Bästa datorfläkt – bästa chassifläkt 2023 [GUIDE]

Senast uppdaterad september 21, 2023 av Oliver

Fläktar håller datorn sval och gör det möjligt för komponenterna att fungera stabilt. Fläktar är kanske inte det första man tänker på när man ska bygga ihop en dator men den är väldigt viktig. Det finns dessutom en hel del olika fläktar på marknaden vilket gör det ännu svårare att veta vilken datorfläkt som är bäst. Därför har jag tagit fram listan bästa chassifläkt 2023. 

Här nedan kommer en tabell över listan bästa chassifläkt 2023. Därefter kommer kort information som kan vara bra att känna till innan man köper en fläkt. Avslutningsvis så går jag igenom mer detaljerat de olika chassifläktarna på listan. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. Corsair QL120 - bästa datorfläkten 2023

2. Noctua NF-A14 - bästa budget datorfläkten 2023 och bästa 140 mm chassifläkt

3. Corsair iCUE AF120 RGB Elite 3-pack - bästa premium datorfläkten 2023 och bästa 120 mm chassifläkt

Hur många fläktar behövs till datorn?

Ofta så har chassin ett visst antal platser för fläktar och då är det klokast att nyttja dessa. Finns det många fläktplatser så kanske du inte behöver använda varenda en ifall du har väldigt starka och kraftfulla fläktar. Har du komponenter som har dålig kylning och därför blir överhettade så är det också något som man behöver ta in i bedömningen. Exempelvis skapar dubbla grafikkort mycket varmluft i datorn som då behöver ut. 

Har du tänkt att överklocka så kommer temperaturen bli varmare och du behöver då kanske fler fläktar. 

Generellt är det dock en bra tumregel att använda de platser som chassitillverkaren gjort. De har ju inte gjort fläktplatserna för att det är kul utan det är ju tänkt att de ska fylla en funktion. 

Det behövs både in och utblås

För att kyla ner komponenterna inne i datorn så räcker det inte med att använda luft utifrån som blåser in i datorn med hjälp av en fläkt. Du behöver även ha någon som suger ut den varma luften och skickar ut den ur chassit. Detta leder till bra cirkulation och komponenterna blir då inte för varma. 

Oftast sitter de fläktar som tar in luft från rummet i den främre delen av chassit och de som tar bort den varma luften i den bakre delen. 

Stora och små chassifläktar 

Chassifläktar kan skilja i storlek och många tänker då att de större fläktarna är mycket bättre. De är också till viss del bättre men det har inte så mycket med styrkan utan större fläktar är ofta tystare. Detta eftersom “propellern” inte behöver gå lika intensivt i en stor fläkt som i en liten för att producera samma mängd “vind”.  

Skillnaden mellan 3-pin och 4-pin datorfläktar

Skillnaden mellan 3-Pin och 4-Pin fläktar:

 • 3-Pin fläktar är vanliga och har en 3-pin kontaktdesign. De erbjuder grundläggande fläkthastighetskontroll genom spänningsreglering och är enklare.
 • 4-Pin fläktar har en 4-pin kontaktdesign och stöder Pulse Width Modulation (PWM), en mer avancerad metod för hastighetskontroll.
 • PWM kontrollerar fläkthastigheten genom att snabbt slå på och av fläktens motor i pulserande rytm, vilket ger mer precision och kontroll.

När man bör välja 3-Pin eller 4-Pin fläktar:

 • Om moderkortet har enbart 3-Pin fläkthuvuden, är det ingen anledning att köpa dyrare 4-Pin fläktar, eftersom PWM-funktionen skulle vara överflödig.
 • Om fläktarna ska köras i en kontinuerlig hastighet behövs inte den kontrollen som 4-Pin PWM-fläktar erbjuder.
 • Köp 4-Pin PWM-fläktar om moderkortet har 4-pin fläkthuvuden och om målet är att uppnå exakta fläkthastigheter som anpassar sig efter processorns temperatur.
 • Om budgeten är begränsad och du inte vill investera i 4-Pin fläktar, men fortfarande behöver fläktarna att ändra hastighet, kan de flesta moderna moderkort använda spänningsreglering för 3-Pin fläktar, även om detta är mindre exakt än PWM.

