Bästa gamingdatorn 2021 – bästa datorn för gaming 2021

Vanliga datorer är sällan bra anpassade för gaming, därför klarar de endast av de lägsta inställningarna i krävande spel. Med en riktig gaming dator så kommer du inte längre behöva spela med de lägsta inställningarna, utan snarare de högsta. Att hitta den perfekta gamingdatorn 2021 kan dock vara svårt eftersom det finns så många ute på marknaden. Därför har jag satt ihop listan bästa gaming datorn 2021 och lite annan viktig information.

Här nedan kommer en tabell på min lista av den bästa gamingdatorn 2021. Därefter kommer en hel del nyttig information om vad som är bra att tänka på innan man köper en gamingdator. Avslutningsvis så går jag in mer detaljerat på de olika produkterna och ger min syn på dem.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen, BilligTeknik och NetOnNet.

Webhallen kör just nu vårens största rea med grymma erbjudanden på allt från datorskärmar till el-scootrar. Passa på att fynda innan det är för sent.

1. Webhallen Config D21-0102V2 - bästa gamingdatorn 2021

2. BT Gaming AMD Rare - bästa budget gamingdatorn 2021

3. Acer Predator Orion 5000 - bästa premium gamingdatorn 2021

4. MSI MAG Infinite S 10TG-077MYS - ett bra alternativ

5. ASUS ROG STRIX G15DH - bästa gamingdatorn under 15000 kr

Vad ska man tänka på innan man köper en gaming dator? 

Ska du ha en dator som är anpassad för spel så är det inte bara att gå och köpa första bästa datorn. Iallafall inte om du vill spela på de högsta inställningarna. Här kommer därför lite saker som det kan vara bra att tänka på innan man köper den bästa gaming datorn 2021. 

Stationär eller bärbar gaming dator

Ja, hur vet man egentligen om man ska en stationär eller bärbar gaming dator? Det är inte lätt för mig att svara på då det handlar om vad du själv gillar mest. Det finns dock fördelar och nackdelar med de olika alternativen som kan vara bra att tänka på. 

En stationär dator har stabilare och starkare komponenter än en bärbar dator. Eftersom du betalar för att den ska vara liten och bärbar så faller det sig naturligt att en bärbar dator inte kan ha samma prestanda som en stor stationär dator. Eftersom prestanda är viktigt för en gaming dator så är en stationär dator för gaming optimalt.

Du kan inte byta ut delar och komponenter lika lätt i en bärbar dator som i en stationär. Efter ett par år så kanske du vill uppgradera vissa delar i din dator. Det kan du enkelt göra själv med en stationär dator medan det knappt är värt att uppgradera en del i en bärbar dator. Då är det mer lönt att köpa en ny.

En bärbar gaming dator är enkel att ta med sig och väldigt smidig att använda. Reser du mycket och samtidigt vill spela så är en bärbar dator ett måste. Att släpa runt på en stationär dator är mer eller mindre omöjligt. 

En stationär gaming dator är att föredra för de allra flesta gamers men för de som vill resa runt så är en bärbar gaming dator bäst. 

Är du mer intresserad av en gaminglaptop så kan du läsa min lista på de bästa gaminglaptops 2021.

Bygga sin egen dator eller köpa en färdigbyggd dator?

Att bygga sin egna gamingdator kommer att innebära att du får mest för pengarna. Däremot ska det sägas att det många gånger faktiskt är värt att köpa en färdigbyggd gamingdator, särskilt om den är på rea. Att bara kunna sätta in sladden och sedan börja spela är en otroligt skön känsla. Därför väljer jag personligen att köpa en färdigbyggd gamingdator då den inte nödvändigtvis behöver kosta så mycket mer än om jag bygger den själv. 

I min lista över den bästa gamingdatorn 2021 så kommer jag bara att ta sikte på färdigbyggda datorer. 

bästa gamingdatorn 2021

Framtiden

Idag utvecklas saker extremt snabbt och det gäller i allra högsta grad gamingbranschen. Det släpps ständigt nya spel som kräver ny teknologi och starkare prestanda. 

