Bästa gaming tangentbord 2023 – tangentbord för gaming

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Går du i tankarna om att köpa ett gaming tangentbord? Det är det flera som är och det är faktiskt ganska svårt att hitta det bästa gaming tangentbordet. Idag finns det flera olika produkter från en massa olika tillverkare ute på marknaden. För att hjälpa dig i denna djungeln har jag tagit fram listan bästa gaming tangentbord 2023.

Här nedan har du en tabell över listan bästa gaming tangentbord 2023, där kan du snabbt se vilket gaming tangentbord som är bäst. Därefter följer en hel del information kring tangentbord och vad du bör kolla på innan du köper ett. Avslutningsvis så går jag igenom mer i detalj vad som är bra och dåligt med de olika produkterna.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company och Webhallen.

1. Asus ROG Strix Scope - Bästa gaming tangentbordet 2022

2. Razer Blackwidow Elite

3. Asus TUF Gaming K5

4. Logitech G512 Carbon

5. Logitech G915 Lightspeed

Hur mycket kostar ett bra gaming tangentbord?

Ett bra gaming tangentbord behöver klara av många olika saker, bland annat extremt många knapptryck. Ett dyrare gaming tangentbord har också en längre livslängd.

För ett riktigt bra gaming tangentbord som kommer att ge dig en fördel gentemot andra spelare behöver du lägga kring 1500 kr. Precis som med annan gaming utrustning så kan det göra dig lite bättre på spelet eller ge dig andra fördelar. Köper du däremot ett budget alternativ så har du inte riktigt den fördelen utan snarare nackdelar när du möter folk med bättre utrustning.

Vad ska man tänka på innan man köper ett gaming tangentbord?

Det finns flera olika saker man ska tänka på innan man köper ett gaming tangentbord. Precis som med många andra gaming prylar så finns det funktioner och teknologi som man bör kolla igenom.

Här går vi igenom en del saker som du behöver fundera över innan du köper ett gaming tangentbord.

Mekaniskt eller membrantangentbord

Mekaniskt och membrantangentbord är de två vanligaste typerna av tangentbord.

Membrantangentbord är det vanligaste och det är oftast billigast. Knapptrycken är tysta och det är att föredra vid kontorsarbete och liknande. De sitter även på laptops för att de tar liten plats. Lättaste sättet att se ifall det är ett membrantangentbord är att kolla på hur högt tangenterna sitter. Sitter de lågt ner så är det ett membrantangentbord då de är designade för att vara små och kompakta.

Gaming tangentbord är ofta mekaniska, eftersom de har en längre livslängd, bättre kvalitet och kortare responstid. Däremot hörs knapptrycken mycket väl, vilket kan vara störigt ifall fler än du är i rummet.

För gaming bör du ha ett mekaniskt tangentbord, de är mycket bättre för gaming. Däremot om du bara vill sitta och skriva i dokument, då ska du ha ett membrantangentbord.

I listan bästa gaming tangentbord 2023 är det nästan bara mekaniska tangentbord då de är bäst för gaming.

Mekaniska brytare

Vad är en brytare egentligen? Kort och gott är en brytare och knapparna på tangentbordet samma sak. Idag finns det flera olika brytare.

Förr använde sig alla tillverkare av brytare/knappar från företaget Cherry. Idag har dock bland annat Razer och Logitech börjat göra sina egna.

Sett över hela mekaniska tangetbords-marknaden så är fortsatt dessa två de vanligaste brytarna: Cherry MX Red och Cherry MX Brown.

Cherry MX Red

Detta är en brytare gjord för gaming. Under själva knappen så sitter det en metallfjäder. Den har ett väldigt litet motstånd vilket gör att du enklare kan trycka ned knappen. För spel där reaktioner är viktiga så är detta väldigt bra då det är lättare att trycka ned knappen. Det är även bra då du inte blir lika trött i fingrarna när du spelar.

Stora företag som Steelseries och Corsair använder sig av denna brytaren.

Cherry MX Brown

Cherry MX Brown är också byggd för gaming. Den har inget klickljud vilket gör att du inte blir störd. Det gör den även bra för de som vill skriva och göra andra saker med tangentbordet.

Den är en form av mellanting mellan Cherry MX Blue och Cherry MX Red.

Varför är mekaniska brytare bättre än membransbrytare?

För de flesta spel så används bara några få knappar på tangentbordet. De vanligaste är WASD som man brukar använda för att röra gubben framåt. Membranbrytare håller mycket kortare tid än mekaniska och när du använder ett fåtal knappar så mycket så tar de inte lång tid innan de går sönder.

Kvaliteten på de knapparna du använder blir då sämre och knapptrycken registreras då mer sällan. Det kan få förödande konsekvenser när du spelar och knappen inte registrerar knapptrycket.

