Bästa gaming routern 2021 – router för gaming

I dagens samhälle går teknologin med stormsteg framåt. Det innebär att tidigare teknik snabbt blir för gamla och inte längre räcker till. Gaming via trådlös nätverksanslutning är krävande och det kräver den bästa gaming routern. Det är också därför jag listar den bästa gaming routern 2021 för att du enkelt ska kunna veta vilken som är bäst.

Här nedan har du en tabell på den bästa gaming routern 2021. Därefter går jag igenom vad en router är och vad du bör tänka på innan du köper en. Avslutningsvis så går jag in mer i detalj på de olika produkterna och ger min syn på dem.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen, NetOnNet och Coolshop.

1. Netgear XR500 Nighthawk - bästa gaming routern 2021
2. Linksys AC5400
3. ASUS Wireless Router RT-AX88U NORDIC - Bästa premium gaming routern 2021
4. Netgear XR300 Nighthawk - bästa budget gaming routern 2021
5. Asus - RT-AC88U Wireless AC3100 Dual-Band Gigabit Router

Hur fungerar en router?

Det är viktigt att ha lite basic kunskap kring hur en router fungerar för att kunna hänga med i artikeln.

En routers uppgift är att se till så att du kan koppla upp dig med din mobil, dator och surfplatta mot internet. Via internet kan du sedan exempelvis streama musik och spela spel. Det är då routern som fortsatt ser till att du är uppkopplad mot internet och kan göra dessa sakerna.

Routern fungerar som så att den riktar nätverkstrafiken till dit den ska. Routern består också av flera olika komponenter som har olika funktioner. Exempelvis har en router en brandvägg. En router är som en liten dator skulle man kunna säga.

Varför ska man ha en gaming router?

Är du en gamer så har du säkert varit med om att du har börjat lagga eller att internet helt försvunnit medan du spelat. Det är oftast routerns fel.

En gaming router är designad och byggd för att leverera stark och stabil uppkoppling mot internet. Du ska inte längre behöva spela med lagg eller att anslutningen bryts då och då.

Spelar du multiplayerspel så vill du verkligen inte börja lagga. Med en gaming router så minimeras den chansen då den är byggd för att kunna hantera spel. En billig vanlig router klarar inte riktigt av krävande multiplayerspel och det är då lagg uppstår.

En gaming router fungerar också utmärkt ifall du vill streama film eller musik som också är krävande. Det som skiljer en vanlig router från en gaming router är att en gaming router klarar av att leverara stabil uppkoppling även när du spelar. Utöver det så har en gaming router samma funktioner som en vanlig router.

En bra nätverkskabel är också bra att ha ifall du bestämmer dig för att inte skaffa en router. Mer om vilken den bästa nätverkskabeln är kan du läsa här.

Funktioner den bästa gaming routern bör ha

Det finns lite olika funktioner som en router bör ha för att passa till gaming.

MU-MIMO

Vad är det kanske du undrar? MU-MIMO står för Multiple user, Multiple Input, Multiple Output som är bra för dig som har flera användare som är uppkopplade samtidigt mot samma Wifi.

En vanlig och traditionell router har frekvensband som endast kan kommunicera med en enhet (dator,mobil, surfplatta osv) i taget. Med MU-MIMO teknologin kan istället varje frekvensband kommunicera med så många som 4 stycken olika enheter. Du som inte vill ha lagg, kanske tänker att om den då kommunicerar så blir uppkopplingen inte lika stabil. Det är fel, MU-MIMO teknologin ger en stabilare och jämnare uppkoppling, vilket är optimalt för gaming.

Wifi 6 – den senaste wifi standarden

Wifi 6 är den senaste wifi standarden och är optimal för gaming. Den brukar även kallas 802.11ax. Wifi 5 kallas även 802.11ac och är fortsatt den som de flesta routers använder.

Wifi 6 har mycket bättre räckvidd, hastighet och bandbredd än wifi 5. har du en äldre router som använder wifi 5 eller äldre så är det definitivt värt att uppgradera.

DumaOS

DumaOS är en programvara framtagen av Netduma och Netgear. Det är ett gränsnitt och hjälper dig att styra ditt nätverk.

Den har även funktioner som exempelvis ställa in vilken ping dina fiender får ha. Du ska även kunna spela med folk som är nära dig geografiskt. Det ska leda till mindre lagg och en bättre spelupplevelse.

QoS

QoS står för Quality of Service och är en viktig funktion för en gaming router.

Med QoS kan du bestämma hur mycket av bandbredden en viss enhet ska ha. Du kan exempelvis sätta 50% av bandbredden till din gamingdator. De andra enheterna som är anslutna får då dela på resterande 50%. På så vis kan du alltså fördela bandbredden dit den gör mest nytta.

