Bästa gaming laptop 2023 – bästa laptop för gaming

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Är du sugen på att köpa en gaming laptop? Det är du inte ensam om, därför listar jag här bästa gaming laptop 2023. Här kan du enkelt se vilken laptop som är bäst för gaming.

Det kommer fler och fler gaming laptops ut på marknaden. Det kan därför vara svårt att veta vilken laptop som är bäst för gaming. Idag kan du faktiskt få en riktigt bra bärbar gamingdator, något som inte var möjligt för några år sedan.

En bra gaming laptop ligger på 10.000 kr och uppåt. Då kan du räkna med att de flesta nya spel kan spelas på laptopen. En grym gaming laptop ligger kring 20.000 kr. Då kommer du kunna spela de senaste spelen med grymma inställningar och grafik.

Här nedan kommer listan bästa gaming laptop 2023 för dig som vill se resultatet snabbt. Därefter går jag igenom bra saker att ha med sig när man köper en gaming laptop och hur jag tänkt när jag satt ihop listan. Avslutningsvis så går jag in mer detaljerat och ger min syn på de olika produkterna i listan.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. Asus ROG Zephyrus S GX701 - Bästa gaming laptop 2022

2. Lenovo Legion 5

3. Asus Zephyrus G14

4. Alienware Area-51m

5. ASUS Gaming FX505DV-AL014T

Gaming laptop eller stationär dator?

Ja, det är frågan som alla gamers har ställt sig någon gång. Båda sakerna har sina fördelar men är du endast ute efter den bästa spelupplevelsen så är stationära datorer att föredra.

Skillnaden mellan stationära och bärbara datorer som skulle användas till gaming var förr i tiden väldigt stor. Idag är den skillnaden inte lika stor. Även om det fortfarande är så att du får mest för pengarna med en stationär gamingdator.

Ska du ha en “gaming hörna” då är svaret garanterat att du bör ha en stationär speldator. Ska datorn stå på samma ställe så är svaret också att du bör skaffa en stationär dator. Vill du däremot kunna flytta och kanske ta med dig datorn, då bör du ha en gaminglaptop.

Tror du att du är mer sugen på en stationär gamingdator så rekommenderar jag dig att läsa bästa gamingdatorn.

Kan man få samma gaming upplevelse med en gaminglaptop som en stationär dator?

Ja det kan du men det kommer att kosta mycket mer. Dagens gaminglaptops har bra komponenter men de är inte riktigt i klass med stationära datorers.

Den största skillnaden när du kollar på bärbara och stationära datorer är priset. Ska du ha en gaminglaptop med bra komponenter så springer snabbt priset iväg. Det är nästan omöjligt att hitta bra gaminglaptops för under 10.000 kr. En stationär dator för under 10.000 kr kan däremot funka riktigt bra för gaming.

Personligen tycker jag att spelupplevelsen är bättre på en stationär dator där skärmen är större. Skärmen på en laptop är sällan stor då själva tanken är ju att den lätta ska kunna tas med och flyttas runt.

Att ha annan gaming gear gör att spelupplevelsen överlag blir bättre. Exempelvis att ha en gaming musmatta eller en gaming router gör mycket för upplevelsen.

Fördelar med en gaming laptop

Den största fördelen är ju självklar, du kan lätt ta med dig datorn vart du går. Är du ofta iväg på affärsresor, konferenser eller av andra anledningar så är en gaming laptop grymt enkel att ta med.

En annan fördel är att en gaming laptop tar mindre plats. Det innebär att du inte behöver ha en stor “gaming hörna” utan det räcker med en liten yta. Det kan vara särskilt bra om du bor i en mindre lägenhet eller att det helt enkelt inte finns så mycket plats för din dator.

Nackdelar med gaming laptop

Den största nackdelen har jag redan nämnt, de är dyrare än stationära datorer. Du får inte en lika bra gamingdator ifall du väljer en gaming laptop som en stationär dator.

