Bästa gaming routern 2023 – router för gaming

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

I dagens samhälle går teknologin med stormsteg framåt. Det innebär att tidigare teknik snabbt blir för gamla och inte längre räcker till. Gaming via trådlös nätverksanslutning är krävande och det kräver den bästa gaming routern. Det är också därför jag listar den bästa gaming routern 2023 för att du enkelt ska kunna veta vilken som är bäst.

Här nedan har du en tabell på den bästa gaming routern 2023. Därefter går jag igenom vad en router är och vad du bör tänka på innan du köper en. Avslutningsvis så går jag in mer i detalj på de olika produkterna och ger min syn på dem.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. Asus TUF-AX5400 - bästa gaming routern 2022

2. Netgear XR300 Nighthawk - bästa budget gamingroutern 2022

3. ASUS ROG Rapture - bästa premium gamingroutern 2022

Hur fungerar en router?

Det är viktigt att ha lite basic kunskap kring hur en router fungerar för att kunna hänga med i artikeln.

En routers uppgift är att se till så att du kan koppla upp dig med din mobil, dator och surfplatta mot internet. Via internet kan du sedan exempelvis streama musik och spela spel. Det är då routern som fortsatt ser till att du är uppkopplad mot internet och kan göra dessa sakerna.

Routern fungerar som så att den riktar nätverkstrafiken till dit den ska. Routern består också av flera olika komponenter som har olika funktioner. Exempelvis har en router en brandvägg. En router är som en liten dator skulle man kunna säga.

bästa gaming routern 2021

Vad är mesh-nätverk?

Ett mesh-nätverk ser till att du får ett heltäckande wifi som ger täckning i hela hemmet. Mesh-system brukar innehålla en router och sedan flera mesh-repeatrar. Mesh-repeatrarna placeras sedan ut på olika ställen i hemmet för att förlänga nätverkssignalen så att du har täckning över hela hemmet. Mesh-routern och mesh-repeatrarna skapar ett gemensamt trådlöst nätverk. Mesh-nätverk brukar vara ganska lätta att installera då de konfigueras med hjälp av en app.

Att köpa en mesh-router kan vara klokt om du har en stor bostad där du inte har bra wifi-täckning över hela bostaden.

Läs gärna min artikel bästa mesh routern.

Varför ska man ha en gaming router?

Är du en gamer så har du säkert varit med om att du har börjat lagga eller att internet helt försvunnit medan du spelat. Det är oftast routerns fel.

En gaming router är designad och byggd för att leverera stark och stabil uppkoppling mot internet. Du ska inte längre behöva spela med lagg eller att anslutningen bryts då och då.

Spelar du multiplayerspel så vill du verkligen inte börja lagga. Med en gaming router så minimeras den chansen då den är byggd för att kunna hantera spel. En billig vanlig router klarar inte riktigt av krävande multiplayerspel och det är då lagg uppstår.

En gaming router fungerar också utmärkt ifall du vill streama film eller musik som också är krävande. Det som skiljer en vanlig router från en gaming router är att en gaming router klarar av att leverara stabil uppkoppling även när du spelar. Utöver det så har en gaming router samma funktioner som en vanlig router.

En bra nätverkskabel är också bra att ha ifall du bestämmer dig för att inte skaffa en router. Mer om vilken den bästa nätverkskabeln är kan du läsa här.

Funktioner den bästa gaming routern bör ha

Det finns lite olika funktioner som en router bör ha för att passa till gaming.

MU-MIMO

Vad är det kanske du undrar? MU-MIMO står för Multiple user, Multiple Input, Multiple Output som är bra för dig som har flera användare som är uppkopplade samtidigt mot samma Wifi.

En vanlig och traditionell router har frekvensband som endast kan kommunicera med en enhet (dator,mobil, surfplatta osv) i taget. Med MU-MIMO teknologin kan istället varje frekvensband kommunicera med så många som 4 stycken olika enheter. Du som inte vill ha lagg, kanske tänker att om den då kommunicerar så blir uppkopplingen inte lika stabil. Det är fel, MU-MIMO teknologin ger en stabilare och jämnare uppkoppling, vilket är optimalt för gaming.

Wifi 6 – den senaste wifi standarden

Wifi 6 är den senaste wifi standarden och är optimal för gaming. Den brukar även kallas 802.11ax. Wifi 5 kallas även 802.11ac och är fortsatt den som de flesta routers använder.

Wifi 6 har mycket bättre räckvidd, hastighet och bandbredd än wifi 5. har du en äldre router som använder wifi 5 eller äldre så är det definitivt värt att uppgradera.

DumaOS

DumaOS är en programvara framtagen av Netduma och Netgear. Det är ett gränsnitt och hjälper dig att styra ditt nätverk.

Den har även funktioner som exempelvis ställa in vilken ping dina fiender får ha. Du ska även kunna spela med folk som är nära dig geografiskt. Det ska leda till mindre lagg och en bättre spelupplevelse.

QoS

QoS står för Quality of Service och är en viktig funktion för en gaming router.

Med QoS kan du bestämma hur mycket av bandbredden en viss enhet ska ha. Du kan exempelvis sätta 50% av bandbredden till din gamingdator. De andra enheterna som är anslutna får då dela på resterande 50%. På så vis kan du alltså fördela bandbredden dit den gör mest nytta.

Beamforming

Denna teknologi är till för trådlösa nätverk. En router med beamforming har ofta 4 stycken antenner på sig som man kan vinkla. Signalerna går då ifrån dessa antenner till din enhet. Eftersom du kan rikta dessa antenner hur du vill så kan du då vinkla dem mot din enhet. Det resulterar i en bättre anslutning.

En router utan beamforming skickar ut signaler åt alla håll med samma styrka. Styrkan koncentreras alltså inte åt det håll där dina enheter är.

Hastighet via routern

Hur snabb routern är avgörs också av vilken hastighet du beställt av leverantören. Beställer du 100 Mbits från exempelvis Telenor så är det juden hastigheten du vill få till datorn eller annan enhet. Enda sättet att få exakt 100 Mbits är att ha ett trådbundet nätverk där det går sladdar ut till de olika enheterna.

De allra flesta vill dock ha ett trådlöst nätverk och det är där routern kommer in i bilden. Routern skickar ut dessa 100 Mbits till de olika enheterna. Ju bättre routern är ju mer av dessa 100 Mbits når fram till enheten.

Det innebär också att den internetanslutning du har inte kan vara snabbare än vad det du faktiskt betalar för hos leverantören. Därför kan det även vara bra att ta en titt på sitt abonnemang.

Bästa gamingrouter 2021

Vad ska man tänka på innan man köper en gaming router?

Som med mycket annat behöver du bestämma vilka funktioner du vill att den produkt du köper ska ha. Är det något särskilt som är viktigt så bör du leta efter routers som har det. De routers som vi listar här i bästa gaming routern listan, har alla de egenskaper som passar bra för gaming.

Har du däremot något extra önskemål som exempelvis stöd för trådlös lagring så får du hålla utkik efter det på produktsidorna.

Det är också viktigt att veta ungefär hur mycket pengar du vill lägga på en gaming router. Det blir då lättare att veta vart man ska börja leta och vad man kan förvänta sig att hitta för router.

Funktionerna jag listade här ovanför är bra saker att kolla efter om du vill ha en router för gaming. Det är alla relativt nya funktioner och har routern dessa så är det en väldigt bra router som du kan ha i många år.

Har du fiber?

Det finns egentligen två olika saker man kan ha, ADSL eller fiber. Har du ADSL så behöver routern ha ett modem utöver själva routern. Det tillkommer alltså en enhet till, utöver routern.