Beamforming

Denna teknologi är till för trådlösa nätverk. En router med beamforming har ofta 4 stycken antenner på sig som man kan vinkla. Signalerna går då ifrån dessa antenner till din enhet. Eftersom du kan rikta dessa antenner hur du vill så kan du då vinkla dem mot din enhet. Det resulterar i en bättre anslutning.

En router utan beamforming skickar ut signaler åt alla håll med samma styrka. Styrkan koncentreras alltså inte åt det håll där dina enheter är.

Hastighet via routern

Hur snabb routern är avgörs också av vilken hastighet du beställt av leverantören. Beställer du 100 Mbits från exempelvis Telenor så är det juden hastigheten du vill få till datorn eller annan enhet. Enda sättet att få exakt 100 Mbits är att ha ett trådbundet nätverk där det går sladdar ut till de olika enheterna.

De allra flesta vill dock ha ett trådlöst nätverk och det är där routern kommer in i bilden. Routern skickar ut dessa 100 Mbits till de olika enheterna. Ju bättre routern är ju mer av dessa 100 Mbits når fram till enheten.

Det innebär också att den internetanslutning du har inte kan vara snabbare än vad det du faktiskt betalar för hos leverantören. Därför kan det även vara bra att ta en titt på sitt abonnemang.

Bästa gaming router 2020

Vad ska man tänka på innan man köper en gaming router?

Som med mycket annat behöver du bestämma vilka funktioner du vill att den produkt du köper ska ha. Är det något särskilt som är viktigt så bör du leta efter routers som har det. De routers som vi listar här i bästa gaming routern listan, har alla de egenskaper som passar bra för gaming.

Har du däremot något extra önskemål som exempelvis stöd för trådlös lagring så får du hålla utkik efter det på produktsidorna.

Det är också viktigt att veta ungefär hur mycket pengar du vill lägga på en gaming router. Det blir då lättare att veta vart man ska börja leta och vad man kan förvänta sig att hitta för router.

Funktionerna jag listade här ovanför är bra saker att kolla efter om du vill ha en router för gaming. Det är alla relativt nya funktioner och har routern dessa så är det en väldigt bra router som du kan ha i många år.

Har du fiber?

Det finns egentligen två olika saker man kan ha, ADSL eller fiber. Har du ADSL så behöver routern ha ett modem utöver själva routern. Det tillkommer alltså en enhet till, utöver routern.

Har du däremot fiber så kan du skippa routrar med modem då det kan kosta lite extra pengar. Lägg de pengarna istället på något annat.

Ifall det är möjligt så bör du välja fiber över ADSL då det är mer stabilt och snabbare.

Läs gärna också: bästa gaming musmatta.

Enkel installation av router

Dagens routrar kommer ofta förinstallerade och är nästan bara att stoppa in sladdarna och börja njuta av nätverket.

Är du väldigt kunnig inom routrar så kanske du vill ha en router som inte är färdigkonfiguerad. Då kan du själva göra flera val. För de allra flesta så är det på tok för avancerat dock. Alla routrar som jag listar här är därför lätta att installera.

Hur har jag tänkt kring rangordningen i listan?

Många faktorer har behövts vägas in, för många för att kunna nämna alla. De viktigaste för mig har dock varit hastighet och pris. Detta då man vill ha en router som är snabb men också prisvärd.

Bästa gaming routern 2021 – router för gaming

Att hitta den bästa gaming routern har varit svårt då det finns många bra alternativ ute på marknaden. Det är också väldigt olika faktorer som man ska väga in, exempelvis pris, funktioner och hastighet. Här kommer rangordningen.

1. Netgear XR500 Nighthawk – bästa routern för gaming

 • Kraftfull router byggd för gaming med DUMA-OS.
 • Möjlighet att prioritera trafik och se pingtider m.m.
 • Dual band (2,4/5 GHz) med hastighet upp till 2600 Mbit/s.
 • Möjlighet att dela och lagra i nätverket via 2 USB-uttag.

Netgear XR500 Nighthawk är den bästa gaming routern 2021. Mycket tack vare möjligheten att använda Duma OS. Sm jag nämnt tidigare kan du då exempelvis ställa in vilken ping dina motståndare få ha. Spelar du, precis som jag multiplayerspel så är denna router absolut bäst.

Uppkopplingen är stabil och extremt snabb. Routern är byggd för gaming och det känner man verkligen när man spelar. Spelupplevelsen är lagg-fri och grym.

4 antenner finns på routern vilket gör att du kan rikta dem åt alla olika håll. Att ha fler än 4 behövs oftast inte om du inte har alla dina enheter extremt utspridda. Även om du nu skulle ha enheterna extremt utspridda och åt alla olika väderstreck så är signalen tillräckligt stark för att ändå leverera en grym upplevelse.