Att förutse exakt vad som kommer att släppas i framtiden och på vilket sätt det kommer förändra datorbranschen är svårt. Däremot brukar jag personligen se till att jag köper den nyaste modellen av de olika komponenterna. Det behöver inte vara den dyraste modellen men den ska iallafall tillhöra den senaste släppta serien. Då vet jag att jag har den senaste teknologin i komponenten, vilket gör att modellen inte lär bli för gammal inom de närmsta åren. 

Är du en gamer så vet du att man ofta hoppar runt och provar nya spel. Därför kan det vara bra att ta i lite extra när man köper en gaming dator, även om man inte spelar krävande spel. Man vet ju nämligen inte vilka spel man kommer att spela i framtiden. 

Grafikkort – viktigaste komponenten i en gaming dator

Ska man välja ut den enskilt viktigaste komponenten i en bra gaming dator 2021 så är det grafikkortet. 

Varför är grafikkortet så viktigt i en bra gaming dator? Jo, för att ett spel kräver ofta bra grafikinställningar. Grafikkortets uppgift är precis som det låter, att leverera grafik som sedan visas på en gamingskärm. 

Är det en gaming dator du vill ha så ska du främst jämföra grafikkortets prestanda mellan de olika gaming datorerna. 

Inom grafikkorts-branschen finns det två giganter, AMD och NVIDIA. Enkelt förklarat så kan man säga att AMD är mer prisvärd när det kommer till budget och mellanprisklassen. NVIDIA har bättre prestanda och deras bästa grafikkort är i en helt annan klass. 

bästa gamingdatorn 2021

Processor och SSD-disk

Processor och SSD-disk är också viktiga. Processorn är ju själva kärnan i en dator. Den är extremt viktigt för den som kanske också vill redigera videos/bilder. Den är dock inte lika viktig för dig som bara tänk spela på datorn. 

En helt okej processor behöver man dock ha, även om man bara ska spela spel. 

Att gamingdatorn har en SSD-disk är också viktigt. Idag är SSD-diskarna nämligen mycket snabbare än vanliga hårddiskar. I spelsammanhang så förkortar en bra SSD, laddningstiderna avsevärt. Att starta igång spelen kommer alltså att gå mycket snabbare och har du inte haft en SSD-disk innan så kommer det bli en “aha” upplevelse. 

Bra fläktar och tystgående

En dator som används för gaming går ofta på nära maxkapacitet. Detta eftersom spelen idag är så oerhört krävande och verkligen sätter datorns delar på prov.

Då komponenterna i datorn jobbar för fullt så blir de också väldigt varma. Blir komponenterna för varma så kan de faktiskt gå sönder eller förlora lite av sin prestanda. För att kyla av komponenterna kan man därför använda sig av fläktar som sitter inuti datorn samt att datorns design skapar ett naturligt luftflöde. De allra flesta färdigbyggda datorerna har fläktar inbyggda eller annan form utav kylning så det behöver man som konsument sällan tänka på. 

Att datorn ska vara tyst, även om den går på högvarv är något som gamers brukar värdesätta. Alla vet ju hur jobbigt det är att spela när datorn låter som ett kraftverk. En del datorer använder sig av komponenter som är särskilt tysta. Idag ska det dock sägas att datorerna är tystare generellt än vad dem var förr. Det kan dock vara värt att kolla så att man inte köper en dator som låter som ett kraftverk, ifall det är något man värdesätter.

Bästa gaming datorn 2021

Ja, nu kommer äntligen hela listan med lite kommentarer kring de olika gaming-datorerna.

När jag har gjort listan så har jag kollat på gamingdatorns komponenter och priset. Att datorn har SSD-disk är något jag har sett till att alla i listan har.

1. Webhallen Config D21-0102V2 – bästa gamingdatorn 2021

 • Asus Geforce RTX 3060
 • Kraftfull AMD-processor
 • Byggd för gaming

Webhallen Config D21-0102V2 är den bästa gamingdatorn 2021. Datorns kraftfulla grafikkort och processor i relation till priset gör den väldigt prisvärd.

Grafikkortet i datorn är Asus Geforce RTX 3060 och processorn är AMD Ryzen 5 3600. Av dem två är det dock grafikkortet som är det bästa, vilket det bör vara när det gäller gamingdatorer. Förutom bra grafikkort och processor så har den även 16 GB ram-minne.