Att reparera och byta ut komponenter i en gaminglaptop är också mycket svårt. Behöver någon komponent bytas ut så är det ofta inte lönt och man bör istället köpa en helt ny dator.

En annan nackdel är att en bärbar dator brukar tas med när man åker iväg. Då kopplar man upp sig mot andra nätverk. Öppna nätverk ska man vara försiktig med då folk kan komma åt dina uppgifter.

Vad ska man tänka på innan man köper en gaming laptop?

När du väl bestämt dig för att du ska köpa en gaming laptop så finns det lite olika saker du bör tänka på.

Det du behöver titta på är främst vilka komponenter och funktioner gaming laptopen har.

Viktigast för en gaming laptop är grafikkort och en SSD-disk. Utöver det så finns det många andra viktiga komponenter och här nedan går vi igenom ett gäng av dem.

Grafikkort

Den absolut viktigaste komponenten för att du ska kunna spela krävande spel och med bra grafik. Vill du kunna spela spel på högsta grafikinställningarna så ska du lägga ned en extra slant på grafikkortet.

Bärbara datorer blir lätt varma, därför är NVIDIA-grafikkorten populära då de inte blir lika varma. De är också energieffektiva och därför rekommenderar jag att du skaffar ett NVIDIA-grafikkort i din gaming laptop.

När man kollar på grafikkort vill man gärna ha högt grafikminne. Grafikminne är grafikkortets arbetsminne, varsuppgift är att avlasta datorns processor i grafiskt arbete. De flesta datorerna har 2-4 GB men är du ute efter speldator vill du ha 6-8 GB.

För att kunna nyttja grafikminnet så behöver grafikkortets processor vara stark. Den kallas även GPU som kommer från engelskans Graphics Processing Unit. Grafikkortets processor kan vara olika snabb och ha ett visst antal kärnor. Hastigheten kan överklockas.

Mer om de bästa grafikkorten för stationära datorer kan du läsa här.

Lagringsenhet

De allra flesta gaming laptops kommer idag med två stycken lagringsenheter. Den ena är en SSD-disk och den andre HDD-disk.

Den viktigaste för dig som gamear är SSD-disken. Den kommer att göra din laptop snabbare.

För att maximera gaming laptopen så installerar du windows och spel på SSD-disken. Då kommer spelen generellt att laddas snabbare, exempelvis när du startar dem.

HDD-disken bör användas för filer, bilder och videos. Saknar laptopen HDD-disk så se till att ha en stor SSD-disk för att spara dem där.

En SSD-disk på minst 512 GB är att rekommendera. Då har du tillräckligt med utrymme för att ha flera spel och stora systemfiler sparade där.

Riktigt stora spel tar idag upp mot 100 GB i lagringsutrymme. Troligtvis lär spelen också i framtiden ta mer och mer plats på din dator. Därför är 256 GB SSD-disk för lite för en gaming laptop. Åtminstone om du tänkt spela flera olika spel och vill ha laptopen under flera år.

Processorn

Processorn är själva kärnan i hela datorn. Den är väldigt viktig för alla datorer men inte lika viktigt för gamingdatorer. Där är det istället grafikkortet som är viktigast då det är mycket grafiskt arbete.

I en gamingdator behöver du inte ha en värsting processor. Lägg istället den extra summan på grafikkortet.

En helt okej processor behövs dock, en del spel kräver faktiskt en hel del av processorn.

De absolut största tillverkarna inom processor till datorn är Intel och AMD.

En processor är uppbyggd av kärnor, fler kärnor är vanligtvis bättre. Detta då flera kärnor klarar av att ha fler program igång. En bra gaming laptop innehåller oftast 6 stycken kärnor men en riktigt bra 4-kärnig funkar också.

En annan vanlig sak som man ser när man kollar på en processor är klockhastigheten. Det är hur många instruktioner processorn klarar av per sekund. Den mäts i GHz.

RAM-minne

RAM-minnet används när program på datorn behöver spara information. Det rensas sedan bort när man startat om datorn.

I en dator vill du ha tillräckligt med RAM-minne för att den information som behövs sparas, också kan sparas. I gaming laptops rekommenderar jag att man har minst 8 GB RAM.

Vilken skärm bör min gaming laptop ha?

Det viktigaste när du tittar på skärmar för gaming är uppdateringsfrekvensen och responstiden. Responstiden är den tid det tar för skärmen att reagera och visa det som händer på datorn. Uppdateringsfrekvensen är hur ofta bilden uppdateras.

För att vara en bra skärm för gaming så bör den ha över 60 Hz i uppdateringsfrekvens. Vill man däremot ha en riktigt bra laptop för gaming så bör man kika på 120 Hz och uppåt.

Det finns dessutom olika paneltyper. De bästa för gaming är TN-panel och IPS-panel. TN-panel är snabbast och bäst för gaming. Med en IPS-panel får du däremot en ganska snabb skärm men med mycket bättre bild än en TN-panel.

Just för gaming laptops tycker jag det kan vara bra med en IPS-panel. Detta då jag ofta vill streama filmer och inte bara spela spel. Ska du däremot endast spela spel så bör du välja en gaming laptop med TN-panel.

Hur har jag tänkt när jag tagit fram listan bästa gaming laptop 2023?

När jag tagit fram listan bästa gaming laptop 2023 så har jag tagit hänsyn till flera faktorer. Faktorerna är för många för att nämna alla men de viktigaste är pris och laptopens komponenter.

Skulle man enbart kolla på komponenterna så skulle listan bli lätt, den skulle börja med den dyraste och sedan gå nedåt. Jag ville istället väga in priset också för att se vart man får mest för pengarna.

Alla som är listade på bästa gaming laptop 2023 listan är bra bärbara datorer för gaming. De tillhör alla de bästa gaming lapotopsen inom sin prisklass.

Bästa gaming laptop 2023

Idag finns flera olika gaming laptops från olika aktörer ute på marknaden. Det kan ibland kännas som en djungel och det är svårt att veta vad som skiljer dem åt.

Jag har därför satt ihop listan: bästa gaming laptop 2023. Där jag har vägt in olika faktorer för att hitta bästa gaming laptopen som finns på marknaden. Faktorer som pris och vilka komponenter som laptopen består av har varit viktiga faktorer. Även fler faktorer har vägts in för att kröna bästa gaming laptop 2023.

1. Asus ROG Zephyrus S GX701 – bästa gaming laptop 2023

 • 17,3″
 • Skärmen har 3 ms responstid och 144 Hz.
 • Intel® Core™ i7-9750H sexkärnig processor med klockfrekvens på 2,6 GHz.
 • NVIDIA RTX 2060 grafikkort.
 • Grymt kylningssystem.

Asus ROG Zephyrus S GX701 är den bästa gaming laptop 2023. Den är ett riktigt monster och perfekt för gaming.

Designen är grymt snygg och den är väldigt tunn. Locket till datorn har de skarvat ut från aluminium. Tangentbordets placering skapar också känslan av att du har ett tangentbord framför dig. Samma känsla som om du har ett tangentbord framför dig när du spelar på en stationär dator.

Skärmen är 17,3″ vilket jag personligen tycker är en bra storlek på laptop skärm.

Den har dessutom 100% sRGB färgrymd vilket gör att den även funkar perfekt för arbete med videos och bilder.

Med 512 GB SSD-disk behöver du inte vara orolig för att du inte ska få plats med dina spel.

Asus ROG Zephyrus S GX701 passar för den som vill ha den bästa gaming laptopen ute på marknaden. Med denna gaming laptop kan du ställa höga krav och det kommer att besvaras med grym prestanda.


2. Lenovo Legion 5 – otroligt prisvärd

 • 15,6″.
 • 512 GB SSD.
 • 144 Hz.
 • 4-kärning processor med klockhastighet på 2,5 GHz.
 • 16 GB RAM-minne.
 • NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti.

Lenovo Legion 5 har det man kan kräva av en bra laptop för gaming. Styrkan i denna laptopen är priset, den är extremt prisvärd.

Med denna Lenovo laptop så kommer du kunna spela spel med höga grafikinställningar. Det säkerställer NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti, ett bra grafikkort för pengarna.

Processorn är inget monster men den är fortfarande väldigt bra. Det är en i5 från Intels 10:e generation.

Både RAM-minne och SSD-disk är tillräckligt med utrymme för att du ska ha tillräckligt med minne under laptopens livstid.

Lenovo Legion 5 passar dig som vill ha mycket för pengarna. Den tillhör inte den översta prisklassen men krossar allt som är under den. En självklar gaming laptop för dig som inte vill lägga upp mot 20.000 kr på en laptop.


3. Asus Zephyrus G14

 • Världens kraftfullaste 14″ gaming laptop.
 • 16 GB GDDR4 3200.
 • 512 GB SSD-disk
 • NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti.
 • Processor: AMD Ryzen 7 4800HS – 9 4900HS
 • 120 Hz
 • 10 h batteritid!!!

Asus Zephyrus G14 är en otroligt kraftfull gaming laptop. Här får du en väldigt bra processor från AMD och en kompakt gaming laptop. Processorn är 8-kärnig vilket gör att du kan ha väldigt många program igång samtidigt.

Grafikminne, RAM-minne och SSD-disken är väl tilltagna och det innebär att du inte lär ha några problem med att få minnet att räcka.

Laptopen stödjer också Wifi 6 vilket är den senaste Wifi-standarden.

Den har också grym batteritid på upp till 10 h. Att sitta och gamea under långa perioder är alltså inget problem. Dessutom väger den bara 1,6 kg vilket gör den lätt att ta med och kopplas upp så att du kan gamea.


4. Alienware Area-51m – kraftfullaste gaming laptopen 2023

 • 17,3″ IPS-skärm med FHD.
 • Den kraftfullaste gaming laptopen på hela marknaden.
 • Tobii ögonstyrning.
 • 144 Hz.
 • NVIDIA GeForce RTX 2080
 • 8-kärning Intel I9-9900K 3,6 GHz processor.

Alienware Area-51m är den sjukaste och kraftfullaste gaming laptop 2023. Med denna gaming laptop lär du få snabba och grymma spelupplevelser.

Grym processor och grymt grafikkort gör att du kan spela alla de senaste och framtidens spel på de högsta inställningarna.

Alienware Area-51m är helt enkelt den bästa gaming laptopen 2023 som är ute på marknaden i dagsläget. Det innebär också att den kostar en hel del, vilket gör den till den dyraste gaming laptopen i listan. Du får dock grym prestanda för pengarna.


5. ASUS Gaming FX505DV-AL014T

 • 15,6″.
 • 120 Hz.
 • 16 GB RAM-minne och 512 GB SSD-disk.
 • NVIDIA GeForce RTX 2060 eller AMD Radeon RX Vega 10.
 • AMD 3750H 2,3 GHz 4-kärnig processor.

ASUS Gaming FX505DV-AL014T är en bra bärbar dator för gaming. Den är snabb och har det som krävs av en gaming laptop.

16 GB RAM-minne och 512 GB SSD-disk innebär att du behöver inte vara orolig för att minnet inte ska räcka.

Skärmen är snabb och passar kanon för spel som Counter Strike Global Offensive. Den är också ganska matt vilket gör att det inte dyker upp ljusreflektioner som kan störa dig när du spelar.

Laptopen är också utrustad med DTS 7.1 surround ljud. Det ger en grym spelupplevelse och med inkopplade hörlurar kan du då lätt höra vart fienderna befinner sig. Även det är kanon för spel som exempelvis Counter Strike Global Offensive.

ASUS Gaming FX505DV-AL014T passar grymt för dig som vill lägga dig i den mellersta prisklassen av gaming laptops. Den är prisvärd och ger dig en bra spelupplevelse.


Läs gärna också: bästa gamingskärm och bästa kylplattan för laptops.

Allt gott, Oliver