Bästa arbetsdatorn 2023 – bästa bärbara datorn för arbete

Senast uppdaterad september 19, 2023 av Oliver

Oavsett om du jobbar hemma eller på kontor så behöver du ha en riktigt bra jobbdator som är avsedd för arbete. I takt med att fler och fler börjar jobba hemma så är det också viktigt att ha en bra bärbar dator för arbetet då man inte alltid får plats med stationär dator på hemmakontoret. Det kan dock vara svårt att veta vilken av alla bärbara datorer som är bäst och vad som egentligen kännetecknar den bästa arbetsdatorn. Därför har jag gjort en hel del research och tagit fram listan bästa arbetsdatorn 2023 samt en hel del annan nyttig information. 

Äntligen har den stora rean BLACKWEEK dragit igång! För att du enkelt ska kunna hitta de bästa erbjudandena har jag tagit fram en särskild artikel som listar de bästa erbjudandena. Klicka här för att komma dit!

Här nedan kan du se en övergriplig tabell över listan över de bästa jobbdatorer. Därefter kommer en hel del bra information som kan vara bra att veta innan man köper en dator till arbetet. Avslutningsvis går jag in mer i detalj på de olika jobbdatorerna som tar plats på listan. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Komplett.

1. Lenovo V15 G2 15.6" - bästa arbetsdatorn 2022

2. Acer Swift 1 - bästa budget arbetsdatorn 2022

3. ASUS Vivobook N7600PC - bästa premium arbetsdatorn 2022

Vad kännetecknar en bra arbetsdator?

En bra arbetsdator kännetecknas av att den har en bra processor och mycket minne så att den som arbetar får plats med program och dokument. Beroende på vad man sedan arbetar med kan det förekomma andra saker som är mycket viktigare. Jobbar du exempelvis med videoredigering så behöver du ha en jobbdator med extremt bra processor för att videosen ska kunna renderas och laddas upp någorlunda snabbt. 

En bra jobbdator har också ett bra batteri som håller länge. Många jobbar när de reser eller när de helt enkelt inte har tillgång till ett eluttag och det är därför viktigt att datorn inte blir urladdad allt för snabbt. 

Vad ska arbetsdatorn användas till?

Detta är frågan du behöver ställa dig innan du köper en bärbar dator för arbete. Som det gick att läsa här ovan så ställer olika arbeten olika krav på kraften i datorns olika komponenter. Det är också viktigt att tänka på att en dator som får jobba med tunga program och utföra tunga uppgifter inte bara laddar ur snabbare utan även slits ut snabbare. 

Ska en arbetsdator nästan uteslutande användas för att jobba i lättare system och skriva i olika dokument så ställs inga höga krav på datorn. Alla datorer klarar av det med lätthet men det kan ändå vara värt att lägga några extra kronor för att slippa behöva byta ut den efter ett par år. 

Läs gärna också: Bästa studiedatorn.

Att tänka på innan man köper en arbetsdator

 • Priset. Priset är nästan alltid viktigast brukar folk tycka. Du ska dock sätta priset i relation till vad du får ut av den och hur länge du tror den kan hålla. En dator som köps för 8000 kr  och användas i 5 år blir billigare i längden än en dator som köps för 4000 kr och bara används i 2 år. 
 • Skärmens storlek. Beroende på vilka situationer du har tänkt använda datorn så kan det vara lämpligt med olika storlekar på skärmen. Ska du använda den på tåg och liknande så är det ingen bra ide att ha en dator med stor skärm då det tar för mycket plats och blir klumpigt. Om du däremot endast ska använda den på ett skrivbord där hemma så är det skönt om den är så stor som möjligt så man slipper kisa med ögonen för att se vad det står. 
 • Batteriet. Att köpa en dator vars batteri håller mer eller mindre en hel arbetsdag är att rekommendera. 
 • Vikten. Ska datorn bäras i en väska eller dylikt så kan det vara skönt om den inte väger ett ton. Kring 2 kg och nedåt brukar vara en bra tumregel. 

Bästa arbetsdatorn 2023

När jag har tagit fram listan över de bästa arbetsdatorerna så har jag kollat på flera olika saker. De viktigaste har dock varit pris och prestanda.

1. Lenovo V15 G2 15.6″ – bästa arbetsdatorn 2023

 • 11:e generationens Intel processor
 • Upp till 5,5h körtid
 • Byggd för arbete

Lenovo V15 G2 15.6″ är den bästa arbetsdatorn 2023. Den har precis allt som du kan tänkas behöva för att arbeta och mer därtill. Med denna dator får du grym prestanda för priset.

Processorn i datorn är en i7:a från Intels 11:e generation. Den är mycket stark och klarar av krävande arbetsuppgifter under lång tid framöver. Förutom kraftfull processor har datorn även 8 GB minne och 512 GB SSD.

Antireflexskärmen återger färger mycket bra vilket gör datorn även lämpad för redigering av bilder. Tangentbordet är framtaget med komfort i åtanke. Datorn är därför perfekt även för dig som skriver mycket i arbetet.

Datorn har även genomgått tester hos Lenovo för att se till att prestandan och hållbarheten är bra.


2. Acer Swift 1 – bästa budget arbetsdatorn 2023

 • 10:e generationens Intel processor
 • Batteri upp till 15h
 • Stilren design

Acer Swift 1 är den bästa budget arbetsdatorn för dig som är på jakt efter ett budgetalternativ.

I denna datorn får du en processor från Intels Pentium Silver kategori som med lätthet klarar av arbete i office och liknande. Jobbar du på ett jobb där du sysslar med videoredigering i större utsträckning så är dock denna datorn inte något för dig. Datorns processor och andra komponenter är också mycket tystlåtna för att du ska kunna fokusera på arbetet till fullo.

Batteritiden är upp till 15h, den räcker med andra ord hela jobbdagen. Dessutom kan du genom snabbladdning få 4h batteritid efter bara 30 min laddning.

Datorns skär är 14 tum och hela datorn väger endast 1,3 kg. Detta gör den perfekt för dig som pendlar med tåg eller buss till jobbet. Dess smidighet gör den perfekt att ta upp och arbeta från när arbetsytan är begränsad.


3. ASUS Vivobook N7600PC – bästa premium arbetsdatorn 2023

 • Extremt kraftfull
 • Passar den som sysslar med foto/videoredigering och grafik
 • Tyvärr kostar den mycket

ASUS Vivobook N7600PC är arbetsdatorn för dig som behöver en extremt kraftfull dator för de uppgifter du gör. Jag vill verkligen betona att detta inte är en dator som den stora majoriteten ens i närheten behöver.

Datorn har en kraftfull processor i form av en i5:a från Intel och ett grymt NVIDIA GeForce RTX 3050 grafikkort. Bildskärmens färger och kontraster är också helt otroliga. Detta göra att den passar perfekt för dig som jobbar med grafik eller redigering. Faktum är att den just är framtagen för att passa den som arbetar med kreativa och skapande arbetsuppgifter.

Den har också bra kylning vilket gör att datorn inte låter allt för mycket även om du utför tunga uppgifter på den.


Allt gott,

Oliver

1 svar på ”Bästa arbetsdatorn 2023 – bästa bärbara datorn för arbete”

Lämna en kommentar