Bästa gaming tv 2023 – bästa tv för gaming

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

En tv idag ska inte bara visa vanliga kanaler utan man ska även kunna använda den till gaming och att titta på Youtube. Den som vill ha en tv som passar för gaming behöver hålla utkik efter ett par saker. Dessa saker samt listan bästa gaming tv 2023 hittar du i artikeln. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Amazon. Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp. Det har dock ingen inverkan på vilka produkter jag väljer att lyfta fram.

1. LG 55" OLED55CX - bästa gaming tv 2022

2. LG 55" 55UN7100 - bästa budget gaming tv 2022

3. Philips 58" LED-TV 58PUS7555 - ett bra alternativ

Tevens responstid

Har du en gamingskärm till datorn så har du säkert hört talas om en skärms responstid och hur viktig den är. Jag skulle dock säga att den är ännu viktigare för dig som spelar på datorn. För dig som spelar på tvn med konsol så är den inte lika viktig, men ändå väldigt viktig. 

Tv-skärmens responstid är nämligen ett mått på hur snabb skärmen är att följa med i snabba färgbyten. Snabba färgbyten sker hela tiden inom gaming och det är därför självklart att man vill ha en så låg responstid som möjligt.

För dig som verkligen är ute efter en så låg responstid som möjligt så bör du leta efter en tv med IPS-panel. Den vanligaste paneltypen hos en tv är VA-panel vilket är den bästa paneltypen sett till bildkvalitet. Den är dock inte lika snabb som en IPS-panel. 

Leta efter Game mode

Game mode är en funktion som stänger av onödiga bildförbättringar och istället höjer prestandan samt fokuserar på spelupplevelsen. 

Intensiva och snabba spel som exempelvis Call of Duty kräver nästan att tvn har game mode för att den ska hänga med. 

Uppdateringsfrekvensen

Uppdateringsfrekvens är hur snabbt/ofta pixlarna i skärmen uppdateras och den mäts i Hz. När man tittar på vanliga kanaler så brukar de kräva 50 Hz i uppdateringsfrekvens. I spel brukar man dock kunna ha användning av en mycket högre Hz då man vill att bilden ska uppdateras ofta. För ju oftare den uppdateras, desto snabbare kommer du kunna se motståndaren, vilket kan vara avgörande om du vinner fajten.

Sikta på en tv med 120 Hz så klarar du dig bra, oavsett vilket spel du spelar på tvn.

Här du även på jakt efter ett par PS5 hörlurar så kika in min artikel om de bästa PS5 hörlurarna.

Tv med låg input lag

Har du spelat på en äldre tv så har du säkert märkt att du klickar på konsolen men att det dröjer ett tag innan visas på tvn. Den tvn har en hög input lag. Med en tv med låg input lag så blir fördröjningen mellan knapptrycket till att det visas på skärmen kortare. 

En tv med input lag på under 30 ms är att föredra. Det ska dock nämnas att input lag inte endast beror på tvn utan även på konsolen och vilket spel du spelar. En kraftfull konsol kan därför vara bra.  

4K och Ultra HD

4K är påväg att bli standardupplösning hos dagens tv-apparater. Se därför till att skaffa det så att tvn inte blir “gammal” snabbt. 

Begreppet 4K och Ultra HD betyder egentligen samma sak. Det betyder nämligen att tvn har en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. 

Ju större tv-skärmen är desto mer nytta kommer du ha av 4K. Den får nämligen bättre skärpa och fler detaljer syns. Perfekt för dig som vill höja spelupplevelsen.  

4K är framtidens tv-format och det finns egentligen ingen anledning att inte skaffa en tv med 4K.  

Bästa gaming tv 2023

När jag har satt ihop listan så har jag tittat på pris, bild, responstid och input lag samt mycket mer. Jag har också valt att inte ta med några gigantiska eller små tv-apparater utan valt att lägga mig mellan kring de vanligaste storlekarna.

1. LG 55″ OLED55CX – bästa gaming tv 2023

  • 4K Ultra HD 3840 x 2160
  • 0,3 ms responstid
  • 120 Hz uppdateringsfrekvens

Denna TVn är ett riktigt monster när det kommer till gaming. Det är därför den i mitt test har blivit utsedd till den bästa gaming TVn 2023.

TVns processor är väldigt stark vilket innebär att den klarar av krävande spel. Den låga respons och uppdateringsfrekvensen gör också att du många gånger kommer kunna se motståndaren före dem ser dig.

Utöver att tvn är grym för gaming så är den även grym till andra saker som exempelvis kolla film och sport.

2. LG 55″ 55UN7100 – bästa budget gaming tv 2023

  • Billig
  • Låg input lag
  • 4K UHD

Denna tv passar dig som inte vill lägga så mycket pengar på en gaming tv men som ändå vill ha en tv som klarar av gaming.

TVn har ett läge som kallas HGiG-läge, vilket innebär att man tar bildmaterial från spelet och anpassar dem till tevens specifikationer. Det leder till en väldigt bra bildkvalitet, även när du spelar.

Den har också en låg input lag vilket innebär att det inte är några stora fördröjningar mellan knapptryck och att det visas på teven.

Den finns även i 65 tum hos Webhallen.

3. Philips 58″ LED-TV 58PUS7555 – ett bra alternativ

  • 4K UHD
  • Stark processor
  • Låg input lag

Denna tv från Philips är ett bra alternativ, främst för dig som är på jakt efter en tv under 10 000 kr.

Med sin starka processor och sin låga input lag så klarar den av krävande spel väldigt bra.

Den har också 4K och en väldigt bra bildkvalitet som lyfter fram detaljerna. Dessutom kan teven styras via röststyrning.

Finns I alla möjliga storlekar hos Webhallen.

Allt gott, Oliver

1 svar på ”Bästa gaming tv 2023 – bästa tv för gaming”

Lämna en kommentar