Mekaniska brytare från exempelvis Cherry är byggda för gaming och klarar av en mycket högre belastning. Mekaniska brytare hos Cherry klarar upp till 50 miljoner knapptryck. Det är en hel del.

Makroknappar?

Vissa gaming tangentbord har makroknappar, det är knappar som har ett förprogrammerat kommando. När du trycker på en makroknapp kan du exempelvis köpa en viss sak i spelet.

Makroknappar är ett sätt att göra saker och ting effektivare. Istället för att manuellt sitta och göra en sak så räcker det med ett knapptryck.

Bästa gamingtangentbordet 2020

Anti-ghosting

Ghosting är ett problem ifall du spelar spel där det krävs flera knapptryck samtidigt. Det som sker då är att när du trycker på flera knappar samtidigt så registreras ingen eller bara någon enstaka. Som du säkert förstår så kan det vara förödande när du spelar.

Ghosting kan också vara bra ifall du bara vill skriva på tangentbordet. Då vill du ju inte att det ska dyka upp massa bokstäver som du av misstag har råkat trycka på.

När du letar gaming tangentbord borde du kolla efter tangentbord med 100% anti-ghosting. Då kommer det inte att vara några problem för dig, oavsett vilket spel du spelar.

Storleken på tangentbordet

Idag finns det lite olika varianter och storlekar på tangentbord. 100% tangentbord brukar tangentbord som har alla knappar och en numpad kallas. Numpaden är det som vanligtvis sitter till höger på tangentbordet och har siffrorna 0 till 9 i form av knappar.

80% tangentbord har dock börjat dyka upp mer och mer. Det innebär att man tar bort numpaden men låter resterande tangenter vara kvar. Det kan vara bra om man gillar att spela med vinklat tangentbord. Inom vissa spel som exempelvis Counter Strike Global Offensive så är det vanligt att tangentbordet är vinklat för att det är bekvämare.

Ska du ta med dig tangentbordet på olika events eller bara allmänt kommer behöva flytta runt det så kan det vara värt att köpa ett 80% tangentbord.

Jag tycker däremot att det känns bättre att ha ett 100% tangentbord ifall jag skulle behöva numpaden. Jag har knappt behövt använda den hittills, men ifall jag behöver så vill jag att den ska finnas där. Det är en smaksak.

Tangentbord med belysning?

Gamers gillar generellt belysning när de spelar. De gör spelupplevelsen roligare och ser coolt ut. Det har också blivit lite av en tävling, där snyggast gaming set up vinner. Där spelar belysningen en central roll då det ser coolt ut.

Tillverkarna har därför tagit fram hårdvara och mjukvara som gör att du många gånger kan ställa in belysningen själv. Där kan du välja vilken färg som ska lysa och ibland vart det ska lysa. Beroende på hur många zoner som kan lysa så kan man också skapa olika mönster.

Bästa gamingtangentbord 2020

Trådlöst eller trådbundet gaming tangentbord?

Detta är en ganska individuell fråga då det handlar mycket om vad du själv gillar.

Fördelen med ett trådlöst gaming tangentbord är att du enkelt kan flytta och ta med dig det. Nackdelen är att den då går på batteri, som kan ta slut mitt i en match ifall du har otur.

Har du en stationär dator så är ett trådbundet gaming tangentbord att föredra. Då slipper du oroa dig för batteritiden och kommunikationen mellan dator och tangentbord blir säkrare.

Hur har jag tänkt när jag gjort listan bästa gaming tangentbord 2023?

Jag har försökt väga in så många olika faktorer som det bara gått. Det är för många faktorer för att nämna alla men de viktigaste har varit tangentbordet funktioner, pris och belysning.

Bästa gaming tangentbord 2023

Här kommer topplistan över bra gaming tangentbord 2023.

1. Asus ROG Strix Scope -bästa gaming tangentbord 2023

 • 100% anti-ghosting
 • RGB-belysning som enkelt kan ställas in
 • Cherry MX Red brytare

Asus ROG Strix Scope är det bästa gaming tangentbordet 2023. Att spela med detta tangentbord är en oerhörd upplevelse.

Belysningen kan du ställa in i alla olika färger som finns. Dessutom kan den lysa i 10 stycken olika dynamiska effekter.

Brytarna är Cherry MX Red som vi gått igenom tidigare i artikeln. De brytarna är byggda för gaming och knapp-ljudet är inte särskilt högt. Att slippa det höga knapp-ljudet är något som iallafall jag värdesätter mycket.

Tangentbordets inställningar sparas också vilket gör att du enkelt kan byta dator utan att det ska kännas annorlunda.

