spelar det ingen roll hur mycket pengar du lagt på gamingdatorn, ifall du inte har den bästa gamingskärmen 2023.

Här nedan har du en lista över de bästa gamingskärmarna 2023. Därefter kommer information och saker som kan vara bra att veta innan man köper en datorskärm för gaming. Därefter går jag igenom de olika produkterna mer detaljerat och ger min syn på dem.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell&Company, Webhallen och NetOnNet. .

1. Asus TUF Gaming VG27BQ - Bästa gamingskärmen 2022

2. Asus VG258QR

3. Acer RG240Y

4. AOC CU34G2X/BK

5. ASUS ROG STRIX XG248Q

Vad behöver man tänka på innan man köper en gamingskärm?

Det finns flera olika saker att tänka på. Bland annat behöver du bestämma vilken paneltyp du vill ha, hur bra upplösningen ska vara och hur mycket den får kosta.

Här nedan går vi därför igenom information och saker som du kan behöva tänka på innan du köper en gamingskärm.

Tre olika paneltyper

Inom gamingskärmar finns det tre olika paneltyper som totalt äger marknaden.

TN-Panel

Denna panel har den lägsta responstiden (0,4-5ms) vilket också gör att den är populärast och bäst. För snabba spel som exempelvis Counter Strike så behöver responstiden vara låg. Då ser man vad som händer på skärmen snabbare. TN-panelen är därför den som används under turneringar i E-sport.

Nackdelen med en TN-panel är att den har ganska dålig färgåtergivning och inte så stor betraktningsvinkel. Det innebär att det är svårt att se vad som händer ifall du sitter och kollar snett in mot gamingskärmen. Däremot funkar den kanon ifall du tittar rakt framifrån, vilket 99% av alla gamers gör.

Det ska tilläggas att TN-panelen inte är jättedålig när det kommer till streamandet av filmer, bara att den är sämre än de andra paneltyperna.

Bästa gamingskärmen 2021

VA-Panel

VA-panelen har en högre responstid och uppdateringsfrekvens än TN-panelen. Däremot har den bättre färgåtergivning och större betraktningsvinkel.

För den som vill ha bra färgåtergivning och hög kontrast så ska man ha en datorskärm med VA-panel. Ska du däremot primärt spela spel så är VA-panelen inte optimal. VA-panelen passar som bäst för streaming av filmer och inte som gamingskärm.

IPS-panel

IPS-panelen är ett mellanting mellan TN-panel och VA-panel. Den är en bra allround skärm.

Den har relativt låg responstid (4-5ms) men också bra färgåtergivning och betraktningsvinkel.

Ska du inte enbart använda datorskärmen för gaming så kan detta var det perfekta valet. Du kommer kunna få en bra bild när du streamar filmer men också när du gamear.

Responstid och uppdateringsfrekvens

Responstiden och uppdateringsfrekvensen är kanske det viktigaste när det kommer till den bästa gamingskärmen. De bästa gamingskärmarna 2023 har en uppdateringsfrekvens på minst 144 Hz.

Responstid är hur snabbt din datorskärm kan reagera och visa vad som händer på datorn. Uppdateringsfrekvens är vilken frekvens bilden uppdateras.

För att ha en optimal gamingskärm så behöver den ha en uppdateringsfrekvens på minst 144 Hz. Responstiden behöver också ligga på 1-2 ms.

Viktigt att tänka på att din dator och grafikkort behöver klara av en så hög uppdateringsfrekvens. Det gör de flesta gamingdatorerna men inte alla. Även om datorn är väldigt gammal så kan den få det jobbigt.

Upplösning

En skärms upplösning är också viktigt. Man vill ju inte bara ha en bild som uppdateras ofta, utan även en bra bild.

Antal linjer och pixlar som skapar datorskärmens bild är det som styr vilken skärmupplösning du får.

En uppoffring man får göra ifall man vill ha den bästa gamingskärmen är att skärmupplösningen blir sämre. Gamingskärmar brukar nämligen ha en skärmupplösning på 1080 p eller ibland upp mot 4k och 5k. Datorskärmar som inte är inriktade mot gaming kan ha en högre skärmupplösning.

Den bästa gamingskärmen 2023 klarar dock av att streama filmer med hög upplösning och redigera bilder/videos.

Vilken anslutning ska man välja för datorskärmen?

För att koppla ihop datorn med skärmen så krävs en kabelanslutning.

Den bästa anslutningen är Displayport då den ger stöd för saker som exempelvis FreeSync och G-Sync. Den klarar också av upplösning upp till 8k, även om du inte kommer kunna nyttja det med en gamingskärm i nuläget. Däremot finns det inget som säger att man i framtiden inte kommer kunna ha en upplösning på 8k även på datorskärmar för gaming. Du får dessutom också en högre bandbredd med Displayport.

HDMI är annars en anslutning som är vanlig. En del har HDMI-kablar hemma liggandes. Det är ett säkert val och funkar alltid bra. Ifall skärmen har stöd för HDMI 2.0 kabel så använd det!

Behöver du en Displayport kabel så rekommenderar jag att köpa denna hos Kjell&Company.

Vilken storlek ska jag ha på min gamingskärm?

Vilken storlek man ska ha på sin gamingskärm kan skilja sig lite åt från person till person. Vissa vill inte ha stora skärmar som täcker hela gamingbordet.

Den bästa storleken att ha på gamingskärmen är för de flesta dock 24″ eller 27″. Då är den stor och du kan då se detaljer och mindre saker på skärmen lättare.

Det finns även ultra-wide skärmar. Då får du ett bredare synfält vilket kan göra upplevelsen mer uppslukande.

Ska jag ha en eller två datorskärmar?

Det beror lite på vad dina behov är. Vill du kunna göra flera saker samtidigt så behöver du ha flera skärmar.

Ska du däremot bara spela spel och inte kolla på något under tiden så behövs bara en datorskärm. Även om du bara gamear så kan det vara skönt att ha två skärmar. Då kan du exempelvis ha spelet på den ena skärmen och discord plattformen på den andra.

Har du tänkt att streama när du spelar så rekommenderar jag starkt att du har två skärmar. Då kan du sköta streaming sakerna på ena skärmen och gamea på den andra.

Den andra skärmen som du inte tänkt ha gaming på behöver inte vara en gamingskärm. Det beror lite på vad du hade tänkt att göra på den men de flesta använder den för mindre krävande saker, exempelvis Youtube. Då behöver det inte vara en värstingskärm utan det räcker med ett billigare alternativ.

Bästa gaming skärmen 2023

Att hitta den bästa gaming skärmen har inte varit lätt. Flera faktorer har behövts vägas in för att göra en rättvis bedömning. Faktorerna är för många för att nämna alla men de viktigaste är pris, responstid och uppdateringsfrekvens samt upplösning.

1. Asus TUF Gaming VG27BQ 165 Hz HDR-Gamingmonitor 27” – bästa gamingskärmen 2023

➕ 165 Hz

➕ 0,4 ms responstid (ultra snabbt)

➕ 1440p-upplösning med HDR10

➕ TN-Panel

➖ Saknar ett stort färgutbud

Asus TUF Gaming VG27BQ är gjord för gaming. Den är otroligt snabb (0,4 ms responstid!!!)

Uppdateringsfrekvensen är upp till 165 Hz med överklockning. Det är riktigt bra.

Adaptive Sync kan kombineras med Asus egna innovation ELMB Sync för att skapa en riktigt låg rörelseoskärpa. Det har aldrig tidigare skett.

Skärmen tillhör en hög prisklass men jämfört med de andra i den prisklassen så krossar denna motståndet. Upplösningen och den snabba responstiden gör att de andra inte har en chans.

Asus har också en 3 år lång premiumgaranti vilket innebär att ifall det är något tillverkningsfel så får du en helt ny skickad till dig. Du slipper alltså vänta på att den ska repareras vilket kan ta veckor.

Asus TUF Gaming VG27BQ är perfekt för dig som vill ha det bästa på marknaden och som vill ha en snabb gamingskärm. Med den snabba responstiden och uppdateringsfrekvensen så är den grym för dig som spelar spel där saker händer snabbt, exempelvis Counter Strike Global Offensive.


2. Asus VG258QR 165 Hz Gamingmonitor 24,5” – bästa mellanpris gamingskärmen

➕ 165 Hz

➕ 0,5 ms responstid

➕ Stöd för G-Sync och ELMB Sync

➕ 1080p-upplösning och TN-Panel

➖Betraktningsvinkeln

Asus VG258QR är en snabb gamingskärm som kan överklockas till 165 Hz. Med en responstid på endast 0,5 ms så är den grym för gaming.

Den har dessutom Displayport vilket bland annat gör att bandbredden blir bättre.

Nvidia G-Sync kan också användas tillsammans med Asus egna ELMB Sync för att få en riktigt låg rörelseoskärpa.

Något jag själv älskade med denna gamingskärm var att det utöver justerbart ställ också tillkom väggfäste. Då kan man frigöra plats på bordet genom att sätta upp den på väggen.

Asus VG258QR har dessutom en lägre strömförbrukning än 1:an, vilket kan vara trevligt när elräkningen kommer.

Precis som 1:an så omfattas även denna skärmen av Asus premiumgaranti i 3 år.

Skärmen passar dig som inte vill köpa en gamingskärm i den översta prisklassen. Med denna gamingskärm får du den bästa gamingskärmen 2023 under den översta prisklassen. Asus VG258QR är en grymt snabb gamingskärm som passar för flera olika behov.


3. Acer RG240Y 23.8″ – bästa budget gamingskärmen 2023

➕ Bästa budget gamingskärmen 2023

➕ 1 ms responstid

➕ IPS-panel

➖ 75 Hz

Acer RG240Y är den bästa budget gamingskärmen 2023 och passar dig som inte vill lägga så mycket pengar på en skärm. Responstiden är 1 ms vilket gör att den snabbt reagerar på vad som händer på datorn.

Paneltypen är IPS vilket skiljer sig från de andra. Trots att den är en IPS så är datorskärmen väldigt snabb och bra för gaming. Att den är IPS gör också att den är grym att se på filmer på och redigera foton.

Nackdelen med denna skärm är att den endast har 75 Hz i uppdateringsfrekvens. Har du tidigare haft 60 Hz så lär du dock märka en märkbar skillnad, det gjorde jag.

Acer RG240Y passar bra för dig som inte vill lägga ned en förmögenhet på en gamingskärm. Den passar också dig som vill ha IPS-panel för att kunna se på filmer i hög upplösning men också spela spel.


4. AOC CU34G2X/BK – bästa premium gamingskärmen 2023

➕ VA-Panel

➕ 1 ms responstid

➕ 144 Hz

➕ Sjuk upplösning och bildkvalitet

➖ Välvd (ifall man inte gillar det)

AOC CU34G2X/BK är den bästa premium gamingskärmen 2023. Den har VA-Panel vilket gör att den har sjuk bild kvalitet och skärmupplösning. Att spela på den är en grym upplevelse då bilden är så fruktansvärd bra.

VA-Panel är som jag skrivit innan, inte optimal för gamingskärmar. Denna skärm har de dock gjort riktigt snabb. Med en responstid på 1 ms och uppdateringsfrekvens på 144 Hz så kommer gamingupplevelsen vara grym.

De färger och detaljer som man kan se på skärmen är oändliga. Med en välvd form så blir upplevelsen också mer uppslukande. Det är inte alla som gillar välvda skärmar men gör du det så är denna ett måste. Dessutom är den hela 34″ vilket också gör upplevelsen bättre.

AOC CU34G2X/BK passar för dig som vill ha en premium gamingskärm med grym bildkvalitet men ändå anpassad för gaming.


5. ASUS ROG STRIX XG248Q

➕ TN-Panel

➕ 1 ms responstid

➕ 240 Hz!!!

➖ 1080p-upplösning

ASUS ROG STRIX XG248Q är en grym gamingskärm med otroligt snabb uppdateringsfrekvens (240 Hz).

Med den snabba uppdateringsfrekvensen och responstiden så är den optimal för spel som Counter Strike Global Offensive. Det är inte många skärmar som har en uppdateringsfrekvens på 240 Hz. Bilden och spelet blir då mer uppdaterad och du kommer ha en fördel gentemot de andra spelarna.

Upplösningen är tyvärr “bara” 1080p, men det är en uppoffring man får göra ifall man vill få en datorskärm för gaming.

Dessutom så tillkommer 3 år premiumgaranti från Asus.


Hur har jag tänkt när jag gjort listan?

Jag har försökt att kolla på så många olika faktorer som möjligt för att hitta den bästa gamingskärmen 2023.

De viktigaste faktorerna har dock varit pris, responstid och uppdateringsfrekvens samt upplösning. Det är de sakerna som jag anser är viktigast när man köper en datorskärm för gaming.

Jag är nöjd med listan över den bästa gamingskärmen 2023, hoppas du är det också!

Läs gärna också: bästa gaming musmattan och bästa gaming routern.

Allt gott, Oliver