Bästa gamingmus 2022 – bästa datormus för gaming

Senast uppdaterad november 20, 2022 av Oliver

Att köpa en datormus för gaming kan vara väldigt svårt, speciellt om du spelar vissa spel som kräver vissa funktioner. Ska du spela League of Legends så kanske du vill ha en mus med flera sidoknappar. Ska du däremot spela snabba FPS-spel som Counter Strike så vill du ha en gamingmus med hög uppdateringsfrekvens. För att hjälpa dig hitta i denna djungel så har jag satt ihop listan bästa gamingmus 2022.

Äntligen har den stora rean BLACKWEEK dragit igång! För att du enkelt ska kunna hitta de bästa erbjudandena har jag tagit fram en särskild artikel som listar de bästa erbjudandena. Klicka här för att komma dit!

Idag finns det ganska bra gamingmöss som är billiga. Vill man dock ha en riktigt bra datormus för gaming så behöver man lägga upp mot 1000 kr på den.

Här nedan har du en tabell över bästa gamingmusen 2022. Därefter har du lite fördelar som en gamingmus har och vad du bör tänka på innan du köper en. Avslutningsvis så går jag igenom produkterna mer ingående och ger min syn på dem.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell&Company och Webhallen.

1. Asus ROG Gladius II Origin - bästa gamingmusen 2022

2. Logitech G Pro - bästa trådlösa gamingmus 2022

3. Steelseries Rival 600 - prisvärd gamingmus

4. Logitech G502 Hero - populär gamingmus

5. Logitech G305 Lightspeed - bästa budget gamingmus 2022

Vilka fördelar har en gamingmus?

En datormus som är anpassad för gaming är såklart bättre att ha än en vanlig datormus ifall du vill gamea. Det säger sig självt.

Här kommer de största fördelarna till varför man ska välja en gamingmus.

 • Ergonomi och grepp
 • DPI
 • Extra knappar på musen
 • Utseende och belysning

Ergonomi och grepp

En gamingmus är designad och byggd för gaming. Det innebär att formen på gamingmusen är anpassad för att din hand ska vara i en bra position när du gamear.

Som gamers så brukar man sitta många timmar framför datorn och det är då viktigt att din hand har en bra position. Risken blir annars att du riskerar skador och andra tråkiga saker.

Ifall du inte tidigare testat en gamingmus så kommer du märka stor skillnad. Rörelserna blir mer naturliga och snabbare samt du klarar av att spela längre.

DPI

DPI är på engelska “dots per inch”. Det är kort och gott hur känslig musen är för rörelser. En hög DPI innebär alltså att musen är känslig. Det kommer då krävas en mindre rörelse för att muspekaren ska röra sig.

Vanligtvis kan du ställa in vilken DPI du vill ha eller välja på vissa förvalda alternativ. På en gamingmus kan du oftast ha en mycket högre DPI än vad du kan få på vanliga datormöss.

Extra knappar på musen

Vissa spel kräver många knapptryck. Då ges också ofta möjligheten att genom inställningar styra vilken knapp som gör vad.

Kräver spelet många olika knappar så kan det vara bra att ha några extra knappar på musen. Många gamingmöss har därför knappar på sidan där du har tummen. Då kan du lätt komma åt dem och trycka på dem.

Hur många extra knappar gamingmusen har kan skilja sig lite åt. Generellt sett har billiga gamingmöss färre knappar än dyra gamingmöss.

Med extra knappar på musen så kan du också själv välja ifall du vill använda gamingtangentbordets knappar eller musens. I vissa fall behöver du använda både och för att kunna göra allt som spelet kräver att du ska göra.

Hur många knappar du behöver ha beror på vilket spel du spelar. Exempelvis League of legends kan kräva en del knappar.

Utseende

En gamingmus brukar ha snygg och cool belysning. Vanliga datormöss har sällan någon belysning.

Att ha gaming gear i din gaminghörna som har belysning ser oftast riktigt coolt ut. Sitter du och spelar när det är mörkt så är det dessutom praktiskt. Då kan du exempelvis se sidoknapparna på musen lättare.

Dessutom brukar flera av mössen ha flera olika färger som du kan välja bland.

Bästa gamingmusen 2020

Vad behöver man tänka på innan man köper en gamingmus?

Precis som när du köper annan gaming utrustning så behöver man tänka igenom en del saker.