2. Linksys AC5400 – stabil router för gaming

 • MU-MIMO teknik
 • Hastigheter på upp till 5,3 Gbps gör AC5400 till en av de kraftfullaste routrarna på dagens marknad.
 • Kan leverera snabbt och stabilt Wifi till flera olika enheter.
 • Finns även en app till mobilen.
 • Avancerad kryptering och brandvägg för att du ska vara säker när du är ansluten.

Är ni flera i hushållet och ni alla är anslutna till Wifi:et så är det inga problem alls. Alla skulle kunna spela krävande multiplayerspel och anslutningen skulle ändå vara grym. Nätverksanslutningen är blixtsnabb och stabil. Detta är möjligt eftersom routern har MU-MIMO och Tri-band.

Den är enkel att installera och sätta upp. Det hänger nämligen med installationsalternativ så att du ska kunna börja spela snabbt.

Med 8 antenner så går det också att rikta den åt flera håll. Det är något som jag själv tycker är väldigt bra då vi har flera anslutna enheter som är lite överallt. Då kan jag rikta en eller flera antenner mot respektive enhet.

Den har dessutom en väldigt bra säkerhet med både WPA/WPA 2 kryptering och avancerad brandvägg.

Denna router passar perfekt för dig som vill ha snabb och stabil uppkoppling även när flera enheter är anslutna.


3. ASUS Wireless Router RT-AX88U NORDIC – Gaming router med grym säkerhet

 • Wifi 6 – den senaste Wifi-standarden.
 • MU-MIMO
 • Säkerhet från Trend Micro™.
 • Hastighet upp till 6000 Mbps.

ASUS Wireless Router RT-AX88U NORDIC är ett riktigt monster med otroligt snabb hastighet. Dessutom så har de lagt mycket krut på säkerheten. Varje enhet som är ansluten blir automatiskt skyddad av deras säkerhet. De kan exempelvis blocka åtkomst till sidor som utgör ett hot mot dig.

Snygg design med guldiga detaljer tycker jag också. Skapar ett “coolt” utseende som passar bra ihop med gaming.

Hastigheten är oerhört snabb och du kan vara säker på att hastigheten inte kommer vara ett problem när du spelar. Den har också 4 stycken antenner som går att böja och vrida på åt de håll enheterna ligger.

Det finns även möjlighet att kontrollera routern via Amazon Alexa, något som jag själv tyckte var grymt. Då kunde jag bara ge den kommandon genom att prata.

En router för dig som vill att ditt internet ska vara riktigt jäkla snabbt.


4. Netgear XR300 Nighthawk – budgetvalet

 • Duma OS.
 • Gaming dashboard.
 • Hastighet upp till 1750 Mbit/s.
 • Dual band med både 2,4 och 5 GHz.

Netgear XR300 Nighthawk är en bra gaming router för dig som inte vill lägga ned mängder med pengar.

Oavsett om den är nedsatt eller inte så är det en bra gaming router i den prisklass den tillhör.

Gaming dashboarden är något som jag verkligen gillar. Där kan man bland annat enkelt fördela trafiken till de olika enheterna och se pingtider.

Hastigheten är inte lika snabb som hos de andra jag har listat men den är ändå snabb sett till prisklassen. Den har också dual band med 2,4 och 5 GHz vilket ger en stabil uppkoppling.

Räckvidden är inte fullt lika stor som de andra jag listat men för de flesta hem så funkar den bra. 3 antenner gör dessutom att du kan styra signalerna åt det håll dina anslutna enheter ligger.

Det bästa med denna router är priset, den är otroligt prisvärd.


5. Asus – RT-AC88U Wireless AC3100 Dual-Band Gigabit Router

 • 802.11ac (Wifi 5).
 • Hastigheter upp till 2167 Mbps.
 • Dual band med både 2,4 och 5 GHz.
 • MU-MIMO

Asus – RT-AC88U Wireless AC3100 Dual-Band Gigabit Router är en snabb router som har en snygg design.

Den använder sig av beamforming då den har antenner som går att rikta åt det håll de anslutna enheterna ligger.

Det finns även möjlighet att styra barnets surfande genom en föräldrakontroll. Det kan vara bra att ha när barnet är liten.

Routern är snabb men saknar tyvärr Wifi 6. Det innebär att den inte har den senaste Wifi-standarden. Hastigheten är ändå riktigt snabb och du lär inte ha några problem att spela spel eller streama filmer i 4K.


Allt gott, Oliver

Relaterade inlägg

4 reaktioner på ”Bästa gaming routern 2021 – router för gaming

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *