Bästa chassit 2023 – bästa dator chassi 2023

Senast uppdaterad september 21, 2023 av Oliver

För att alla dina datorkomponenter ska fungera bra och ha någonstans att sitta så behövs ett chassi. Idag finns det dock extremt många olika chassin från flera olika tillverkare. Dessutom så har de olika storlekar och skiljer sig åt i designen. Därför har jag skrivit ihop listan bästa chassit 2023.

Chassin är den del förutom nätaggregat som man byter ut sist när man ska uppgradera sin dator. Det är nästan ingen som köper ett nytt chassi till en dator som är några år gammal. Det innebär därför att det är särskilt viktigt att hitta ett bra chassi direkt, så att du kan vara nöjd under en lång tid.

För dig som vill ha svar snabbt på vilket dator chassi 2023 som är bäst så kommer först en tabell. Efter tabellen så går jag igenom bra saker att tänka på innan du köper ett chassi samt mer ingående kring de olika produkterna.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Komplett.

1. Corsair 4000D Airflow Midi Tower - bästa chassit 2023

2. Fractal Design North / Kolsvart - bästa premium chassit 2023

3. Kolink Inspire K7 ARGB - bästa budget chassit 2023

Vad behöver man tänka på innan man köper det bästa chassit 2023?

Innan man köper ett chassi så kan det vara bra att veta vad man vill få ut av chassit. För en del personer så är det väldigt viktigt att designen är snygg och att den lyser i olika färger. Å andra sidan så tycker andra att chassit endast är till för att ha datorkomponenterna i.

Storleken på chassit kan vara avgörande

Ja, chassin kan ha olika storlekar. Vissa är väldigt små och kompakta medan andra är gigantiska.

Det innebär också att man kan få plats med olika många komponenter i de olika chassina.

Vilken storlek på chassit ska man välja?

Den kanske viktigaste saken att bestämma innan man köper ett chassi är vilken storlek chassit ska ha. Det är inte helt enkelt att välja och därför ska jag försöka hjälpa dig.

Det första du behöver titta på, är hur stor plats du har. Har du en stor yta där du kan ha chassit eller har du en liten yta? Har du en liten yta så bör du troligtvis välja ett chassi som är litet men kompakt.

Ett misstag som många dock gör är att de tror sig behöva en väldigt liten dator chassi. I många fall, både hemma och på arbetsplatser så har man tillräckligt med utrymme för en stor eller normalstort chassi.

Å andra sidan finns det också många som köper ett större chassi än vad de kan nyttja. Då blir det en massa platser tomma inne i chassit och det ser inte särskilt snyggt ut. Däremot har man större valmöjlighet vid ett senare tillfälle när man vill uppgradera datorn. Då har man tillräckligt med plats för att sätta in några extra komponenter.

Har man plats för ett normalstort eller stort chassi så är det att föredra. Detta eftersom du då kan välja större och fler komponenter.

Bästa chassit 2021

Design och konstruktion inuti chassit

När man ser ett chassi så tänker man ofta mycket på det som är utvändigt, exempelvis belysning och glas paneler. Det är såklart viktigt, men inte alls så viktigt som chassits konstruktion inuti. Det är ju trots allt där dina komponenter ska sitta för att datorn ska fungera.

Innan du köper ett chassi så behöver du fundera över vilka komponenter som den ska fyllas med. Hur stort moderkortet är och hur många grafikkort man tänkt ha, är relevanta frågor att ställa till sig själv.

Ett stort problem när man bygger sin egna stationära dator är att få kabeldragningen snyggt. Man vill ju inte att kablar ska hänga ut och förstöra chassits utseende. Ett chassi med stort utrymme kring moderkortet är därför att föredra ifall du vill ha en snygg kabeldragning.

På framsidan och baksidan av chassit brukar det finnas olika portar och anslutningar. Kolla gärna så att chassit har de anslutningar och portar som du behöver. Hörlursingångar och anslutningar för mikrofoner är standard på de olika chassina. Däremot brukar det kunna skilja någon extra USB-anslutning hit eller dit på framsidan. De anslutningar som en normal datoranvändare behöver, finns alltid på chassit.

Läs gärna också: bästa grafikkortet.

Chassits kylning

För att datorn och komponenterna ska fungera optimalt så kan de inte vara varma. Därför är kylning av komponenterna inuti chassit väldigt viktigt.

Det bästa är om chassit kan ta in rummets luft från framsidan och sedan skicka ut den på baksidan eller uppåt. Då använder man sig av rummets luft för att kyla av komponenterna.

Många chassin brukar dock ha fläktar inbyggda som blåser kall luft och sedan åker ut på baksidan, sidan eller uppåt. Jag skulle personligen rekommendera att köpa ett chassi som har fläktar inbyggda eller köpa en fläkt separat som du sedan installerar i chassit. Då lär dina komponenter vara väl kylda.

Att endast förlita sig på den luft som finns i rummet är för riskabelt. Är du en gamer så vet du att det lätt blir varmt och svettigt. Varm och svettig luft kan inte kyla dina komponenter särskilt bra.

Ett litet tips från mig

Ifall du vill ändra eller lägga till något så se till att tillverkaren säljer tillbehör. Att saker går sönder, exempelvis en sidopanel gjord av glas är inte otänkbart. Kolla därför gärna så att tillverkarna har utrustning som du enkelt kan köpa ifall det behövs.

Bästa chassi 2023

Att utse det bästa chassit 2023 är inte en lätt uppgift då olika chassin är bra på olika sätt. Jag har dock försökt att väga in många aspekter som exempelvis pris, design, möjlighet till avkylning via luft och kundrecensioner. Jag har inte personligen testat någon av produkterna fysiskt.

1. Corsair 4000D Airflow Midi Tower – bästa chassit 2023

  • Mycket prisvärd
  • Ingår två fläktar men möjligt att ha upp till sex stycken
  • Byggd för optimerat luftinflöde

Corsair 4000D Airflow Midi Tower är vinnare i mitt bäst i test av datorchassin och är därför det bästa chassit 2023 enligt mig.

Chassit har en ganska simpel men snygg design. Sidopanel är gjord i härdatglas vilket är schysst för att du då kan se komponenterna.

Luftgenomflödet är mycket bra och i kombination med möjligheten att ha sex stycken fläktar är chassit svårslaget sett till sitt pris. Frontpanel innehåller alla portar som du troligtvis kommer att behöva. För dig som vill ha sjuk RGB-belysning är kanske inte denna det perfekta chassit utan den passar snarare dig som vill ha ett riktigt funktionellt chassi.


2. Fractal Design North / Kolsvart – bästa premium chassit 2023

  • Naturliga material och elegant design
  • Optimal luftflöde och ventilation
  • Användarvänlig design

Fractal Design North är det bästa premium chassit för gaming-entusiaster som söker en elegant och funktionell lösning för sitt spelutrymme. Detta imponerande chassi kombinerar naturliga material och skräddarsydda detaljer för att erbjuda en estetiskt tilltalande design.

North har en diskret meshfront med äkta valnöt- eller ekelement, kompletterad med eleganta mässings- eller ståldetaljer. Dess öppna front och integrerade meshfilter möjliggör naturlig ventilation och optimalt luftflöde. Chassit har generös kompatibilitet, vilket gör det möjligt att använda ATX, mATX eller ITX moderkort och GPU upp till 355 mm (eller 300 mm med en 360 mm främre radiator).

Förbättrad med två medföljande 140 mm Aspect PWM-fläktar och en intuitiv interiörlayout, är detta chassi perfekt för användare som vill ha högpresterande och stilfulla komponenter. Dess integrerade flikfunktion gör det enkelt att komma åt toppen av chassit. North är en sofistikerad och praktisk lösning som smälter in i ditt vardagsrum och lyfter din spelupplevelse till en ny nivå.


3. Kolink Inspire K7 ARGB – bästa budget chassit

  • Billigt
  • Sidopanel gjord av härdat glas
  • Belysning
  • En förinstallerad fläkt med plats för 5 till

Kolink Inspire K7 ARGB är det bästa budget chassit 2023.

Belysningen är riktigt schysst för att tillhöra en så billigt chassi. Dina polare kommer garanterat bli imponerade av belysningen, även om den såklart inte kan mäta sig med de dyraste alternativen.

Chassit är litet och kompakt. Det är kanon för dig som inte har så mycket plats för chassit. Det kan däremot skapa lite problem när det kommer till datorkomponenter. Är komponenterna väldigt stora så kommer de inte att få plats i chassit. Det är den största och enda nackdelen med detta chassi.


1 svar på ”Bästa chassit 2023 – bästa dator chassi 2023”

Lämna en kommentar