Bästa gaming musmatta 2023 – musmatta för gamers

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Idag finns det flera olika gaming musmattor ute på marknaden. Det kan ibland för dig som konsument kännas som en djungel. Det kan också vara svårt att veta vad som skiljer musmattorna åt och vilken som är bäst. Därför har jag testat de olika musmattorna samt gjort research för att kunna bestämma vilken som är den bästa gaming musmatta 2023.

Artikeln är uppbyggd som så att den börjar med en tabell där du snabbt kan se rangordningen över de bästa gaming musmattorna. Därefter går jag igenom olika saker som man bör tänka på innan man köper en gaming musmatta. Sedan kommer information om de olika produkterna och till sist kommer vanliga frågor och svar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company.

1. Asus ROG Sheath Musmatta - Bästa gaming musmatta 2022

2. Logitech G240 Tygklädd musmatta

3. Arrogant Tundra Musmatta

4. Logitech Powerplay Trådlöst laddande musmatta - bästa trådlösa musmattan 2022

Hur har jag tänkt när jag har rangordnat de olika gaming musmattorna?

Jag har försökt att utgå ifrån så många olika faktorer som möjligt när jag bestämt den bästa gaming musmatta. Musmattornas egenskaper sattes sedan i relation till priset för att få en så rättvis rangordning som möjligt. Exempel på faktorer som jag utgick ifrån är pris och material.

Varför är en gaming musmatta viktig?

Att ha en gaming musmatta innebär många fördelar.

  • Den jämnar ut underlaget som är under så att det inte blir bucklor.
  • Du riskerar inte att få reflekterat ljus i ansiktet då musmattan täcker ytan som kan reflektera på dig.
  • Den skyddar ditt skrivbord och förlänger livstiden på bordet och musen.
  • Har du musmattan på kanten av skrivbordet så blir det inte heller lika hårt/vasst för handleden när du spelar.
  • Det gör rörelsen mjukare vilket hjälper handleden.
  • Du kan göra mer exakta och snabba rörelser med hjälp av en gaming musmatta.

Vad ska du tänka på innan du köper en musmatta för gaming

Man brukar dela upp de olika gaming musmattorna i mjuka eller hårda musmattor.

En mjuk musmatta brukar ha en vadderad eller gummi baksida och framsidan gjord av tyg. De brukar ge en väldigt skön känsla och en dämpande effekt för musen.

En hård musmatta är istället gjord av plast, aluminium eller glas.

Hårda musmattor passar för de som flyttar runt mycket och sällan gamear på samma ställe hela tiden. Den passar också bra för dem som använder datormöss med lasersensorer. En annan fördel med hårda musmattor är att de är vattentäta och lätt kan torkas av ifall du spiller kaffe eller energidryck. Det är ju trots allt inte helt ovanligt att gamers dricker någon form av dricka när de spelar.

Nackdelen med hårda musmattor är dock att de tenderar att flytta på sig när man spelar. Det finns inget bra grepp på baksidan så de glider lätt iväg om du gör snabba rörelser.

En mjuk musmatta är dock det vanligaste nu för tiden. Mycket tack vare att det ger en skön känsla och att man kan rulla ihop dem så att de går att ta med sig.

Ska du ha musmattan till en gaming laptop eller en stationär dator är också bra att veta. Ska du ha den till en gaming laptop vill du troligtvis inte ha en så stor musmatta för att enkelt kunna ta med sig den.

Bästa gaming musmatta, ifall du har den så lär du märka en stor skillnad mot de andra alternativen. De fördelar som nämnts med den musmatta gör dessa gaming musmattor ännu bättre. Det kan därför vara värt att lägga en liten extra slant för att få den bästa gaming musmatta 2023.

Bästa gaming musmatta 2020

Vilken storlek ska musmattan ha?

Detta är en högst individuell fråga. Musmattan behöver vara så stor att du kan göra precisa rörelser. Den kan alltså inte vara för liten så att du behöver lyfta på musen och placera den på musmattan igen.

Vilket spel du spelar påverkar också vilken storlek på musmattan du behöver ha. Spel som exempelvis Counter Strike kräver snabba rörelser och du behöver du ofta en ganska stor musmatta.

Har du också en låg muskänslighet så behövs en större musmatta för gaming. Detta då datormusen då behöver färdas en längre sträcka för att nå målet på skärmen.

För andra spel som kanske kräver mer teknik och taktik än snabba rörelser så behövs ingen jättestor musmatta. Spel som exempelvis League of legends är exempel på sådana spel.

En stor musmatta för gaming kan dock vara skönt att ha, detta då du kan vila handen och handleden på den. Att vila handen på en bordets kant kan vara riktigt oskönt.

Den sista saken att fundera över är om man tycker att det är fult eller snyggt med en stor musmatta. Vissa tycker att det är snyggt att ha en stor musmatta då man kan placera tangentbordet på den också. Andra tycker att det ser fult ut med en stor musmatta då det tar en för stor del av bordet.

Läs gärna också: bästa gamingmus.

1. Asus ROG Sheath Musmatta – bästa gamingmusmatta

En gaming musmatta som är väldigt tunn (endast 3 mm). Framsidan är optimerad för datormöss med både laser och optiksensorer. Den har också väldigt lite friktion vilket gör att musen glider lätt. Baksidan är gjord av gummi och gör så att musmattan inte rör sig när du gamear. Mått: 900×440 mm

Asus ROG Sheath är en fantastiskt stor gaming musmatta som är väldigt populär. Den passar perfekt till spel som Counter Strike, där du har låg muskänslighet. Det är också den som hamnar först i vår bästa gaming musmatta 2023 lista.

Med sin stora yta så är det omöjligt att lyckas hamna utanför med musen (tro mig jag har testat). Även vid de mest snabba spel där du behöver göra snabba och stora rörelser så går det inte. Undersidan av musmattan gör också att den inte heller rör sig när man spelar.

Framsidan är vattenresistent vilket är kanon för dig som gillar att dricka något när du spelar.

I mitt tycke har den även en snygg och stilren design. Det är även möjligt att stylea gaminghörnan med något rött ljus som då passar in med denna musmattan.

Musmattans kanter är också sydda för att musmattan inte ska fransa med tiden.

Asus ROG Sheath är den bästa gaming musmattan enligt mig och många andra då den är väldigt populär.


2. Logitech G240 Tygklädd musmatta (Tunn gaming musmatta)

Logitech G240 är en otroligt tunn (1 mm) gaming musmatta som är optimerad för laser och optiksensorer. Undersidan består av gummi vilket gör att den inte rör sig när du spelar. Den väger också endast 90 gram. Mått: 340×280 mm

Logitech G240 är en mindre gaming musmatta som passar grymt för dig som spelar exempelvis League of legends. Du kan inte göra lika stora rörelser som du kan göra på en större musmatta men den räcker gott och väl.

Jag tycker att det ibland kan vara snyggt att musmattan inte tar över hela skrivbordet. Med Logitech G240 är risken extremt låg att den kommer att ta över skrivbordet. Det är också praktiskt då du enkelt kan flytta på den och torka av bordet ifall det behövs.

Designen är basic men också snygg. Logitech G240 passar för den som inte spelar spel där man behöver ha stora rörelser. Dess pris är också rimligt vilket gör den väldigt prisvärd.


3. Arrogant Tundra Musmatta (prisvärd)

Arrogant Tundra Musmatta är optimerad för både laser och optiksensorer. Musmattan har också en gumma baksida som resulterar i att musmattan ligger still. Den är också väldigt stor och passar dig som gillar stora musmattor. Tunn är den också, endast 4 mm tjock. Mått: 900×400 mm.

Arrogant Tundra Musmatta är lite mer av en budget variant. När jag testar den så får jag inte riktigt den där premium känslan. Musen glider inte riktigt lika lätt och ledigt som på Asus ROG Sheath. Det innebär verkligen inte att den rör sig trögt på musmattan dock.

Designen är väldigt simpel då den bara är svart. Vissa gillar när den endast är svart och ganska diskret men jag personligen gillar lite färger på musmattorna. Särskilt när den är så stor.

Dess pris är dock väldigt rimligt och det är därför som den ändå hamnar rätt högt i rangordningen. Sett till priset är denna musmattan riktigt bra och jag tycker nästan priset är för lågt för den kvalitet man faktiskt får.

Denna gaming musmatta funkar perfekt för dig som vill få en stor musmatta men inte behöva betala särskilt mycket.


4. Logitech Powerplay Trådlöst laddande musmatta – bästa trådlösa gamingmusmattan

Denna musmatta bygger på ett system som kallas Logitech Powerplay och som innebär att musmattan har trådlös laddning för datormöss. Det är också den som håller musen ansluten till datorn. För att den trådlösa laddaren ska fungera så behöver den installeras i en G703 eller G903. Det går alltså inte med vilken mus som helst. Musmattan har också en Lightspeed mottagare som förhindrar signalfel.

Jag äger inte denna gaming musmatta själv men en av mina kompisar har den. Han är mycket nöjd med den då han hatar trådar och kablar. Det är också den absolut största fördelen med denna gaming musmatta, äntligen slipper man sladden som är i vägen när man spelar.

Gaming musmattor som kan ladda din mus är nog framtiden skulle jag tro. Fler och fler saker blir ju trådlösa och det är då rimligt att tro att detta kommer vara standard i framtiden även hos musmattor.

Logitech Powerplay Trådlöst laddande musmatta är en dyrare gaming musmatta men du får också helt nya funktioner. Att kunna ha en trådlös mus är något som kan vara väl värt priset.


Frågor och svar

Här kommer lite vanliga frågor och svar till dessa.

Hur dyr är en bra musmatta?

En billig musmatta är inte särskilt bra. Det lär du känna när du spelar. Jag tycker därför inte att det är värt att försöka spara in pengar när man köper en gaming musmatta. Välj en bra produkt från ett bra företag. De produkter jag har listat i artikeln är alla bra musmattor för gaming.

Är laddande musmattor framtiden?

Ja, jag tror det. Sladdar på musen är något som många gamers inte gillar. Precis som när man använder trådlös mus till sin laptop så vill man göra likadant till sin stationära dator.

Logitech har lanserat sin laddande musmatta och flera andra företag håller på att jobba på sina varianter.

I framtiden tror jag att det endast kommer att vara laddande musmattor som är på listor över de bästa gaming musmatta.

Behöver man verkligen en musmatta?

Det korta svaret är nej, det behöver du inte men det är oerhört bra att ha.

En musmatta har dock många fördelar, som exempelvis att det skyddar bordet. Utan en musmatta kan det bli fula repor i bordet och du kan då köpa ett nytt bord, vilket är dyrare än en musmatta.

En musmatta gör också dina rörelser mer precisa och snabbare. Snabbhet är något som man som gamer vill ha.

Allt gott, Oliver