Trådlös eller trådbunden

För några år sedan var det enda man kunde få tag i, gamingmöss med kabel. Eller ja, det fanns trådlösa alternativ men de var inte tillräckligt precisa och snabba som en mus med kabel.

Trådbunden gamingmus

En trådbunden gamingmus är ett säkert val som mest sannolikt kommer att bli ett bra sådant. Även om det kommer fler och fler trådlösa möss så lär de trådbundna fortsatt vara kvar under lång tid. För att trådbundna gamingmöss ska försvinna så behöver det bli ett bredare sortiment av trådlösa. Det behöver också bli billigare.

En trådbunden gamingmus har som största fördel att kommunikationen mellan mus och dator är väldigt säker. Den riskerar inte att krångla på samma sätt då det ju går en sladd mellan dem. Den är också generellt sätt snabbare och har lite bättre prestanda.

Trådlös gamingmus

Idag är de trådlösa gamingmössen riktigt bra. Det kommer fler och fler ut på marknaden.

I början var det största problemet med trådlösa gamingmöss att batteritid var kort. Idag är den mycket längre och vissa möss har upp till 48 h batteritid.

Dessutom har det på senare tid dykt upp gaming musmattor där musen trådlös kan laddas. Det är i princip samma teknologi som när du laddar din mobil trådlös genom att lägga ned på en platta.

Vissa trådlösa möss är idag faktiskt snabbare än de trådbundna. Dock kostar de mycket mer. I takt med att teknologin blir vanligare så lär dock prislappen gå ner.

Personligen tror jag detta är framtiden inom gamingmöss. Varför skulle man vilja ha en gamingmus med sladd när man kan ha en utan sladd?

Läs gärna också: bästa gaming musmatta.

Vilket grepp håller du musen på?

Tro det eller ej men det greppet som man håller musen med kan skilja sig åt från person till person. En del gillar att hålla långt bak på musen medan en del håller runt hela musen.

Fundera på hur du själv brukar ha handen. Har du stora händer så vill du kanske ha en lite större mus och tvärtom ifall du har små.

De allra flesta gamingmössen funkar dock perfekt till dig oavsett vilket grepp du har. Håller du dock på något riktigt konstigt sätt eller har väldigt stora/små händer så kan det dock vara bra att ha med sig det när man kikar på en gamingmus.

Antal sidoknappar och DPI

Hur många sidoknappar man vill ha på sin mus är också viktigt att tänka på. Spelar du spel där du behöver många extra knappar så bör du skaffa en gamingmus som har det.

Likaså med DPI, behöver du ha väldigt hög DPI så håll utkik efter det också.

Vilka spel du ska spela

Olika spel kräver lite olika funktioner. En sak som vi redan nämnt är ju sidoknapparna. En del spel kräver fler sidoknappar exempelvis MOBA-spel.

Tyngden som man vill ha på musen kan också skilja sig åt från spel till spel. I spel där du vill göra snabba rörelser så kan det vara viktigt att ha en lätt mus. Spel som är FPS (first person shooter) är exempel på spel där detta kan vara viktigt.

Hur känslig musen är kan också spela roll. Lirar du snabba spel där du gör stora rörelser så vill du kanske ha en hög DPI. Detta eftersom du då slipper göra så jättestora rörelser.

Vilken sensor ska gamingmusen ha?

Det finns idag flera olika sensorer som gamingmöss kan ha. Tillverkare försöker ständigt framhålla sin egna som den bästa.

Idag har dock sensorerna en väldigt hög upplösning (DPI) som gör att man inte känner någon skillnad. Det är nästan omöjligt att känna någon skillnad på dessa höga nivåer i DPI som gamingmössen idag har.

En gamingmus med en bra sensor som klarar av hög DPI är något du bör leta efter. Nästan alla gamingmöss har idag en DPI på över 1500 och det är tillräckligt. Att känna skillnad på 12000 DPI och 16000 DPI är nästan omöjligt så de nivåerna är därför inte nödvändiga.

Optisk eller lasersensor?

De två vanligaste typerna av sensorer är optisk och laser. Lasersensorer är extremt noggranna och precisa. De är så noggranna att det kan bli ett problem.

Har du en lasersensor på en mus och du använder den på en musmatta gjord av tyg så dyker det upp ett problem. Problemet är att sensorn börjar skanna av ojämnheter i texturen på musmattan. Det kan innebära störningar och att muspekarna kanske inte rör sig exakt som du vill vid vissa tillfällen.

De flesta lasersensorer har dock blivit bättre men för gaming så är optiska sensorer att föredra.

Optiska sensorer är inte noggranna när de skannar av underlaget och därför sker inte några störningar.

Nästan alla gamingmöss har idag optiska sensorer så du behöver inte nödvändigtvis titta jättenoga efter det.

Inbyggd belysning i gamingmusen?

Gamers älskar belysning i olika färger. Det får “gaminghörnan” att se cool ut, därför bygger tillverkare in RGB-belysning i mössen.

Har du tangentbord och datormus från samma tillverkare kan du ibland synka RGB-belysningen så att de lyser likadant. Det är inte alla modeller som det går att göra på, men ifall det går bör du definitivt prova.

Hos vissa trådlösa gamingmöss kan du stänga av eller dra ned på belysningen för att spara batteri.

Det är dock inte alla som gillar belysningen då det kan störa när man spelar. Jag har inga problem med det, jag tycker endast att de lyser upp och gör spelupplevelsen bättre.

Polling rate (uppdateringshastighet)

Polling rate skulle man kunna översätta till uppdateringshastighet på svenska. Det är hur snabbt ofta/snabbt musen rapporterar sin position till datorn. En snabb uppdateringshastighet är bra att ha för snabba spel där reaktioner är viktiga, exempelvis Counter Strike Global Offensive och Fortnite.

Ju snabbare uppdateringshastigheten är desto mindre “lagg” är det mellan att du rör musen till att muspekaren följer med.

USB-porten på datorer har vanligtvis en uppdateringsfrekvens på 125 Hz. Tillverkarna har dock lyckats komma runt det och “överklocka”, så nu kan vissa gamingmöss komma upp till 1000 Hz.

125 Hz innebär att den uppdaterar varje 8 ms. 1000 Hz innebär att den uppdaterar varje 1 ms. Det vanligaste bland e-sport proffs är en uppdateringsfrekvens på 500 Hz eller 1000 Hz.

Hur har jag tänkt när jag tagit fram listan bästa gamingmus 2022?

För att ta fram listan bästa gamingmus 2022 så har jag tagit hänsyn till flera olika faktorer. Faktorerna är för många för att nämna alla men de viktigaste är pris, prestanda och trådlös/trådbunden.

Jag är nöjd med listan och förhoppningsvis är den till bra hjälp när ni ska köpa en datormus för gaming.

Bästa gamingmus 2022

Det finns extremt många gamingmöss ute på marknaden idag. Därför tänkte jag genom denna lista guida er genom djungeln för att du ska få den bästa gamingmusen 2022.

1. Asus ROG Gladius II Origin – bästa gamingmusen 2022

 • Upp till 12000 DPI.
 • RGB-belysning.
 • Avtagbar och utbytbar micro USB-kabel.
 • Brytarna kan bytas ut.

Asus ROG Gladius II Origin är den bästa gamingmus 2022. Den har en grym uppdateringsfrekvens på 1000 Hz och en skön design.

Gamingmusen är utrustad med gummi på kanten och sidorna för att du inte ska tappa greppet. I spel där du gör snabba rörelser är det extra viktigt att handen har ett bra grepp.

Musen har en optisk sensor och brytarna från Omron kan bytas ut för att justera känslan på knapparna.

RGB-belysningen är riktigt schysst och den kan du ställa in som du vill ha den. Den går dessutom att synka med andra Asus-produkter.

Något som jag verkligen gillar med denna mus är att alla musens inställningar sparas. Detta gäller även om du ansluter den till en annan dator. Känslan och inställningarna för musen kommer därför alltid finnas kvar oavsett vilken dator du spelar på.

Asus ROG Gladius II Origin passar dig som vill ha den bästa gamingmusen 2022. En grym design och känsla gör att din spelupplevelse kommer bli grym.


2. Logitech G Pro – bästa trådlösa gamingmus 2022

 • Upp till 16000 DPI
 • Trådlös med batteritid upp till 48 timmar
 • Väger extremt lite (80 g)
 • Grym sensor

Logitech G Pro är den bästa trådlösa gamingmus på denna listan. Den är framtagen tillsammans med 50 E-sport proffs vilket säger en del om kvaliteten. Gamingmusen är byggd för dig som vill ha det bästa och vill kunna tävla.