Sammanfattningsvis bör du välja 3-Pin eller 4-Pin fläktar beroende på ditt moderkorts anslutningsalternativ och ditt mål för fläkthastighetskontroll. 4-Pin PWM-fläktar ger mer exakt kontroll, medan 3-Pin-fläktar kan vara tillräckliga om du har begränsade alternativ och inte kräver finjusterad hastighetsreglering.

Bästa datorfläkt 2023

Ja, vilken datorfläkt är bäst i test 2023? Det kan du se här nedan, men först vill jag förklara hur jag tagit fram listan bästa chassifläkt 2023. Jag har tittat på kundrecensioner, pris, egenskaper och en del annat. Jag har dock inte själv testat produkterna i listan fysiskt.

1. Corsair QL120 – bästa datorfläkten 2023

 • RGB-belysning
 • Kraftfulla
 • 3 stycken fläktar

Corsair QL120 är den bästa datorfläkten 2023. Mycket tack vare sin design och belysningen. Är du verkligen ute efter den bästa fläktprestandan för pengarna är kanske inte denna rätt för dig. Men är du som mig och gillar när det är lite belysning och designen ger känslan av klass? Då kommer denna passa dig.

Fläktarnas belysning kan styras via CORSAIR iCUE-programvara och där kan du också skapa animerade ljuseffekter. Riktigt coolt om du frågar mig.

Detta är ett 3-pack så du kan placera ut fläktarna i chassit för ett bra luftgenomflöde. Fläktarna är inte heller bara snygga utan de är även kraftfulla med en PWM-hastighet på upp till 1500. Dessutom är fläktbladen anpassade för att göra så lite ljud som möjligt. Gummidämpare finns också på varje hörn på fläkten för att minska ljudet än mer.

Denna chassifläkt passar dig som bygger en setup där belysning är viktigt, kanske håller du på och bygger en gamingsetup?


2. Noctua NF-A14 – bästa budget datorfläkten 2023 och bästa chassifläkt 140 mm

 • Mycket lågt ljud
 • Prisvärd
 • Lågt pris

Noctua NF-A14 är den bästa budget datorfläkten 2023 och den bästa 140 mm chassifläkten. Denna datorfläkt är inte lika högljudd som många andra fläktar och den har också ett lågt pris.

Detta är en 140 mm datorfläkt som är kraftfull (upp till 1500 RPM) och har PWM-styrning. Den är också ganska strömsnål.

Chassifläkten är mycket populär tack vare att den är så ljudlös. Produkten får nästan genomgående 5 stjärnor i kundrecensioner.

Tänk på att det endast är 1 st fläkt så du kan behöva köpa fler än 1. Denna fläkt passar de allra flesta, förutsatt att man inte behöver någon belysning.


3. Corsair iCUE AF120 RGB Elite 3-pack – bästa premium datorfläkten 2023 och bästa 120 mm chassifläkt

 • RGB-belysning
 • 3-pack
 • Kraftfulla

Corsair iCUE AF120 RGB Elite är den bästa premium datorfläkten 2023 och den bästa 120 mm chassifläkten. Dess design och belysning är det som gör att den sticker ut. Det är också det som gör att den kostar lite mer.

CORSAIR AF120 RGB ELITE är en exceptionell datorfläkt av hög kvalitet med flera imponerande funktioner som gör den till ett utmärkt val. Med PWM-kontrollerad fläkthastighet som sträcker sig från 550 RPM upp till kraftfulla 2 100 RPM erbjuder den både kraftfull kylning och tyst drift. Dess åtta individuella RGB-lysdioder lyser upp din dator i fantastisk RGB-belysning och kan styras med den medföljande iCUE Lighting Node CORE-kontrollen.

Denna fläkt har också ett flytande dynamiskt lager som ger exceptionell hållbarhet med minimalt brus och stöd för Noll RPM fläktläge för att helt eliminera fläktljud när din dator är i viloläge. Med antivirvelvingar förbättrar den kylningen oavsett användning som intag, avgas eller monterad på en vätskekylning eller kylfläns. Dessutom kan du skapa fängslande animerade ljuseffekter med kraftfull CORSAIR iCUE-programvara, vilket ger liv åt din dator med dynamisk RGB-belysning. För en pålitlig prestanda och imponerande estetik är CORSAIR AF120 RGB ELITE det bästa valet för din PC.


1 svar på ”Bästa datorfläkt – bästa chassifläkt 2023 [GUIDE]”

Lämna en kommentar