Utöver de vanliga knapparna så finns det även lite specialknappar som exempelvis en tangent som stänger av allt ljud från datorn. Dessutom kan man sätta på och ta av ett handledsstöd.

Tangentbordet ansluts enkelt och snabbt med USB.

Asus ROG Strix Scope är ett självklart val för dig som vill ha det bästa gaming tangentbord 2023. Detta tangentbord kommer att ge dig fördelar i olika spel tack vare sin prestanda.


2. Razer Blackwidow Elite

 • Razers egna brytare
 • 10-key antighosting
 • RGB-belysning

Razer Blackwidow Elite är ett riktigt bra gaming tangenbord. Med ett skönt handledsstöd så kommer du att ha en bra ergonomi när du spelar.

RGB-belysningen kan styras via Razer Synapse och synkas med annan Razer Chroma utrustning. Belysningen skapar en riktigt snygg design.

Brytarna/knapparna är Razers egna och ska klara av upp till 80 miljoner knapptryck. Det är definitivt fler knapptryck än vad du kommer att klara av. Dessutom går det att sätta på ett spelmode som gör att att vissa knappar avaktiveras. Kanon eftersom ett tryckfel inte riskerar att få förödande konsekvenser.

Även här finns möjligheten att spara tangentbordets inställningar för att känslan ska vara densamma oavsett vilken dator du spelar på.

Tangentbordet ansluts enkelt via USB.

Razer Blackwidow Elite passar dig som gillar Razers produkter. Razer är ett välkänt märke och de levererar alltid bra produkter. Även detta gaming tangentbord är av högsta klass.


3. Asus TUF Gaming K5 – bästa budget gaming tangentbord 2023

 • RGB-belysning
 • 24 key anti-ghosting
 • Tål 60 ml vätska

Asus TUF Gaming K5 är det bästa budgetvalet när det kommer till gaming tangentbord. Med detta tangentbord får du allt du kan tänkas behöva för gaming samtidigt som det är billigt.

Detta tangenbord är 60 ml spillresistent vilket är grymt, skulle lite dricka hman på tangentbordet så är det inga problem.

RGB-belysningen är riktigt snygg och går att ställa in och styra via Asus egna mjukvara.

Detta tangentbord har dock membranbrytare. De är byggda för att efterlikna mekaniska brytare och lyckas i stor utsträckning med det. Med tanke på vad tangentbordet kostar så måste man dra in på något, i detta fall brytarna.

Ansluts också via USB.

Asus TUF Gaming K5 passar dig som vill ha ett billigare alternativ men som ändå gör vad den ska.


4. Logitech G512 Carbon – bästa mellanpris valet

 • RGB-belysning
 • Mekaniska brytare
 • 100% anti-ghosting

Logitech G512 Carbon är det bästa mellanpris valet. Det är inte billigt men heller inte dyrt.

Du får schyst RGB-belysning som kan ställas och styras via Logitechs mjukvara. Alla färger på färgspektrumet är tillgängliga.

Tangentbordet har mekaniska brytare vilket är kanon för gaming. Dessutom kan du avaktivera en del av knapparna, för att minska feltryckningar.

Inställningarna på tangentbordet sparas så att man får samma känsla även om man byter datorer.

Ansluts via USB till datorn.

Logitech G512 Carbon passar dig som inte vill ha det dyraste men som ändå vill ha de flesta av funktionerna som ett dyrare alternativ har. Otroligt prisvärt tangentbord.


5. Logitech G915 Lightspeed – bästa premium gaming tangentbord 2023

 • Trådlöst
 • 1 ms rapporteringsfrekvens
 • Grym belysning
 • Laddas upp helt på 3 timmar och kan användas i 30 timmar

Logitech G915 Lightspeed är ett grymt premium gaming tangentbordsom är trådlöst.

Det är det enda trådlösa tangentbord som kvalar in på listan. Batteritiden är på hela 30 timmar och den laddas upp på endast 3 timmar. Det borde därför inte vara några större problem att inte låta den ladda ur.

Belysningen är kanon. Du kan välja bland alla möjliga färger på färgspektrumet och du kan välja färger på enskilda tangenter. Att ändra färgerna på enskilda tangenter ser grymt coolt ut och är du på LAN så får det verkligen dig att sticka ut.

Brytarna är självfallet mekaniska. Ljudet som skapas av knapptrycken är varken höga eller låga. Det finns även möjlighet att ställa in hur högt eller lågt de ska låta. Jag tycker personligen att ljudet är behagligt, det låter som ett gaming tangentbord ska göra.


Läs gärna också: bästa gamingskärmen och bästa gaming musmatta.

Allt gott, Oliver

3 svar på ”Bästa gaming tangentbord 2023 – tangentbord för gaming”

Lämna en kommentar