Bästa chassit 2020 – bästa dator chassi 2020

För att alla dina datorkomponenter ska fungera bra och ha någonstans att sitta så behövs ett chassi. Idag finns det dock extremt många olika chassin från flera olika tillverkare. Dessutom så har de olika storlekar och skiljer sig åt i designen. Därför har jag skrivit ihop listan bästa chassit 2020.

Chassin är den del förutom nätaggregat som man byter ut sist när man ska uppgradera sin dator. Det är nästan ingen som köper ett nytt chassi till en dator som är några år gammal. Det innebär därför att det är särskilt viktigt att hitta ett bra chassi direkt, så att du kan vara nöjd under en lång tid.

För dig som vill ha svar snabbt på vilket dator chassi 2020 som är bäst så kommer först en tabell. Efter tabellen så går jag igenom bra saker att tänka på innan du köper ett chassi samt mer ingående kring de olika produkterna.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. Corsair iCUE 220T Airflow - Bästa chassit 2020

2. Corsair Obsidian 500D RGB SE
3. Corsair 110R Tempered Glass Mid-Tower ATX

4. Kolink Inspire K7 ARGB

5. Fractal Design Define 7 TG

Vad behöver man tänka på innan man köper det bästa chassit 2020?

Innan man köper ett chassi så kan det vara bra att veta vad man vill få ut av chassit. För en del personer så är det väldigt viktigt att designen är snygg och att den lyser i olika färger. Å andra sidan så tycker andra att chassit endast är till för att ha datorkomponenterna i.

Storleken på chassit kan vara avgörande

Ja, chassin kan ha olika storlekar. Vissa är väldigt små och kompakta medan andra är gigantiska.

Det innebär också att man kan få plats med olika många komponenter i de olika chassina.

Vilken storlek på chassit ska man välja?

Den kanske viktigaste saken att bestämma innan man köper ett chassi är vilken storlek chassit ska ha. Det är inte helt enkelt att välja och därför ska jag försöka hjälpa dig.

Det första du behöver titta på, är hur stor plats du har. Har du en stor yta där du kan ha chassit eller har du en liten yta? Har du en liten yta så bör du troligtvis välja ett chassi som är litet men kompakt.

Ett misstag som många dock gör är att de tror sig behöva en väldigt liten dator chassi. I många fall, både hemma och på arbetsplatser så har man tillräckligt med utrymme för en stor eller normalstort chassi.

Å andra sidan finns det också många som köper ett större chassi än vad de kan nyttja. Då blir det en massa platser tomma inne i chassit och det ser inte särskilt snyggt ut. Däremot har man större valmöjlighet vid ett senare tillfälle när man vill uppgradera datorn. Då har man tillräckligt med plats för att sätta in några extra komponenter.

Har man plats för ett normalstort eller stort chassi så är det att föredra. Detta eftersom du då kan välja större och fler komponenter.

Bästa chassit 2020

Design och konstruktion inuti chassit

När man ser ett chassi så tänker man ofta mycket på det som är utvändigt, exempelvis belysning och glas paneler. Det är såklart viktigt, men inte alls så viktigt som chassits konstruktion inuti. Det är ju trots allt där dina komponenter ska sitta för att datorn ska fungera.

Innan du köper ett chassi så behöver du fundera över vilka komponenter som den ska fyllas med. Hur stort moderkortet är och hur många grafikkort man tänkt ha, är relevanta frågor att ställa till sig själv.

Ett stort problem när man bygger sin egna stationära dator är att få kabeldragningen snyggt. Man vill ju inte att kablar ska hänga ut och förstöra chassits utseende. Ett chassi med stort utrymme kring moderkortet är därför att föredra ifall du vill ha en snygg kabeldragning.

På framsidan och baksidan av chassit brukar det finnas olika portar och anslutningar. Kolla gärna så att chassit har de anslutningar och portar som du behöver. Hörlursingångar och anslutningar för mikrofoner är standard på de olika chassina. Däremot brukar det kunna skilja någon extra USB-anslutning hit eller dit på framsidan. De anslutningar som en normal datoranvändare behöver, finns alltid på chassit.

Läs gärna också: bästa grafikkortet 2020

Chassits kylning

För att datorn och komponenterna ska fungera optimalt så kan de inte vara varma. Därför är kylning av komponenterna inuti chassit väldigt viktigt.

Det bästa är om chassit kan ta in rummets luft från framsidan och sedan skicka ut den på baksidan eller uppåt. Då använder man sig av rummets luft för att kyla av komponenterna.

Många chassin brukar dock ha fläktar inbyggda som blåser kall luft och sedan åker ut på baksidan, sidan eller uppåt. Jag skulle personligen rekommendera att köpa ett chassi som har fläktar inbyggda eller köpa en fläkt separat som du sedan installerar i chassit. Då lär dina komponenter vara väl kylda.

Att endast förlita sig på den luft som finns i rummet är för riskabelt. Är du en gamer så vet du att det lätt blir varmt och svettigt. Varm och svettig luft kan inte kyla dina komponenter särskilt bra.

Ett litet tips från mig

Ifall du vill ändra eller lägga till något så se till att tillverkaren säljer tillbehör. Att saker går sönder, exempelvis en sidopanel gjord av glas är inte otänkbart. Kolla därför gärna så att tillverkarna har utrustning som du enkelt kan köpa ifall det behövs.

Bästa chassi 2020

Att utse det bästa chassit 2020 är inte en lätt uppgift då olika chassin är bra på olika sätt. Jag har dock försökt att väga in många aspekter som exempelvis pris, design och möjlighet till avkylning via luft.

1. Corsair iCUE 220T Airflow – bästa chassit 2020

 • Grymt luftinflöde
 • Tre fläktar
 • Kan lysa i upp till 8 olika färger

Corsair iCUE 220T Airflow är vinnare i mitt test av dator chassin och är därför det bästa chassit 2020 enligt mig.

I chassits stål så finns det hål för att optimera luftinflödet. Det i kombination med 3 fläktar gör att komponenterna kyls av väldigt bra. Stålkonstruktionen har också en avtagbar front panel vilket gör att den ser väldigt cool ut.

Fläktarnas LED-belysning kan dessutom styras individuellt. Möjligheten att välja bland 8 olika färger gör också att chassit lyser upp väldigt coolt.


2. Corsair Obsidian 500D RGB SE – bästa premium chassit 2020

 • 3 grymma fläktar
 • Grym möjlighet att styra belysningen
 • Möjlighet att styra fläktarna samt ljudnivån

Corsair Obsidian 500D RGB SE är det bästa premium chassit 2020. Bara på bilderna så kan man direkt se att detta är ett påkostat dator chassi.

Med tre grymma fläktar så kommer datorns komponenter garanterat inte bli överhettade. Fläktarna kan också lysa i 16 olika färger vilket innebär att du garanterat kommer vilja visa upp ditt chassi. Fläktarnas belysning går också att styra och ändra individuellt. Detta chassi får gärna vara synligt, för att imponera på dina vänner.

Chassit har en del delar som är gjord av glas vilket gör att du enkelt kan se datorns komponenter.

Antalet USB-portar och andra ingångar är absolut tillräckligt för alla datoranvändare.

Corsair Obsidian 500D RGB SE tycker jag passar perfekt för dig som vill ha det coolaste chassit i kompisgänget. Bra fläktar gör också att överhettning inte kommer vara ett problem oavsett vilka spel du spelar.


3. Corsair 110R Tempered Glass Mid-Tower ATX – Prisvärt

 • Väldigt prisvärt
 • Kompakt
 • Plats för upp till 5 fläktar
 • Diskret design

Corsair 110R Tempered Glass Mid-Tower ATX är perfekt för dig som vill få mycket för pengarna. Den tillhör inte den dyra prisklassen men inte heller den billigaste prisklassen.

Chassit är ett kompakt normalstort chassi. Till chassit kommer det en förinstallerad fläkt. Eftersom du dock får plats med upp till 5 stycken fläktar så kommer dina komponenter att vara väl kylda ifall du väljer att köpa fler fläktar. Dessutom går det att ta av filtret och rensa det, så att du blir av med damm och liknande.

Sidopanelen är gjort av härdat glas vilket ser väldigt snyggt ut. Designen är också relativt diskret och det lyser inte heller i en massa skrikiga färger. Designen passar alltså dig som inte vill skylta med chassit, det ska bara vara till för att ha komponenterna där.

Antalet uttag i form av USB och hörlursingångar är tillräckligt för 99% av alla gamers.

Corsair 110R Tempered Glass Mid-Tower ATX är väldigt snäll mot plånboken då du verkligen får mycket för pengarna.


4. Kolink Inspire K7 ARGB – bästa budget chassit

 • Billigt
 • Sidopanel gjord av härdat glas
 • Belysning
 • En förinstallerad fläkt men plats för 5 till

Kolink Inspire K7 ARGB är det bästa budget chassit 2020.

Belysningen är riktigt schysst för att tillhöra en så billigt chassi. Dina polare kommer garanterat bli imponerade av belysningen, även om den såklart inte kan mäta sig med de dyraste alternativen.

Chassit är litet och kompakt. Det är kanon för dig som inte har så mycket plats för chassit. Det kan däremot skapa lite problem när det kommer till datorkomponenter. Är komponenterna väldigt stora så kommer de inte att få plats i chassit. Det är den största och enda nackdelen med detta chassi.


5. Fractal Design Define 7 TG – populärt chassi 2020

 • Sidopanel gjord av glas
 • Väldigt tyst
 • Snygg design

Fractal Design Define 7 TG är ett väldigt popylärt chassi 2020. Det är faktiskt en av de mest sålda hos försäljarna på marknaden.

Anledningen till varför den är så populär, är för att den har väldigt många olika lösningar och är enkel att bygga i. Taket kan exempelvis plockas av, för att enklare kunna komma åt de olika komponenterna. Detta tyckte jag själv underlättade extremt mycket eftersom man då kunde komma åt fler ställen, för exempelvis kabeldragning.

Fläktarna är också väldigt bra och klarar av att hålla komponenterna väl kylda.

Det populära chassit Fractal Design Define 7 TG passar för de allra flesta gamers och datoranvändare. Enda nackdelen är att den inte har någon RGB-belysning, men det är det inte heller alla som vill ha.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *