Bästa gaming glasögon 2023 och allt du behöver veta [GUIDE]

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

De flesta gamingtillbehören man kan köpa vet man med sig att de kommer påverka din prestation och spelupplevelse. Vad gäller gaming glasögon så kan det kännas lite luddare och svårare att veta hur det påverkar din spelupplevelse samt prestation. Därför har jag gjort en hel del research och tagit fram information samt skapat listan bästa gaming glasögon 2023.

Här nedan har jag gjort en tabell över listan över de bästa gaming glasögonen 2023 för den som snabbt vill se resultatet i testet. Information kring gaming glasögon i allmänhet kommer sedan under tabellen och avslutningsvis går jag in mer i detalj på de olika produkterna. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Komplett.

1. Gunnar Atherton - Onyx - Amber - bästa gaming glasögon 2022

2. Gunnar Optiks Enigma - Onyx - bästa budget gaming glasögon 2022

3. Gunnar Torpedo - Onyx - ett bra alternativ

Vad är ett par gaming glasögon?

Du har säkert sett någon streamer ha ett par gaming glasögon när den streamat på Twitch eller Youtube. Faktum är att väldigt många streamers ibland har gaming glasögon när de streamar. Särskilt vanligt tycker jag det är att folk som streamar League of Legends har det, bland annat har jag sett TSM Dyrus och C9 Meteos ha det. Inom svensk esport använder också flera stycken gaming glasögon när de tränar.

Det finns en anledning till varför streamers som spelar länge använder gaming glasögon. Har du suttit länge och spelat så kan ögonen bli irriterade och trötta. Det är där gaming glasögonen kommer in i bilden. Deras uppgift är att förhindra trötta och ansträngda ögon. Detta gör de genom att förminska det blåa ljuset från skärmen och genom en antireflektiv hinna. De är också framtagna för att förhindra ögonskador. 

Läs gärna också: bästa gamingskärmen.

Fördelar med gaming glasögon

Reducerar det blåa ljuset

När jag skriver blått ljus så är det ljuset från skärmen som jag menar. Skärmens blåa ljus gör att dina ögon måste anstränga sig extra mycket för att fokusera på vad som visas på skärmen. Ju mindre objekt på skärmen som ögonen fokuserar på – desto jobbigare för ögonen. Det är också därför som gaming glasögon har en liten förstoring-egenskap. 

Jämfört med att kolla på saker i verkligheten så behöver ögonen anstränga sig minst dubbelt så mycket för att kunna se samma sak fast på en skärm. Det är detta som gör att ögonen blir trötta och du kan få huvudvärk eller suddig syn. Det kan också vara en anledning till varför du inte kan sova på nätterna. 

Gaming glasöongen reducerar det blåa ljuset men exakt hur mycket den reducerar beror på vilken toning den har. Glasögon som saknar toning reducerar det blåa ljuset med ungefär 10-20%. Gaming glasögon med gul-toning kan dock ta bort mellan 65 och 75% av det skadliga blåa ljuset. 

Antireflektiv hinna

Glasögon som har en antireflekterande hinna gör så att det blir mindre reflektioner och bländning från skärmen. Det leder till att dina ögon lättare kan fokusera och blir mindre trötta vilket i sin tur leder till snabbare reaktioner. 

Är gaming glasögon nödvändigt?

Som jag nämnt tidigare så finns det en anledning till varför folk som jobbar med gaming använder ett par glasögon. Det är helt enkelt för att dem funkar. 

Under en arbetsdag gör dina ögon över 50 000 riktningsförändringar, föreställ dig då hur många riktningsförändringar som görs när man spelar. Det är därför naturligt att ögonen kan bli trötta efter några timmar. 

Om man ser till framtiden, när folk har spelat spel sedan barnsben och håller på tills de avlider så känns det realistiskt att tro att man skulle kunna få problem med ögonen. Det var ju trots allt inte för gaming som människor skapades. Därför tycker jag att det är nödvändigt att ha ett par gaming glasögon, du måste inte använda dem hela tiden men så fort du känner att ögonen blir trötta. 

Vad är skillnaden mellan gamingglasögon och datorglasögon?

Det finns flera skillnader mellan gamingglasögon och datorglasögon men den största är designen. 

När du spelar spel så använder du headset och ifall du tävlar så vill du att glasögonen ska sitta perfekt. Detta har medfört att tillverkarna har gjort designen på gamingglasögonen så att du ska kunna ha ett headset utan att det känns obekvämt. Skalmarna är också designade för gaming och näs-skyddet kan justeras, allt för att det ska kännas bekvämt när du spelar spel. 

Förutom designen så skiljer sig bredden på synfältet som du får med de olika glasögonen. Gamers behöver kunna se allt som händer på de stora datorskärmarna och därför ger gamingglasögonen ett bredare synfält.

Bästa gaming glasögon 2023

När jag har tagit fram listan över de bästa gaming-glasögonen så har jag tittat på pris, funktion och mycket mer.

1. Gunnar Atherton – Onyx – Amber – bästa gaming glasögon 2023

  • Minskar det blåa ljuset med 65%
  • Tar helt bort UV-ljuset
  • Håller dina ögon pigga

Gunnar Atherton – Onyx – Amber är de bästa gaming glasögonen 2023. Förutom att de är snygga så är de grymma på att blockera och minska det skadliga blåa ljuset.

Kontrasten och skärpan blir också bättre samtidigt som de sker en liten förstoring när du sätter på dig glasögonen. De sitter bekvämt och är ergonomiskt tillverkade så att du ska kunna ha på dem under långa spelsessions. Använder du headset så är det inga problem alls.


2. Gunnar Optiks Enigma – Onyx – bästa budget gaming glasögon 2023

  • Ökar skärpan
  • Skyddar mot det skadliga blåa ljuset
  • Billiga

Gunnar Optiks Enigma – Onyx är det bästa budgetalternativet för dig som är på jakt efter gaming glasögon. Trots sitt pris så gör den dock det man kan förvänta sig av ett par gaming glasögon. Den minskar det skadliga blåa ljuset, ökar skärpan och minskar tröttheten i dina ögon.

Det jag kan tycka de har snålat in lite på jämfört med de dyrare alternativen är att de inte är lika bekväma att ha på sig. De kan upplevas spänna åt lite vid tinningen. Det kan dock skilja beroende på hur ditt huvud är format. Själva designen är dock diskret och snygg enligt mig.


3. Gunnar Torpedo – Onyx – ett bra alternativ

  • Lätt båge som är väldigt tunn
  • Minskar det skadliga blåa ljuset
  • UV-skydd

Gunnar Torpedo – Onyx är ett väldigt bra alternativ för dig som är på jakt efter ett par bra gaming glasögon.

De minskar det skadliga blåa ljuset med 65& och tar helt bort UV-ljuset. Det som skiljer dem lite från de andra i listan är att de är designade på ett litet annat sätt som du kan se på bilden. Detta har de gjort för att de ska passa bättre och inte vara i vägen när du har hörlurar på dig.


Allt gott,

Oliver

Lämna en kommentar