Har du däremot fiber så kan du skippa routrar med modem då det kan kosta lite extra pengar. Lägg de pengarna istället på något annat.

Ifall det är möjligt så bör du välja fiber över ADSL då det är mer stabilt och snabbare.

Läs gärna också: bästa gaming musmatta.

Enkel installation av router

Dagens routrar kommer ofta förinstallerade och är nästan bara att stoppa in sladdarna och börja njuta av nätverket.

Är du väldigt kunnig inom routrar så kanske du vill ha en router som inte är färdigkonfiguerad. Då kan du själva göra flera val. För de allra flesta så är det på tok för avancerat dock. Alla routrar som jag listar här är därför lätta att installera.

Hur har jag tänkt kring rangordningen i listan?

Många faktorer har behövts vägas in, för många för att kunna nämna alla. De viktigaste för mig har dock varit hastighet och pris. Detta då man vill ha en router som är snabb men också prisvärd.

Bästa gaming routern 2023 – router för gaming

Att hitta den bästa gaming routern har varit svårt då det finns många bra alternativ ute på marknaden. Det är också väldigt olika faktorer som man ska väga in, exempelvis pris, funktioner och hastighet. Här kommer rangordningen.

1. Asus TUF-AX5400 – bästa gaming routern 2023

  • Stöder Wifi 6
  • Mesh
  • Gedigen kylning

Asus TUF-AX5400 är den bästa gaming routern 2023. Mycket tack vare sin räckvidd och dess pris. Du får en väldigt bra räckvidd för pengarna med denna routern.

Uppkopplingen är stabil och extremt snabb. Routern är byggd för gaming och det känner man verkligen när man spelar. Spelupplevelsen är lagg-fri och grym. Dessutom har routern tre olika gaminglägen som kan startas. Exempelvis kan du välja att prioritera en viss enhet, förslagsvis gamingdatorn, så att den alltid är först i kön.

6 antenner finns på routern vilket gör att du kan rikta dem åt alla olika håll. Routern har även bra kylning för att bibehålla stabilitet i prestandan.


2. Netgear XR300 Nighthawk – bästa budget gamingroutern 2023

  • Duma OS.
  • Gaming dashboard.
  • Hastighet upp till 1750 Mbit/s.
  • Dual band med både 2,4 och 5 GHz.

Netgear XR300 Nighthawk är en bra gaming router för dig som inte vill lägga ned mängder med pengar.

Oavsett om den är nedsatt eller inte så är det en bra gaming router i den prisklass den tillhör.

Gamingdashboarden är något som jag verkligen gillar. Där kan man bland annat enkelt fördela trafiken till de olika enheterna och se pingtider.

Hastigheten är inte lika snabb som hos de andra jag har listat men den är ändå snabb sett till prisklassen. Den har också dual band med 2,4 och 5 GHz vilket ger en stabil uppkoppling.

Räckvidden är inte fullt lika stor som de andra jag listat men för de flesta hem så funkar den bra. 3 antenner gör dessutom att du kan styra signalerna åt det håll dina anslutna enheter ligger.

Det bästa med denna router är priset, den är otroligt prisvärd.


3. ASUS ROG Rapture – bästa premium gamingroutern 2023

  • Fantastisk räckvidd
  • Hög säkerhet
  • Aimesh

ASUS ROG Rapture är den bästa premium gamingroutern 2023. Visst prislappen är hög men då får också en brutalt bra router. Har du tjocka betongväggar eller stor yta som behöver täckning så är detta valet för dig.

Stöd för säkra anslutningar med WPA, WPA2 och WPA2-Enterprise-kryptering. Den har även stöd för Aimesh vilket innebär att om du har fler Asus-routrar (som stöds) kan du koppla ihop dem så de funkar som ett mesh-nätverk. Stöd för MU-mimo finns också.


Allt gott, Oliver

4 svar på ”Bästa gaming routern 2023 – router för gaming”

Lämna en kommentar