Denna gamingmus har en grym sensor som är den bästa på marknaden. Det gör att den klarar av snabba rörelser och precisa, vilket är grymt för spel som Counter Strike Global Offensive.

Det finns totalt 8 olika knappar som kan programmeras och ställas in. Musen ger också möjlighet att ställa in 5 olika profiler som den sedan minns. Det gör att du kan göra olika inställningar för varje spel. Perfekt för dig som spelar olika typer av spel där mus-inställningarna skiljer sig åt.

Att göra snabba rörelser med denna mus är inte alls svårt då den är väldigt lätt. Den väger endast 80 gram. Dessutom kan du ställa in DPI:n mellan 100 och 16000.

Skönast med denna gamingmusen är nog att man slipper sladden. Batteritiden är 48 timmar vilket man klarar sig gott på innan man behöver ladda. Laddas gör den med en micro USB-kabel som tillkommer.

Logitech G Pro passar dig som vill ta din gaming till nästa nivå. Musen används av många proffs och du bör göra likaså.

3. Steelseries Rival 600 – prisvärd gamingmus

 • Dubbla optiska sensorer
 • RGB-belysning
 • Möjlighet att göra musen tygnre med extra vikter.

Steelseries Rival 600 är en väldigt prisvärd gamingmus som har dubbla optiska sensorer. En av sensorerna är en djupsensor gör att höjden som krävs för att flytta musen är mer exakt. Den går också att ställa in.

RGB-belysningen är grym. Det finns möjlighet att få belysning i 8 olika zoner på musen. Det kan du också givetvis ställa in hur du vill ha det.

Ett skönt silikongrepp på sidorna gör också att greppet blir bra. DU riskerar inte att tappa det när du spelar.

Den har också 7 stycken mekaniska knappar som du kan programmera och ställa in.

Något som är grymt med denna gamingmus är att det tillkommer extra vikter. Vill du alltså göra den tyngre, vilket vissa vill så finns alltså möjligheten till det.

Tyckte själv att den låg väldigt skönt i handen och då gillar jag lite större gamingmöss.

Steelseries Rival 600 passar dig som vill ha en lite större gamingmus med möjlighet att göra den tyngre. Den har grymma optiska sensorer och kommer ta din gamingupplevelse till nästa nivå.


4. Logitech G502 Hero – populär gamingmus

 • Extremt populär
 • Upp till 16000 DPI
 • Totalt 12 stycken knappar
 • Kan läggas till extra vikter

Logitech G502 Hero är den mest populära gamingmusen bland gamers. Mycket tack vare att den är prisvärd och har bra prestanda.

12 stycken knappar gör att du kan vara säker på att du har tillräckligt med knappar för alla spel. Även här går det att ställa in och spara inställningarna i 5 olika profiler. Jag tyckte det var väldigt skönt att spela League of Legends med denna musen då den hade så många knappar.

DPI:n går att enkelt ställa in från 100 till 16000 genom en knapp på musen.

Musen är lite tyngre än flera andra modeller då den väger 121 gram. 121 gram är dock inte tungt och det är svårt att känna skillnad på olika modeller när de bara handlar om gram.

Vill man göra den ännu tyngre så finns det 5 stycken extra vikter på 3,6 g styck.

RGB-belysningen på musen är också riktigt bra.

Logitech G502 Hero passar dig som vill ha en gamingmus i prisklassen mellan. Den är extremt prisvärd och ger dig en väldigt bra spelupplevelse. Passar bra till alla olika spel.


5. Logitech G305 Lightspeed – bästa budget gamingmus 2022

 • Två knappar
 • Trådlös
 • Hero-sensor

Logitech G305 Lightspeed är den bästa budget gamingmus 2022. En väldigt prisvärd gamingmus som inte är särskilt dyr.

Logitech G305 Lightspeed har två stycken knappar som kan programmeras. Två stycken knappar är mer än tillräckligt för de flesta spel.

Med ett AA-batteri kan du spela ca 250 timmar innan det är dags att byta.

Detta är en kanon gamingmus för dig som vill ha ett budgetalternativ.


Läs gärna också: Bästa gaming tangentbord och bästa gamingskärmen.

Allt gott, Oliver

2 svar på ”Bästa gamingmus 2022 – bästa datormus för gaming”

Lämna en kommentar