Bästa arbetsdatorn 2021 – bästa bärbara datorn för arbete

Oavsett om du jobbar hemma eller på kontor så behöver du ha en riktigt bra jobbdator som är avsedd för arbete. I takt med att fler och fler börjar jobba hemma så är det också viktigt att ha en bra bärbar dator för arbetet då man inte alltid får plats med stationär dator på hemmakontoret. Det kan dock vara svårt att veta vilken av alla bärbara datorer som är bäst och vad som egentligen kännetecknar den bästa arbetsdatorn. Därför har jag gjort en hel del research och tagit fram listan bästa arbetsdatorn 2021 samt en hel del annan nyttig information. 

Här nedan kan du se en övergriplig tabell över listan över de bästa jobbdatorer. Därefter kommer en hel del bra information som kan vara bra att veta innan man köper en dator till arbetet. Avslutningsvis går jag in mer i detalj på de olika jobbdatorerna som tar plats på listan. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.

1. ASUS Zenbook 14 UX425JA-PURE2 - bästa arbetsdatorn 2021

2. Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 - bästa budget arbetsdatorn 2021

3. Asus ProArt Studiobook 15 - bästa arbetsdatorn för extremt tunga uppgifter

Vad kännetecknar en bra arbetsdator?

En bra arbetsdator kännetecknas av att den har en bra processor och mycket minne så att den som arbetar får plats med program och dokument. Beroende på vad man sedan arbetar med kan det förekomma andra saker som är mycket viktigare. Jobbar du exempelvis med videoredigering så behöver du ha en jobbdator med extremt bra processor för att videosen ska kunna renderas och laddas upp någorlunda snabbt. 

En bra jobbdator har också ett bra batteri som håller länge. Många jobbar när de reser eller när de helt enkelt inte har tillgång till ett eluttag och det är därför viktigt att datorn inte blir urladdad allt för snabbt. 

Vad ska arbetsdatorn användas till?

Detta är frågan du behöver ställa dig innan du köper en bärbar dator för arbete. Som det gick att läsa här ovan så ställer olika arbeten olika krav på kraften i datorns olika komponenter. Det är också viktigt att tänka på att en dator som får jobba med tunga program och utföra tunga uppgifter inte bara laddar ur snabbare utan även slits ut snabbare. 

Ska en arbetsdator nästan uteslutande användas för att jobba i lättare system och skriva i olika dokument så ställs inga höga krav på datorn. Alla datorer klarar av det med lätthet men det kan ändå vara värt att lägga några extra kronor för att slippa behöva byta ut den efter ett par år. 

Läs gärna också: Bästa studiedatorn.

Att tänka på innan man köper en arbetsdator

 • Priset. Priset är nästan alltid viktigast brukar folk tycka. Du ska dock sätta priset i relation till vad du får ut av den och hur länge du tror den kan hålla. En dator som köps för 8000 kr  och användas i 5 år blir billigare i längden än en dator som köps för 4000 kr och bara används i 2 år. 
 • Skärmens storlek. Beroende på vilka situationer du har tänkt använda datorn så kan det vara lämpligt med olika storlekar på skärmen. Ska du använda den på tåg och liknande så är det ingen bra ide att ha en dator med stor skärm då det tar för mycket plats och blir klumpigt. Om du däremot endast ska använda den på ett skrivbord där hemma så är det skönt om den är så stor som möjligt så man slipper kisa med ögonen för att se vad det står. 
 • Batteriet. Att köpa en dator vars batteri håller mer eller mindre en hel arbetsdag är att rekommendera. 
 • Vikten. Ska datorn bäras i en väska eller dylikt så kan det vara skönt om den inte väger ett ton. Kring 2 kg och nedåt brukar vara en bra tumregel. 

Bästa arbetsdatorn 2021

När jag har tagit fram listan över de bästa arbetsdatorerna så har jag kollat på flera olika saker. De viktigaste har dock varit pris och prestanda.

1. ASUS Zenbook 14 UX425JA-PURE2 – bästa arbetsdatorn 2021

 • 10:e generationens Intel processor
 • Upp till 22 h batteritid
 • Väger väldigt lite

ASUS Zenbook 14 UX425JA-PURE2 är den bästa arbetsdatorn 2021. Den har precis allt som du kan tänkas behöva för att arbeta och mer därtill. Med denna dator får du grym prestanda för priset.

Processorn i datorn är en I5:a från Intel som tillhör 10:e generationen. Dessutom använder den sig av ASUS PURE som rensar bland onödiga extraprogram som brukar tillhöra Windows vilket gör datorn ännu snabbare. Datorn använder sig också av Wifi 6 vilket är den senaste Wifi-teknologin, som möjliggör ännu snabbare uppkoppling.

Batteriet håller väldigt länge och när det är dags för laddning så kan du använda vilken USB-C laddare som helst. Det är dessutom möjligt att ladda den via en powerbank, vilket är grymt smidigt om du arbetar på ställen där du inte har tillgång till ett eluttag. Dessutom passar den perfekt att ha en i ryggsäck då det är väldigt lätt.


2. Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 – bästa budget arbetsdatorn 2021

 • 10:e generationens Intel processor
 • Batteri upp till 7,5 h
 • Stilren design

Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 är den bästa arbetsdatorn för dig som är på jakt efter ett budgetalternativ.

I denna datorn får du en i3 processor från Intels 10:e generation som med lätthet klarar av arbete i office och liknande. Jobbar du på ett jobb där du sysslar med videoredigering i större utsträckning så är dock denna datorn inte något för dig.

Batteritiden är upp till 7,5 h. Datorn har två lägen där den ena är Max Mode och innebär att processorn jobbar för fullt. Det andra läget kallas Stealth Mode och gör att datorn blir tystare samt batteriet räcker längre.

En liten bonus med denna datorn är att det är möjligt att dra för webbkameran med ett linsskydd. Det gör att om oturen skulle vara framme och en hacker tar över datorns kamera så ser hackern inget.


3. Asus ProArt Studiobook 15 – bästa arbetsdatorn för extremt tunga uppgifter

 • Extremt kraftfull
 • Passar den som sysslar med foto/videoredigering och grafik
 • Tyvärr kostar den mycket

Asus ProArt Studiobook 15 är arbetsdatorn för dig som behöver en extremt kraftfull dator för de uppgifter du gör. Jag vill verkligen betona att detta inte är en dator som den stora majoriteten ens i närheten behöver.

Datorn har en kraftfull processor i form av en i7:a från Intel och ett grymt NVIDIA GeForce RTX 2060 grafikkort. Detta göra att den passar perfekt för dig som jobbar med grafik eller redigering. Faktum är att den just är framtagen för att passa grafiker och fotografer.

Den har också bra kylning vilket gör att datorn inte låter allt för mycket även om du utför tunga uppgifter på den.


Allt gott,

Oliver

Relaterade inlägg

En tanke på “Bästa arbetsdatorn 2021 – bästa bärbara datorn för arbete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *