Bästa gamingdatorn 2023 – bästa datorn för gaming 2023

Senast uppdaterad september 20, 2023 av Oliver

Vanliga datorer är sällan bra anpassade för gaming, därför klarar de endast av de lägsta inställningarna i krävande spel. Med en riktig gaming dator så kommer du inte längre behöva spela med de lägsta inställningarna, utan snarare de högsta. Att hitta den perfekta gamingdatorn 2023 kan dock vara svårt eftersom det finns så många ute på marknaden. Därför har jag satt ihop listan bästa gaming datorn 2023 och lite annan viktig information.

Här nedan kommer en tabell på min lista av den bästa gamingdatorn 2023. Därefter kommer en hel del nyttig information om vad som är bra att tänka på innan man köper en gamingdator. Avslutningsvis så går jag in mer detaljerat på de olika produkterna och ger min syn på dem.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Komplett.

1. Webhallen Config Core - bästa gamingdatorn 2023

2. Komplett-PC a115 - bästa budget gamingdatorn 2023

3. Acer Nitro N50-640 - bästa gamingdatorn under 15000 kr

4. MSI MPG Infinite X2 13FUF-045EU - bästa streaming datorn 2023

Vad ska man tänka på innan man köper en gaming dator? 

Ska du ha en dator som är anpassad för spel så är det inte bara att gå och köpa första bästa datorn. Iallafall inte om du vill spela på de högsta inställningarna. Här kommer därför lite saker som det kan vara bra att tänka på innan man köper den bästa gaming datorn 2023. 

För dig som snabbt vill få en överblick över viktiga saker att tänka igenom innan du köper en gamingdator så har jag gjort en tabell. Vill du läsa mer i detalj om de olika faktorerna så scrolla vidare!

FaktorBeskrivning
Stationär vs. Bärbar GamingdatorVälj mellan en stationär eller bärbar gamingdator beroende på dina behov och preferenser för prestanda och portabilitet.
Bygga själv vs. FärdigbyggdBestäm om du vill bygga din egen gamingdator för att få mest valuta för pengarna eller köpa en färdigbyggd för enkelhet och snabbstart.
Komponentens ÅlderVälj komponenter som tillhör den senaste släppta serien för att säkerställa att din dator inte blir föråldrad snabbt.
GrafikkortGrafikkortet är avgörande för bra grafikinställningar i spel. Jämför prestandan mellan olika modeller och märken, som AMD och NVIDIA.
ProcessorProcessorn är viktig för uppgifter som videoredigering. Även om den inte är lika viktig för spel, bör den ändå vara på en tillräckligt hög nivå.
SSD-diskEn SSD-disk är viktig för att snabba upp laddningstider i spel. Den förbättrar övergripande prestanda och användarupplevelse.
KylningGamingdatorer kan generera mycket värme, så bra kylningssystem och fläktar är viktiga för att undvika överhettning och prestandaförlust.
LjudnivåMånga gamers uppskattar tysta datorer. Kontrollera att datorn inte låter högt, särskilt när den arbetar med hög belastning.

Stationär eller bärbar gaming dator

Ja, hur vet man egentligen om man ska en stationär eller bärbar gaming dator? Det är inte lätt för mig att svara på då det handlar om vad du själv gillar mest. Det finns dock fördelar och nackdelar med de olika alternativen som kan vara bra att tänka på. 

En stationär dator har stabilare och starkare komponenter än en bärbar dator. Eftersom du betalar för att den ska vara liten och bärbar så faller det sig naturligt att en bärbar dator inte kan ha samma prestanda som en stor stationär dator. Eftersom prestanda är viktigt för en gaming dator så är en stationär dator för gaming optimalt.

Du kan inte byta ut delar och komponenter lika lätt i en bärbar dator som i en stationär. Efter ett par år så kanske du vill uppgradera vissa delar i din dator. Det kan du enkelt göra själv med en stationär dator medan det knappt är värt att uppgradera en del i en bärbar dator. Då är det mer lönt att köpa en ny.

En bärbar gaming dator är enkel att ta med sig och väldigt smidig att använda. Reser du mycket och samtidigt vill spela så är en bärbar dator ett måste. Att släpa runt på en stationär dator är mer eller mindre omöjligt. 

En stationär gaming dator är att föredra för de allra flesta gamers men för de som vill resa runt så är en bärbar gaming dator bäst. 

FaktorStationär är bättreBärbar är bättre
PrestandaJaNej
UppgraderingsmöjligheterJaNej
FlexibilitetNejJa
Resande och spelandeJaJa

Är du mer intresserad av en gaminglaptop så kan du läsa min lista på de bästa gaminglaptops.

Bygga sin egen dator eller köpa en färdigbyggd dator?

Att bygga sin egna gamingdator kommer att innebära att du får mest för pengarna. Däremot ska det sägas att det många gånger faktiskt är värt att köpa en färdigbyggd gamingdator, särskilt om den är på rea. Att bara kunna sätta in sladden och sedan börja spela är en otroligt skön känsla. Därför väljer jag personligen att köpa en färdigbyggd gamingdator då den inte nödvändigtvis behöver kosta så mycket mer än om jag bygger den själv. 

Enklast kan diskussionen om man ska bygga sin egen dator eller köpa en färdigbyggd sammanfattas genom följande tabell:

FaktorBygga datorn själv Köpa färdigbyggd dator
Valuta för pengarnaJaNej
Bequämlighet och snabbstartNejJa

I min lista över den bästa gamingdatorn 2023 så kommer jag bara att ta sikte på färdigbyggda datorer. Det blir väldigt svårt annars att jämföra vilken gamingdator som är bäst i test 2023.

bästa speldatorn

Framtidens speldator

Idag utvecklas saker extremt snabbt och det gäller i allra högsta grad gamingbranschen. Det släpps ständigt nya spel som kräver ny teknologi och starkare prestanda. 

Att förutse exakt vad som kommer att släppas i framtiden och på vilket sätt det kommer förändra datorbranschen är svårt. Däremot brukar jag personligen se till att jag köper den nyaste modellen av de olika komponenterna. Det behöver inte vara den dyraste modellen men den ska iallafall tillhöra den senaste släppta serien. Då vet jag att jag har den senaste teknologin i komponenten, vilket gör att modellen inte lär bli för gammal inom de närmsta åren. 

Är du en gamer så vet du att man ofta hoppar runt och provar nya spel. Därför kan det vara bra att ta i lite extra när man köper en gaming dator, även om man inte spelar krävande spel. Man vet ju nämligen inte vilka spel man kommer att spela i framtiden. 

Grafikkort – viktigaste komponenten i en gaming dator

Ska man välja ut den enskilt viktigaste komponenten i en bra gaming dator 2023 så är det grafikkortet. 

Varför är grafikkortet så viktigt i en bra gaming dator? Jo, för att ett spel kräver ofta bra grafikinställningar. Grafikkortets uppgift är precis som det låter, att leverera grafik som sedan visas på en gamingskärm. 

Är det en gaming dator du vill ha så ska du främst jämföra grafikkortets prestanda mellan de olika gaming datorerna. 

Inom grafikkorts-branschen finns det två giganter, AMD och NVIDIA. Enkelt förklarat så kan man säga att AMD är mer prisvärd när det kommer till budget och mellanprisklassen. NVIDIA har bättre prestanda och deras bästa grafikkort är i en helt annan klass. 

bästa gamingdatorn

Processor och SSD-disk

Processor och SSD-disk är också viktiga. Processorn är ju själva kärnan i en dator. Den är extremt viktigt för den som kanske också vill redigera videos/bilder. Den är dock inte lika viktig för dig som bara tänk spela på datorn. 

En helt okej processor behöver man dock ha, även om man bara ska spela spel. 

Att gamingdatorn har en SSD-disk är också viktigt. Idag är SSD-diskarna nämligen mycket snabbare än vanliga hårddiskar. I spelsammanhang så förkortar en bra SSD, laddningstiderna avsevärt. Att starta igång spelen kommer alltså att gå mycket snabbare och har du inte haft en SSD-disk innan så kommer det bli en “aha” upplevelse. 

En gamingdator behöver bra fläktar

En dator som används för gaming går ofta på nära maxkapacitet. Detta eftersom spelen idag är så oerhört krävande och verkligen sätter datorns delar på prov.

Då komponenterna i datorn jobbar för fullt så blir de också väldigt varma. Blir komponenterna för varma så kan de faktiskt gå sönder eller förlora lite av sin prestanda. För att kyla av komponenterna kan man därför använda sig av fläktar som sitter inuti datorn samt att datorns design skapar ett naturligt luftflöde. De allra flesta färdigbyggda datorerna har fläktar inbyggda eller annan form utav kylning så det behöver man som konsument sällan tänka på. 

Att datorn ska vara tyst, även om den går på högvarv är något som gamers brukar värdesätta. Alla vet ju hur jobbigt det är att spela när datorn låter som ett kraftverk. En del datorer använder sig av komponenter som är särskilt tysta. Idag ska det dock sägas att datorerna är tystare generellt än vad dem var förr. Det kan dock vara värt att kolla så att man inte köper en dator som låter som ett kraftverk, ifall det är något man värdesätter.

Bästa gaming datorn 2023

Ja, vilken är egentligen bästa speldatorn 2023? Nu kommer äntligen hela listan med lite kommentarer kring de olika gaming-datorerna.

När jag har gjort listan så har jag kollat på gamingdatorns komponenter och priset samt kundrecensioner. Jag har inte fysiskt testat produkterna på listan.

Vilken gamingdator är bäst i test? Läs vidare här nere.

1. Webhallen Config Core – bästa gamingdatorn 2023

 • Kraftfull spelprestanda
 • Mycket minne och lagring
 • Trådlös anslutning och snygg design

Webhallen Config Core är den bästa gamingdatorn 2023. Datorns kraftfulla grafikkort och processor i relation till priset gör den väldigt prisvärd. Priset är det bästa med datorn. I en tid där gamingdatorer flyger iväg till hisnande priser så är denna ändå överkomliga för många spelentusiaster. Till stor del är det därför som den placeras som nummer 1 på listan.

Denna kraftfulla dator är utrustad med en AMD Ryzen 5 7600-processor med 6 kärnor och 12 trådar som levererar en snabb klockfrekvens på 3.8 GHz. Tillsammans med ett imponerande ASUS GeForce RTX 3070-grafikkort med 8 GB minne ger den en enastående grafisk prestanda för spel och kreativa uppgifter.

För minne har den Kingston Fury Beast RGB 32 GB DDR5 RAM med en hastighet på 5600 MHz, vilket säkerställer smidig multitasking och snabba prestanda. Dessutom har den en SSD-disk med 1 TB lagringskapacitet, vilket ger tillräckligt med utrymme för dina spel och filer.

Detta system är byggt på ett ASUS PRIME B650M-A WIFI II moderkort med inbyggt Wi-Fi 6 och Bluetooth 5.2 för trådlös anslutning. Kylningen hanteras av en effektiv be quiet! Pure Rock 2-kylare och datorn drivs av ett pålitligt Cooler Master MWE Gold 650 V2 nätaggregat.

Chassit är ett Phanteks Eclipse G360A med tempererat glas och belysning, vilket gör datorn snygg och spektakulär. Med denna imponerande kombination av komponenter är denna dator redo att hantera dina krävande uppgifter och leverera en fantastisk spelupplevelse.


2. Komplett-PC a115 – bästa budget gamingdatorn 2023

 • Kraftfulla komponenter
 • Effektiv kylning
 • Budgetvänlig

Komplett-PC a115 är den bästa budget gamingdatorn 2023. Vad som räknas som “budget” eller “billigt” skiljer sig såklart beroende på vem man frågar. Gamingdatorer kostar dock mer än vanliga datorer och i denna dator får du allt du behöver för gaming för ett lågt pris. Att hitta billigare datorer som är byggda för gaming är svårt då grafikkort är dyra.

Trots sitt prisvärda erbjudande är denna dator utrustad med imponerande komponenter som en AMD Ryzen 5 5600-processor, XFX Radeon RX 7600-grafikkort, och SSD med 1TB lagring. Dessa komponenter ger dig tillräcklig prestanda för att hantera de nya spelen. Be Quiet PURE ROCK 2 FX-kylaren ser till att din dator håller sig sval, vilket är avgörande för långvarig och stabil prestanda. ASUS TUF GAMING B550-PRO moderkortet ger stöd för DDR4-minne, PCIe 4.0, och inkluderar även ett AX200 WIFI-kort för trådlös anslutning. Med kraftfulla komponenter och effektiv kylning erbjuder denna budgetvänliga gamingdator en imponerande spelupplevelse utan att spräcka din plånbok. Den är ett utmärkt val för spelentusiaster med begränsad budget.


3. Acer Nitro N50-640 – bästa gamingdatorn under 15000 kr

 • NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti
 • Intel I5-12400F
 • Väldigt prisvärd och gjord för spel

Acer Nitro N50-640 är en prisvärd dator för dig som vill ha den bästa gamingdatorn under 15000 kr.

Den är utrustad med ett mycket bra grafikkort i form av NVIDIA GeForce RTX 3060. Datorns processor heter I5-10400F och kommer från Intels 12:e generation. Tillverkaren har sparat in lite på processorn. Det är tydligt att det mesta av krutet lagts på grafikkortet men det är naturligt då det är en gamingdator. Dessutom finns det en bra mängd RAM-minne och SSD. Datorn har dessutom en mycket bra kylning för att hålla komponenterna svala.

Datorn är wifi 6-kompatibel vilket innebär att den kompatibel med den senaste nätverksstandarden.

Denna dator passar dig som är på jakt efter en bra gamingdator under 15000 kr.


4. MSI MPG Infinite X2 13FUF-045EU – bästa streaming datorn 2023

 • Kraftfull streamingprestanda
 • Snabb trådlös anslutning
 • Imponerande grafik och lagring

Med en kraftfull Intel Core i7-13700KF-processor med 16 kärnor och en klockfrekvens på 3.4 GHz, levererar den smidig och effektiv prestanda för att hantera krävande streaminguppgifter.

Datorn har en omfattande nätverksanslutning med stöd för Wi-Fi 6E och Bluetooth 5.3, vilket säkerställer snabb och pålitlig trådlös anslutning. Dessutom har den ett imponerande 32 GB DDR5 RAM-minne med en hastighet på 4800 MHz och 2 TB SSD-lagring, vilket ger tillräckligt med utrymme och snabb åtkomst för dina streamingfiler och applikationer.

Med en NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti-grafikkort och 12 GB videominne erbjuder denna dator enastående grafikprestanda för att streama i hög kvalitet. Dess eleganta tower-chassi rymmer alla dessa kraftfulla komponenter och ger en snygg och funktionell design.

Denna streamingdator är den perfekta följeslagaren för dig som är seriös med din streaming och vill leverera högkvalitativa innehåll till din publik.


Frågor och svar

Hur mycket kostar en gamingdator?

En gamingdator kan kosta allt ifrån 8000 kr till 100 000 kr. Hur mycket du är beredd att betala för en gamingdator är alltså det som avgör. För det finns helt klart mängder med alternativ ute på marknaden. Vill du komma billigt undan och inte behöver ha de högsta grafikinställningarna när du spelar så hade i vart fall jag lagt mig på strax över 10 000 kr. Då kommer du kunna spela nästan alla spel med helt okej inställningar.

För den som verkligen vill få den bästa spelupplevelsen och/eller spenderar väldigt mycket tid framför datorn så bör man titta på segmentet 20 000+ kr.

Gamingdatorer för specifika typer av spel

När det kommer till att välja rätt gamingdator är det viktigt att tänka på vilka spelgenrer du älskar att spela. Olika spel kräver olika prestanda och funktioner från din dator. I den här artikeln kommer vi att utforska vad som krävs för de två populära spelgenrerna: FPS (First-Person Shooter) och MMO (Massively Multiplayer Online).

FPS-gamingdatorer: Om du är en entusiastisk FPS-spelare, är en gamingdator med hög uppdateringsfrekvens och snabb responstid på din skärm ett måste. Detta gör att du kan reagera blixtsnabbt på fiender och ha en smidigare spelupplevelse. För att få bästa möjliga resultat, överväg en dator med en kraftfull grafikkortsenhet och en processor med hög klockfrekvens. Detta hjälper dig att få den snabba och smidiga bildåtergivning som krävs för FPS-spel.

MMO-gamingdatorer: Om du älskar MMO-spel med sina stora och detaljerade världar, behöver du en gamingdator som klarar av att hantera komplexa miljöer och många samtidiga spelare. En gamingdator med en kraftfull CPU och gott om RAM är avgörande för att säkerställa att spelet inte hackar när du utforskar stora områden eller deltar i massiva slag. Dessutom kan en snabb SSD-disk minska laddningstider och ge en bättre upplevelse.

Oavsett vilken spelgenre du föredrar, är det viktigt att din gamingdator matchar dina behov. Så innan du gör ditt val, se till att tänka på de specifika kraven för de spel du älskar att spela. Med rätt gamingdator kan du ta din spelupplevelse till nästa nivå och njuta av dina favoritspel till fullo.

Prestandatestning av gamingdatorer: Vilka benchmarkverktyg är bäst?

När du investerar i en gamingdator vill du naturligtvis att den ska leverera imponerande prestanda för att kunna köra de senaste spelen smidigt och utan problem. För att mäta och utvärdera din dators prestanda är benchmarkverktyg oumbärliga. Här är några benchmarkprogram som kan vara till nytta:

BenchmarkverktygBeskrivning
3DMarkMäter grafikkortsprestanda och erbjuder olika testscenarier för gaming.
CPU-Z och GPU-ZGer detaljerad information om CPU och GPU, inklusive temperaturer och klockfrekvenser.
Heaven BenchmarkGrafiskt intensivt testverktyg för att mäta grafikprestanda under olika scenarier.
UserBenchmarkMäter både grafik och CPU-prestanda och jämför resultat med andra användares system.
MSI AfterburnerEtt överklockningsverktyg med inbyggda benchmarkfunktioner för grafikkort och CPU.

Allt gott, Oliver.

5 svar på ”Bästa gamingdatorn 2023 – bästa datorn för gaming 2023”

Lämna en kommentar