Webhallen som valt komponenterna och är den som sätter ihop datorn har valt komponenter gjorda för gaming. Exempelvis är moderkortet optimerat för gaming.

Är du på jakt efter en gamingdator som kan ta din spelupplevelse till nästa nivå? Då är denna perfekt.


2. BT Gaming AMD Rare – bästa budget gamingdatorn 2021

 • GeForce GTX 1660
 • AMD Ryzen 3 3100
 • Prisvärd och billig

BT Gaming AMD Rare är den bästa budget gamingdatorn 2021. Vad som räknas som “budget” eller “billigt” skiljer sig såklart beroende på vem man frågar. Gamingdatorer kostar dock mer än vanliga datorer och i denna dator får du allt du behöver för gaming för ett lågt pris.

Grafikkortet är ett GeForce GTX 1660 (6 GB) som klarar av spel på höga grafikinställningar. Processorn är en fyrkärnig processor från AMD (AMD Ryzen 3 3100) som är ganska kraftfull. Med tanke på att detta är en budget gamingdator så är varken grafikkortet eller processorn extremt kraftfull men de håller ändå bra kvalitet.

Datorn har 500 GB SSD-disk vilket gör att uppstarten av spelen kommer att gå väldigt snabbt. Chassit har RGB-belysning som kan ställas in.

Gamingdatorn byggs av BilligTeknik och delarna har valts för att passa till gaming.


3. Acer Predator Orion 5000 – bästa premium gamingdatorn 2021

 • NVIDIA GeForce RTX 3080
 • Processorn är en Intel I7-10700K
 • Extremt snygg design

Den nya Acer Predator Orion 5000 som släpptes i februari 2021 är den bästa premium gamingdatorn 2021.

Datorn är utrustad med det nya och kraftfulla grafikkortet NVIDIA GeForce RTX 3080. Den har också en väldigt bra processormed 8 kärnor och 16 trådar i form av Intels I7-10700K. Ska du streama samtidigt som du gamear så är det inga problem för denna datorn. FPS:en i spelen sänks med ungefär 30% när du streamar men FPS:en är fortfarande väldigt bra.

Personligen tycke jag också att datorns design är väldigt cool och passar för gamers.


4. MSI MAG Infinite S 10TG-077MYS – ett bra alternativ

 • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
 • Intel Core i5-10400F
 • Nyligen releasad

MSI MAG Infinite S 10TG-077MYS är en grymt bra speldator 2021. Med sin snabbhet och kraftfullhet så kommer den leverera en grym spelupplevelse.

Grafikkortet är ett Nvidia GeForce RTX 3060 Ti som är den senaste generationen från Nvidia, med andra ord det är ett väldigt bra grafikkort. Processorn är en i5:a från Intel som stark för att sitta i en gamingdator. Har du tänkt att redigera videos i ett redigeringsprogram så duger den också okej till det. Den kan dock vara i det klenaste laget om du tänkt syssla med avancerad videoredigering.

Datorn släpptes i april 2021 och är en riktigt bra dator anpassad för spel. Den har 16 GB ram-minne och 512 GB SSD-disk vilket innebär att datorn kommer klara av att ha många applikationer igång och starta spelen snabbt.


5. ASUS ROG STRIX G15DH – bästa gamingdatorn under 15000 kr

 • Innehåller prisvärt grafikkort från NVIDIA och prisvärd processor från AMD
 • Bra kylning
 • Väldigt prisvärd

ASUS ROG STRIX G15DH är en prisvärd dator för dig som vill ha den bästa gamingdatorn under 15000 kr.

Den är utrustad med ett bra grafikkort i form av NVIDIA Geforce RTX 2060 Super. Det som får denna gamingdatorn att stå ut från mängden är att den har en väldigt bra processor. Datorns processor heter AMD Ryzen 5 3600X och passar bra för streaming. Dessutom finns det en bra mängd RAM-minne och SSD.

Datorn är dessutom utrustad med en hörlurskrok och ett bärhandtag. Små saker som kan underlätta väldigt mycket.

Denna dator passar dig som är på jakt efter en bra gamingdator under 15000 kr.


Allt gott, Oliver.

Relaterade inlägg

5 reaktioner på ”Bästa gamingdatorn 2021 – bästa datorn för gaming 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *